Απών ο Τουρισμός από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ηλείας – Χάνεται η δυναμική που έχει αναπτύξει το ΤΕΙ Πύργου

Σοβαρή υποβάθμιση του Τουρισμού ως αντικειμένου σπουδών προκύπτει από το υπό κατάρτιση σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα προσχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, δεν ιδρύεται τμήμα Τουρισμού στον Πύργο, παρότι τη δεδομένη στιγμή στο τμήμα Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ & ΤΜ) η συντριπτική πλειονότητα των σπουδαστών επιλέγουν την «τουριστική» κατεύθυνση, της «Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας».

Η πρόεδρος του τμήματος, Αναστασία Ζαφειροπούλου, εξέφρασε στην εφ. «Πατρίς» τις επιφυλάξεις της μέχρι να δει το τελικό σχέδιο νόμου, ωστόσο επισήμανε ότι οι πρώτοι απόφοιτοι του τμήματος έχουν ήδη βρει δουλειά στον τουριστικό τομέα, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα ίδρυσης τμήματος Τουρισμού στον Πύργο.

«Το τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ συγκεντρώνει πολύ θετικές κριτικές από τουριστικές επιχειρήσεις της Ηλείας για την κατάρτιση των ασκούμενων και των αποφοίτων του. Οι ημερίδες που κάναμε απέδωσαν και ήδη αρκετά παιδιά, τουλάχιστον 10 με 15, έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά και έχουμε αναπτύξει αποτελεσματική συνεργασία με τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Για αυτόν τον λόγο, θεωρώ ότι θα έπρεπε να ληφθεί η απόφαση για την ίδρυση ξεχωριστού τμήματος Τουριστικών Σπουδών με έδρα τον Πύργο. Η περιοχή είναι ιδανική για ένα τέτοιο τμήμα, διότι συνδυάζει σπάνιο και ανεκτίμητο πολιτιστικό απόθεμα με σοβαρή τουριστική προοπτική», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» η κα Ζαφειροπούλου.

Χάνεται η συνεργασία με τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, η πρόεδρος του τμήματος ανέφερε πως το τμήμα έχει 1.700 άτομα και έχει αποκτήσει προοπτική που δεν πρέπει να ανακοπεί.

«Η πρόβλεψη για ίδρυση τμήματος Διοίκησης & Οικονομίας Πολιτισμού είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα τμήμα Τουρισμού ή έστω να ενσωματώνει κατεύθυνση Τουριστική, για να μην γκρεμιστεί ό,τι έχουμε χτίσει. Τα δύο τρίτα των σπουδαστών επιλέγουν τον Τουρισμό για να βρουν δουλειά. Επίσης, έχουμε ήδη απτά αποτελέσματα άμεσης απορρόφησης φοιτητών για πρακτική αλλά και για μόνιμη εργασία. Θα είναι κρίμα να ανακοπεί αυτή η προοπτική», υπογράμμισε η κα Ζαφειροπούλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση ίδρυσης τμήματος Τουρισμού με έδρα στον Πύργο, διότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σπουδαστών και της ηλειακής κοινωνίας και οικονομίας.

«Χρειάζονται καινοτόμες και γενναίες αποφάσεις. Η ίδρυση τμήματος Τουρισμού, μαζί με αυτό του Πολιτισμού, στον Πύργο θα έδινε σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική, λόγω της Αρχαίας Ολυμπίας και γενικότερα του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας. Ήδη στο ΤΕΙ που λειτουργεί τώρα γίνεται αξιόλογη προσπάθεια για καταρτισμένους αποφοίτους, κάτι που βοηθά στη μείωση της ανεργίας και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων με ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλη ευκαιρία για την τουριστική ανάπτυξη του Πύργου», σημείωσε ο κ. Ζαχαρόπουλος.


Πηγή