Δυτική Αχαΐα: ‘Ετσι θα γίνει η νέα γέφυρα στην παραλία Καλόγριας – «Γέφυρα ανάπτυξης»

Τον δρόμο της υλοποίησης πήρε – κατόπιν συνεργασίας της Περιφέρειας και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας – το σχέδιο κατασκευής νέας γέφυρας προς την παραλία της Καλόγριας, για ασφάλεια πεζής διέλευσης αλλά και οχημάτων.

Η έγκριση υποβολής της πρότασης για ένταξη του έργου ανακατασκευής της σύμμικτης γέφυρας στον ποταμό Λαρισσό θα έχει συνολικό κόστος 315.000 ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το εθνικό σκέλος του «Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», όπως προκύπτει και από το τεχνικό δελτίο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Αχαΐας.

Η αναγκαία εργολαβία θα υλοποιηθεί μέσα από δύο υποέργα. Ενός ανοίγματος, στο σημείο συμβολής του ποταμιού με τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Καλόγρια Αράξου και με οπλισμένο σκυρόδεμα, εδραζόμενη σε δύο ακρόβαθρα από οπλισμένο σκυρόδεμα επίσης, το κύριο μέρος της γέφυρας.

Ετσι, θα μπορεί να διέρχεται από εκεί μεγάλος αριθμός Ι.Χ., λεωφορεία, πούλμαν κλπ., σε αντίθεση με την έλλειψη συντήρησής της, που οδήγησε στη δημιουργία επικίνδυνων και σοβαρών βλαβών. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει αποδιοργάνωση σκυροδέματος, μετατόπιση βάθρου, έντονες και διαμήκεις ρηγματώσεις, τόσο στον φορέα, όσο και στα βάθρα, με διάβρωση οπλισμού.

Ειδικότερα, προβλέπεται να εκτελεστούν οι παρακάτω εργασίες:

-Καθαίρεση υφιστάμενης γέφυρας

-Προμήθεια, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση νέας μεταλλικής γέφυρας, έτοιμης για κυκλοφορία.

-Κατασκευή θεμελίων με φρεατοπασσάλους από οπλισμένο σκυρόδεμα.

-Ακροβάθρων από οπλισμένο σκυρόδεμα για την έδραση της γέφυρας.

-Πτερυγοτοίχων από οπλισμένο σκυρόδεμα.

-Κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση ελαστομεταλλικών εφεδράνων επί των στηρίξεων της γέφυρας.

-Πλακών πρόσβασης στη γέφυρα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

-Πλάκας καταστρώματος της γέφυρας από οπλισμένο σκυρόδεμα.

-Στρώσης εξυγίανσης κάτω από τα θεμέλια και κατασκευή μεταβατικών επιχωμάτων πίσω από τα θεμέλια-ακρόβαθρα.

-Κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση αρμών συστολοδιαστολής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καρπέτας, δηλώνει:

«Η ανακατασκευή της γέφυρας κρίθηκε από τη δημοτική αρχή άμεσης ανάγκης, καθώς ο δρόμος είναι μεγάλης κυκλοφορίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και οδηγεί στην παραλία της Καλόγριας, η οποία έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από λουόμενους. Το έργο θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη και καλύτερη πρόσβαση για την απαραίτητη αντιπλημμυρική θωράκιση. Επιπλέον, θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και αγροτουρισμού, αφού βρίσκεται σε μια προστατευόμενη περιοχή, που αποτελείται από το Δάσος της Στροφυλιάς, τη Λιμνοθάλασσα στο Κοτύχι και την παραλία της Καλόγριας».

πηγη: pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    17 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία