Από τα μέσα Μαίου αρχίζει το γέμισμα του φράγματος Πείρου – Παραπείρου

Στην πιο κρίσιμη φάση του, εισέρχεται το έργο του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, καθώς στις 15 Μαΐου αναμένεται να γίνει η έμφραξη του στομίου διαφυγής του νερού, για να ξεκινήσει επιτέλους το γέμισμα του βασικού ταμιευτήρα Αστερίου.

Το υπουργείο Υποδομών σχεδίαζε να προχωρήσει στην έμφραξη από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως οι μεγάλες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή, προκάλεσαν ανησυχίες στους υπευθύνους του έργου, καθώς υπήρχε κίνδυνος πλημμυρών.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την έναρξή του, το έργο κατασκευαστικά έχει ολοκληρωθεί και κάποιες μικρές παρεμβάσεις που απομένουν να γίνουν, δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του Φράγματος.

Αυτό που απομένει να γίνει, είναι η έγκριση του φακέλου από την διαχειριστική αρχή των φραγμάτων προκειμένου το έργο να πάρει «πράσινο φως» για να λειτουργήσει.

Ο χρόνος πλήρους κάλυψης της λεκάνης κατάκλισης του νερού, εκτιμάται ότι θα είναι 20 μήνες. Χρειάζεται δηλαδή να περάσουν δύο περίοδοι βροχοπτώσεων. Ομως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ώρα που θα κλείσει ο αγωγός και θα προστεθεί νερό από το δεύτερο φράγμα Βαλμαντούρα, που είναι ήδη έτοιμο, θα μπορεί και να ξεκινήσει η υδροδότηση τόσο σε Πάτρα όσο και στη Δυτική Αχαΐα.

Σε ποσοστό κάλυψης 100%, η τεχνητή λίμνη του φράγματος Πείρου – Παραπείρου θα περιέχει 45 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες της Πάτρας, της ΒΙΠΕ και της Δυτικής Αχαΐας σε υδροδότηση.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    12 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία