Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ λέει την ιστορία του τόπου μας 1821-2021 «Οδεύοντας προς τη μεγάλη επέτειο»

Οδεύοντας προς τη διακοσιετηρίδα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας διοργανώνουν κύκλο ομιλιών -με χρονικό ορίζοντα το 2021- από ιστορικούς και εν γένει άτομα του πνεύματος, στον οποίο προσεγγίζονται όψεις της Επανάστασης και κατατίθενται οι απόψεις των ομιλητών γι’ αυτή. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, για να τιμηθεί η συγκεκριμένη επέτειος με την εγκυρότητα και την πολυφωνία που της αξίζει.

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάλεξη της σειράς, πού προγραμματίζει ἡ «Πελοπόννησος» με θέμα το 1821, με ομιλήτρια την κα Χαρίκλεια Δημακοπούλου, στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και ώρα 19.30

Το θέμα της προσεχούς ομιλίας της Χαρίκλειας Δημακοπούλου είναι «Ορἀματα καί διχόνοιες τό πρώτο έτος της Επαναστάσεως». Η ίδια μας περιγράφει : «Στήν ὁμιλία μου παρουσιάζω τά γεγονότα τοῦ πρώτου ἔτους τοῦ Ἀγῶνος τῆς Ἀνεξαρτησίας ἐξ ἐπόψεως πολιτικῆς δραστηριότητος καί ἐσωτερικῶν συγκρούσεων ἀπό τῆς ἀφίξεως τοῦ Δημητρίου Ὑψηλάντου. Κύριο βάρος ἀποδίδεται στήν συγκέντρωση καί τίς συνομιλίες στά Βέρβαινα καί στήν προσπάθεια ἐξισορροπήσεως τῆς ἐξουσίας μεταξύ Ὑψηλάντου καί ἐντοπίων προκρίτων καθώς καί τό διχαστικό πνεῦμα πού εἶχε ἤδη ἐκδηλωθῆ μεταξύ διαφόρων συμφερόντων. Τά γεγονότα ἐκεῖνα διατηροῦν μεγάλο ἐνδιαφέρον μέχρι σήμερα καθώς ἐπανελήφθησαν πολλές φορές στήν διαδρομή τῶν 198 ἐτῶν τῆς Ἀνεξαρτησίας μας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ


Πηγή