Ε.Α.Σ.: Οι καταναλωτές μπορούν και πρέπει να προστατεύονται

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει…

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, τονίζει ότι η 15η Μαρτίου κάθε χρόνου, είναι αφιερωμένη στη διαπίστωση: Οι καταναλωτές μπορούν και πρέπει να προστατεύονται.

"Καταναλωτές είμαστε όλοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική ομάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση, τη μόνη σημαίνουσα οικονομική ομάδα η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται…" Έτσι ξεκίνησε το 1962 ο αγώνας υπέρ του καταναλωτή δια στόματος του Jonh Kennedy ο οποίος παρουσίασε εκείνη τη χρονιά για πρώτη φορά τον Νόμο για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή – το αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών των ανήσυχων Αμερικανών καταναλωτών.
Στην Ευρώπη η προστασία του καταναλωτή θα φτάσει τελικά το 1975 μέσω της Ε.Ο.Κ. και στην Ελλάδα ακόμα πιο αργά, συγκεκριμένα το 1991.
Tότε θα κατοχυρωθούν επιτέλους, μετά από ψήφισμα τα δικαιώματα του Πρώτου Νόμου περί Προστασίας του Καταναλωτή.

Ανάμεσα στα Δικαιώματα του Καταναλωτή συμπεριλαμβάνονται: Το Δικαίωμα να προστατεύεται σε σχέση με προϊόντα, διαδικασίες παρασκευής και υπηρεσίες, που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή. Το Δικαίωμα στη παροχή όλων των απαραίτητων έγκυρων (όχι παραπλανητικών διαφημιστικών δηλαδή) πληροφοριών που σχετίζονται με το εκάστοτε προϊόν έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει ορθώς. Το Δικαίωμα στο να εκπροσωπείται επαρκώς . Το δικαίωμα αποζημίωσης ή αποκατάστασης . Το Δικαίωμα του Καταναλωτή σε επιμόρφωση. Το Δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα φυσικό περιβάλλον που θα βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία από φυσικές καταστροφές.

15 Μαρτίου λοιπόν, η Παγκόσμια Μέρα του Καταναλωτή. Μια μέρα κατά του καταναλωτισμού και υπέρ του ανθρωπισμού που γιορτάζεται με κάποιο σκοπό. Ο σκοπός αυτός είναι πολύ απλά να μας βγάλει από μια πληροφοριακή νάρκη που εδώ και καιρό βρισκόμαστε λόγω της media-κης εποχής. Να μας θυμίσει πως όπου υπάρχουν Δικαιώματα αντίστοιχα και η υποχρέωσή σου να τα σέβεσαι.
Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης


Πηγή