Η επίσκεψη της Δούκα στην Αχάϊα Κλάους

Τη βαθυπόρφυρη και γλυκιά Μαυροδάφνη και τη Δεμέστιχα, κρασιά που ανήκουν στη σφαίρα του θρύλου, έχουν γευτεί εκατομμύρια άνθρωποι στην οικουμένη και η φήμη της αχαϊκής οινοποιίας έχει εξαπλωθεί σε 43 χώρες του κόσμου. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες παραδίδονται στην ομορφιά και την πολύχρονη ιστορία της.

Ο Βαυαρός Gustav Clauss το 1854 αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδας, που αργότερα έγινε παγκοσμίως γνωστή ως οινοποιία Achaia Clauss. Από την εποχή του μέχρι και σήμερα το Κάστρο- Οινοποιείο έχουν επισκεφτεί Βασιλείς, Πρίγκιπες και Πριγκίπισσες, Αρχηγοί κρατών, Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί, παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες του πολιτισμού, του αθλητισμού και του επιχειρηματικού κόσμου, ποιητές, λογοτέχνες, ηθοποιοί, καλλιτέχνες…

Μέσα στο Imperial Cellar, μπροστά στα δύο μεγάλα σκαλιστά βαρέλια που είχαν έρθει στην Gutland από την Τεργέστη.

Το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου 2019 επισκέφτηκε το οινικό συγκρότημα της Gutland η σημαντική λογοτέχνις Μάρω Δούκα που βρέθηκε στην Πάτρα με αφορμή την εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν της, την προηγούμενη μέρα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας, από τα φροντιστήρια ΟΡΑΜΑ/18Plus, το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός και το βιβλιοπωλείο Παπαχρίστου «Γωνιά του βιβλίου». Τη συγγραφέα καλοδέχτηκαν με εγκαρδιότητα και ξενάγησαν στους χώρους του οινοποιείου – που τη συγκεκριμένη ημέρα είχαν «πλημμυρίσει» εκδρομείς – μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα – ο υπεύθυνος του κτήματος Περικλής Μπαλτάς και η ξεναγός Τόνια Ράπτη.

Ο κ. Περικλής Μπαλτάς ξεναγεί τη συγγραφέα στους χώρους του μουσείου-βίλλας Clauss.

Με τον μεστό αφηγηματικό λόγο του Περικλή Μπαλτά η Μάρω Δούκα γνώρισε την ιστορία όλης της Gutland και το περιεχόμενο των κτισμάτων της.

Η συγγραφέας στον κήπο της βίλλας Clauss με πανοραμική θέα την πόλη της Πάτρας.

Στο μουσείο-Βίλλα Clauss η συγγραφέας γεύτηκε Μαυροδάφνη του 1999 και στη συνέχεια με τη λογοτεχνική της γραφίδα αποτύπωσε με λίγες λέξεις, στο Βιβλίο Επισκεπτών, τη συγκίνησή της από την επαφή της με την οινική «περιπέτεια» του Gustav Clauss στην περιοχή της Αχαΐας.

Δια χειρός Μάρως Δούκα στο Βιβλίο Επισκεπτών της Achaia Clauss.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    26 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία