Άγγελος Τσιγκρής: “Η Αχαΐα γιορτάζει και τιμά τα προεπαναστατικά γεγονότα του έπους του Εικοσιένα” […]

Η Αχαΐα τιίμησε την επέτειο των προεπαναστατικών επισοδείων του 1821 στις τοποθεσίες Φροξυλιά και Χελωνοσπηλιά Κλειτορίας Καλαβρύτων, κοντά στο χωριό Λυκούργια και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (δικηγόρος – διδάκτορας Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής αναφέρεται στα γεγονότα αλλά και στο μήνυμα της επετείου:

"Η Φροξυλιά Καλαβρύτων θεωρείται ο τόπος που έπεσε η πρώτη τουφεκιά του Εικοσιένα στις 16 και 17 Μαρτίου 1821, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Φωτάκου, υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και εγγράφων που ευρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας η επικοινωνία μεταξύ Καλαβρύτων και Τριπόλεως γινόταν μέσω δημόσιας οδού, που ακολουθούσε τη διαδρομή: Καλάβρυτα, Άνω Λουσοί, κάτω από τα Καστριά, γεφύρι του Αμπήμπαγα, Φροξυλιά, Πλατανιά, Χελωνοσπηλιά, Λάδωνας, Δάρας, Τρίπολη. Οι τοποθεσίες Φροξυλιά και Πλατανιά ανήκουν διοικητικά στην Τουρλάδα Αχαΐας και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Ο δρόμος αυτός υπάρχει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στην περιοχή της Τουρλάδας.

Το απόγευμα της 16ης Μαρτίου 1821 ο Σωτήριος Παπαδαίος από τα Μαζέικα με τους συντρόφους του σε ενέδρα (χωσιά) στη θέση «Φροξυλιά» σκότωσαν τον Αράπη του βοεβόδα των Καλαβρύτων, Αρναούτογλου, που μετέβαινε στου Δάρα με εντολή του βοεβόδα να ειδοποιήσει τους εκεί κατοίκους να ετοιμάσουν την υποδοχή του.

Την επόμενη ημέρα 17 Μαρτίου 1821, ο Γιάννης Χοντρογιάννης από τα Μαζέικα, ο Σωτήριος Παπαδαίος και οι άνδρες του, μεταξύ των οποίων και ο Ασημάκης Ντόλκας από του Κάνι, έστησαν ενέδρα ομοίως στη θέση «Φροξυλιά», προκειμένου να επιτεθούν στους διερχόμενους Τούρκους.

Άγγελος Τσιγκρής: "Η Αχαΐα γιορτάζει και τιμά τα προεπαναστατικά γεγονότα του έπους του Εικοσιένα" (φωτο)

Την ίδια ημέρα ο βοεβόδας των Καλαβρύτων, μη γνωρίζοντας τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, αναχώρησε από τα Καλάβρυτα για να μεταβεί στην Τρίπολη, με σκοπό να ενημερώσει τον καϊμακάμη της Τριπόλεως για τις κινήσεις των οπλαρχηγών στα Καλάβρυτα.

Όταν οι προπορευόμενοι της συνοδείας έφθασαν στην τοποθεσία «Φροξυλιά», έπεσαν στην ενέδρα των προαναφερόμενων αγωνιστών. Στη μάχη που ακολούθησε, φονεύθηκε ο καφετζής, δηλαδή ο καταλυματίας, ο υπεύθυνος για τη διαμονή της αποστολής του βοεβόδα Αρναούτογλου, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αναγκασθεί κακήν κακώς να επιστρέψει στα Καλάβρυτα και να μη μεταβεί στην Τρίπολη.

Το Μάρτιο του 1821 -με αρχή από τα μαρτυρικά μας Καλάβρυτα, τη Λυκούργια και την Τουρλάδα- οι Έλληνες απέδειξαν σε όλο τον Κόσμο ότι μπορούν να πετύχουν τις μεγαλύτερες νίκες απέναντι σε πανίσχυρους εχθρούς.

Σήμερα, δύο αιώνες μετά, το μήνυμα της 25ης Μαρτίου παραμένει ακόμη ζωντανό για να μας θυμίζει ότι η Πατρίδα είναι πάνω όλους και ότι ανήκει στους Έλληνες, σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες.

Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας: Να ενώσουμε τις Εθνικές δυνάμεις και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες…".

Άγγελος Τσιγκρής: "Η Αχαΐα γιορτάζει και τιμά τα προεπαναστατικά γεγονότα του έπους του Εικοσιένα" (φωτο) Άγγελος Τσιγκρής: "Η Αχαΐα γιορτάζει και τιμά τα προεπαναστατικά γεγονότα του έπους του Εικοσιένα" (φωτο) Άγγελος Τσιγκρής: "Η Αχαΐα γιορτάζει και τιμά τα προεπαναστατικά γεγονότα του έπους του Εικοσιένα" (φωτο) Άγγελος Τσιγκρής: "Η Αχαΐα γιορτάζει και τιμά τα προεπαναστατικά γεγονότα του έπους του Εικοσιένα" (φωτο) Άγγελος Τσιγκρής: "Η Αχαΐα γιορτάζει και τιμά τα προεπαναστατικά γεγονότα του έπους του Εικοσιένα" (φωτο) Άγγελος Τσιγκρής: "Η Αχαΐα γιορτάζει και τιμά τα προεπαναστατικά γεγονότα του έπους του Εικοσιένα" (φωτο) Άγγελος Τσιγκρής: "Η Αχαΐα γιορτάζει και τιμά τα προεπαναστατικά γεγονότα του έπους του Εικοσιένα" (φωτο)


Πηγή