Αντώνης Κουνάβης:«Η Πάτρα μας μπροστά με φρέσκιες ιδέες»

Ο γνωστός επιχειρηματίας, Αντώνης Κουνάβης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με την παράταξη «Νέα Πάτρα», με υποψήφιο δήμαρχο τον ανεξάρτητο βουλευτή, Νίκο Νικολόπουλο.

Ο κ. Κουνάβης, από τους πρωταγωνιστές της δημιουργίας της δημοτικής κίνησης και της ενθάρρυνσης στο Νίκο Νικολόπουλο, να ηγηθεί του σχήματος , σε συνέντευξη του στην «Γ», εκτιμά ότι η Πάτρα μπορεί και πρέπει ν’ αλλάξει σελίδα με νέες ιδέες και σύγχρονες αντιλήψεις.

Παράλληλα ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή Πελετίδη, ενώ αποτιμά και το καρναβάλι του 2019, που πέρασε στην… ιστορία

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ας ξεκινήσουμε με το Καρναβάλι. Πώς τα είδατε τα πράγματα;

Διαπίστωσα ό, τι κι εσείς. Σε δύσκολους καιρούς, η μεγάλη γιορτή της πόλης μας αποτέλεσε μια όαση χαράς και κεφιού και τράβηξε σαν μαγνήτης χιλιάδες επισκέπτες που αποτέλεσαν μια τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.

Αυτό έρχεται να δείξει και να αποδείξει για μια ακόμη φορά τη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση του Πατρινού Καρναβαλιού, την οποία η «κόκκινη» Δημοτική Αρχή του κ. Κώστα Πελετίδη δεν έχει πάρει χαμπάρι.

Λέτε να μην είδαν στη Δημοτική Αρχή ότι η πόλη γέμισε από κόσμο, ότι τα ξενοδοχεία είχαν 100% πληρότητα και ότι μαγαζιά εστίασης και αναψυχής δούλεψαν στο φουλ;

Χαμπάρι δεν πήραν και δεν παίρνουν, σας λέω. Το μέλημα τους ήταν και είναι η αξιοποίηση του Πατρινού Καρναβαλιού ως εργαλείου για την κομματική προπαγάνδα τους, μια προπαγάνδα του χειρίστου είδους. Αλλά πιστεύω ότι από του χρόνου το Καρναβάλι μας θα επανέλθει εκεί που του αξίζει να βρίσκεται. Με δήμαρχο τον Νίκο Νικολόπουλο θα είναι αυτό που πρέπει να είναι και θέλουμε όλες και όλοι να είναι.

Δηλαδή, τι θα κάνετε εσείς για το Πατρινό Καρναβάλι;

Θα κάνουμε πολλά πράγματα, γιατί εμείς το αγαπάμε πραγματικά.

Επιγραμματικά, θα σας πω ότι θα αναπτύξουμε το Καρναβαλικό Εργαστήρι που αποτελεί μία ανεκμετάλλευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ θα προχωρήσουμε και στην υλοποίηση προγράμματος με χώρο δράσης το ΡΙΟΝ και υπό τον τίτλο: «Η Πάτρα έχει το δικό της καρναβάλι του Ρίο».

Παράλληλα, θα υπάρξει νέα οργανωτική δομή στην «Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πατρινό Καρναβάλι», ώστε να μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί σε ετήσια βάση τη λειτουργία των δράσεων του. Θα μεριμνά για την οργάνωση, την χρηματοδότηση αλλά και την διεθνή προβολή του.

Και εννοείται ότι θα ενισχύσουμε τα πληρώματα για τις κατασκευές τους. Θέλουμε μια παρέλαση με πολλά καλλιτεχνικά, χιουμοριστικά άρματα, πολλές μασκαράτες, έξυπνα αξεσουάρ, εντυπωσιακές στολές. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθήσουμε άμεσα και την κατασκευή του Εργοστασίου Καρναβαλικής Τέχνης για να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε, να δώσουμε όλα τα μέσα για μια νέα πρωτόγνωρη νεανική παραγωγή, ενώ ο Δήμος θα αναζητά με χορηγίες και τα βασικά υλικά κατασκευής. Εξυπακούεται ότι θα λειτουργεί και σχολείο εκμάθησης της καρναβαλικής τέχνης.

Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην περιοχή σας με την υποψηφιότητά σας;

Μόνος μου δεν μπορώ να αλλάξω και πολλά πράγματα στην περιοχή μου, για να μην πω ότι δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα. Όπως και κανένας δεν μπορεί να αλλάξει από μόνος του, όσο και να το ήθελε, προς το καλύτερο τη γειτονιά του, τη συνοικία του, την περιοχή του.

Όμως, εκτός αυτού, το ζητούμενο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πώς οι καθένας θα αλλάξει αποκλειστικά το δικό του μέρος, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι αυτή είναι μια κοντόφθαλμη αντίληψη, που προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Θεωρώ επιβεβλημένο ζητούμενο όλων μας την αναγέννηση της πόλης μας, στο σύνολο της. Χρησιμοποιώντας ένα γνωστό σλόγκαν των ημερών, θα έλεγα ότι όλες και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε σταδιακά και σε βάθος χρόνου την Πάτρα αυτή που μπορούμε και αξίζουμε να έχουμε. Μια πόλη που να είναι αντάξια του μεγάλου κι ένδοξου παρελθόντος της και έτοιμη να ανταποκριθεί επάξια στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Όπως ξέρουμε, είστε ένας άνθρωπος του αθλητισμού. Τι θα κάνετε από θέση δημοτικής ευθύνης για τον αθλητισμό στην Πάτρα;

Δεν θα κάνω, θα κάνουμε. Κι εκείνο που θα κάνουμε είναι να στηρίξουμε τον αθλητισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Θα είμαστε κοντά στα ερασιτεχνικά σωματεία όλων ανεξαιρέτως των αθλημάτων, όπως θα στηρίξουμε κι εκείνα τα ιστορικά σωματεία της πόλης μας που διανύουν μια δύσκολη συγκυρία και χρήζουν βοήθειας.

Καταλαβαίνετε προφανώς τι εννοώ.

Τι πιστεύετε πως δεν έχει λειτουργήσει σωστά όλα αυτά τα χρόνια και η Πάτρα βρίσκεται στο ναδίρ;

Πόσες σελίδες, λέτε, της εφημερίδας σας θα έφταναν για να τα απαριθμήσουμε; Δυστυχώς, είναι πάρα πολλά αυτά που συνετέλεσαν ώστε να οδηγηθούμε στη σημερινή παρακμή που βιώνουμε. Διότι περί παρακμής πρόκειται ο κατήφορος που ζούμε, με αποκλειστική ευθύνη μιας Δημοτικής Αρχής που είναι δέσμια μιας παρωχημένης και καταδικασμένης από την Ιστορία και την ίδια τη ζωή ιδεολογίας.

Οι άνθρωποι είναι κομμουνιστές και πιστεύουν σε ένα οικονομικό μοντέλο που απέτυχε οικτρά, ενώ όπου κι αν εφαρμόστηκε συνδέθηκε με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Είναι ικανοί, αν περνούσε από το χέρι τους, να έκτιζαν στην Πάτρα ένα τείχος, να την έκοβαν στη μέση και να την έκαναν σαν το Βερολίνο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου! Από τη μια οι λαϊκές συνοικίες, ο κυρίαρχος λαός, και από την άλλη οι μισητοί αστοί, οι καπιταλιστές…

Μισό λεπτό. Κάπως Βαρύ δεν ακούγεται αυτό που λέτε;

Καθόλου βαρύ. Είναι ένα σχήμα λόγου που ανταποκρίνεται πλήρως στην ιδεολογικοπολιτική θεώρηση τους και στον διχαστικό λόγο τους που απορρέει απ’ αυτήν. Είναι εχθροί της αστικής δημοκρατίας και δεν το κρύβουν, είναι εχθροί της ανάπτυξης και επίσης δεν το κρύβουν. Και την ταυτίζουν με τον «επάρατο» για τους ίδιους καπιταλισμό.
Εγώ την πόλη μου, κύριε Γράψα, τη θέλω να είναι ζωντανή, εξωστρεφής, ανταγωνιστική και ανήσυχη. Δεν τη θέλω να είναι ένα «μαυσωλείο» του κομμουνισμού και πεδίο ασκήσεων επαναστατικής γυμναστικής για την καταπολέμηση δήθεν της ανεργίας, βυθισμένη στη μιζέρια. Οι θέσεις εργασίας και ο πλούτος δεν θα έλθουν στην πόλη με διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας κατ’ εντολή του Περισσού και με τη διοργάνωση τους να γίνεται από επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ, αλλά με επενδύσεις. Κι αυτές θα έλθουν μόνο όταν η πόλη αρχίζει να ζωντανεύει και να χαμογελάει στο μέλλον με ανοικτά μυαλά και διευρυμένους ορίζοντες.

Θα σας αντέτειναν, πάντως, από τη Δημοτική Αρχή ότι είστε βαθύτατα αντικομμουνιστής….

Σέβομαι αυτό που πιστεύουν και αναγνωρίζω το δικαίωμα τους να είναι κομμουνιστές. Όμως, όπως αυτοί διακηρύττουν κάθε λίγο και λιγάκι την αντίθεση τους στην ελεύθερη οικονομία, εγώ διατρανώνω την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεση μου στον κομμουνισμό, ένα σύστημα που έχει καταδικαστεί σχεδόν από όλη την ανθρωπότητα. Αντικαπιταλιστές αυτοί, αντικομμουνιστές εμείς. Τι να κάνουμε; Καλό θα ήταν οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής να κοιτάξουν προς Μόσχα μεριά για να αντιληφθούν τις κοσμογονικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

Πάντως, από το χώρο που ανήκετε, από τη Νέα Δημοκρατία, κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος και ο Νίκος Παπαδημάτος, που προέρχεται από τα σπλάχνα της. Κατά πόσο σας προβληματίζει αυτό;

Σέβομαι και εκτιμώ τον Νίκο Παπαδημάτο, με τον οποίο με συνδέουν κοινοί αγώνες. Όμως, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε τον καταλληλότερο, τον ικανότερο να ηγηθεί της πόλης.

Κι αυτός είναι ο Νίκος Νικολόπουλος, γέννημα – θρέμμα, επίσης, της παράταξης. Στα τριάντα και πλέον χρόνια της πολυκύμαντης πολιτικής διαδρομής του, οι χιλιάδες ψηφοφόροι της που τον έχουν τιμήσει στις κάλπες πολλές φορές, γνωρίζουν ότι το μεγάλο όνειρο του ήταν και είναι να αναδειχθεί δήμαρχος Πατρέων, να προσφέρει στην πόλη του, στην πόλη μας.

«Με σύγχρονη αντίληψη ο Νίκος Νικολόπουλος»

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ο επικεφαλής της παράταξης σας, Νίκος Νικολόπουλος, αν πάρει τη διοίκηση του δήμου την επόμενη μέρα των εκλογών;

Εκείνο που πρωτίστως μπορεί να κάνει η παράταξη μας, ως Δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον Νίκο Νικολόπουλο, είναι να φέρει έναν άλλο «αέρα» στην πόλη μας, μια «φρέσκια» και σύγχρονη αντίληψη, που είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για να οικοδομήσουμε όλες και όλοι μαζί, ανεξαρτήτως ιδεολογικών πιστεύω και κομματικών εντάξεων, τη Νέα Πάτρα.

Καθώς αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ' αυτά που μας χωρίζουν, να είναι σίγουροι οι συμπολίτες ότι με το διεκδικητικό και μαχητικό πνεύμα του Νίκου Νικολόπουλου μπορούμε να τα καταφέρουμε, βαδίζοντας μόνο μπροστά!

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    12 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία