«Είμαστε ανάξια τέκνα των προγόνων μας…», γράφει ο Σπύρος Ρίκος.

Δήμος Κέρκυρας «Είμαστε ανάξια τέκνα των προγόνων μας…», γράφει ο Σπύρος Ρίκος.

Είμαστε ανάξια τέκνα των προγόνων μας…
Συχνά πυκνά επαιρόμαστε για τις πρωτιές των προγόνων μας την ίδια στιγμή που εμείς δεν έχουμε να επιδείξουμε ανάλογα κατορθώματα, πλήν ελαχίστων μεμονωμένων περιπτώσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αν δεν αλλάξουμε ρότα τότε θα παραμένουμε ουραγοί.
Θεωρώ ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσει ο τόπος, είναι η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος και η σύζευξη του με τον τουρισμό.
Οι βασικοί «πυλώνες» του εγχειρήματος θα πρέπει να είναι, είτε ιστορικά πρόσωπα και προσωπικότητες του πολιτισμού, όπως Ι. Καποδίστριας, Ν. Χαλικιόπουλος –Μάντζαρος ή Σπυρίδων Σαμάρας, είτε μνημεία, όπως το Σαν Τζάκομο, είτε ιστορικά γεγονότα, όπως η πολιορκία του 1716.
ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ 1716 – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
Είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας, με πανευρωπαϊκή διάσταση και δυστυχώς, δεν το έχουμε αναδείξει καθόλου. Απλά καταθέτω την μαρτυρία όταν το 2012 είχε έρθει ο Φούχτελ στη Κέρκυρα και τον είχαμε πάει στο άγαλμα του Σούλεμπουργκ, με τον πρώην Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, όπου του εκθέσαμε το ιστορικό γεγονός και την πρόθεση να αξιοποιηθεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα, επικρότησε την ιδέα και μας είπε ότι κατ’ ανάλογο τρόπο, είχε μπει στην πολιτική το έτος 2000 με Καγκελάριο τον Χ. Κολ. Θα μπορούσαμε, κάθε χρόνο, εκτός από την λιτανεία της 11ης Αυγούστου, να κάνουμε επιπλέον τριήμερες εκδηλώσεις, επιστημονικές και πολιτιστικές και θα μπορούσε να είναι η δική μας «απάντηση» στις εκδηλώσεις που κάνει η Τουρκία στην Αγιά Σοφία. Εδώ, στη Κέρκυρα, σώθηκε το 1716 η Ευρώπη, από τον Οθωμανικό επεκτατισμό.
Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ Ο Σ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ
Η Κέρκυρα πρέπει να ανακηρυχτεί η γενέτειρα του ανθρώπου που συνέθεσε τον Ολυμπιακό Ύμνο, ένα από τα τρία σύμβολα του Ολυμπισμού μετά την Φλόγα και την Σημαία. Όπως πηγαίνουν στην Ηλεία για την φλόγα, έτσι πρέπει να τους φέρνουμε στη Κέρκυρα για τις παρτιτούρες του Σαμάρα. Μπορούμε να κάνουμε μια σειρά εκδηλώσεων όχι μόνο την Ολυμπιακή χρονιά, αλλά κάθε χρόνο. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσω σύντομα. Για τον φόβο των λογοκλόπων…
ΤΟ ΣΑΝ ΤΖΑΚΟΜΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ
Είναι απαράδεκτο το Σαν Τζιάκομο να το χρησιμοποιούμε ακόμα ως Δημαρχείο. Υπάρχει η ψηφισμένη πρόταση από τη Δημαρχία Μικάλεφ για να γίνει Μουσείο. Εγώ είχε προτείνει από τότε, ότι πρέπει να γίνει Θέατρο και Μουσείο. Μικρό; Ναι, αλλά ένδοξο και με μεγάλη φήμη. Το Θέατρο όπου ανέβασε παραστάσεις ο Κάρλο Γκολντόνι, ο Καζανόβα, όπου και γνώρισε τον μεγάλο του έρωτα και όπου «βαπτίστηκε» η φημισμένη όπερα του Βέρντι η Ναμπούκο, μέχρι τότε Ναβουχοδονόσορ. Ως Μουσείο θα μπορούσε να φιλοξενήσει και γάμους αξιοποιώντας τον μύθο του Καζανόβα.
Το Μουσείο του Σαν Τζάκομο, είναι ιδανικό για να λειτουργήσει για τους επισκέπτες της πόλης και για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, ως ένα μέλος, της τετραμελούς οικογένειας μουσείων και ιστορικών χώρων της περιοχής. Τα υπόλοιπα είναι ο Ντόμος, τον οποίο επισκέπτονται πολλοί Καθολικοί, η Αννουντσιάτα, η οποία βρίσκεται σε φάση αναπαλαίωσης και προβλέπεται να κατασκευαστεί και το μνημείο των πεσόντων στην ναυμαχία της Ναυπάκτου. Στην Αννουντσιάτα, έζησε ο μέγιστος Ισπανός συγγραφέας Θερβάντες, μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 για έναν περίπου χρόνο, όντας τραυματισμένος. Και τέλος το μουσείο των Αγίων Πατέρων.
2. Στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου, όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος το γραφείο του Δημάρχου, μπορούν να φιλοξενούνται καθημερινά συναυλίες μουσικής δωματίου, μικρής διάρκειας 30-45 λεπτών, με επιλεγμένα θέματα που συνδέονται με το ιστορικό απόθεμα του νησιού, όπως αποσπάσματα ( το μουσικό κομμάτι) από την όπερα Ναμπούκο του Βέρντι που «βαφτίστηκε» στη Κέρκυρα, αφού η όπερα η συγκεκριμένη είχε άλλο όνομα πριν ανέβει στο νησί μας, επίσης αποσπάσματα από την Ιουδήθ τη Θριαμβεύουσα του Βιβάλντι και άλλα μουσικά έργα εμπνευσμένα από ιστορικά γεγονότα του τόπου ή προσωπικότητες της Κέρκυρας. Είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για νέους Κερκυραίους μουσικούς. Οι συγκεκριμένες συναυλίες θα μπορούν να «πωλούνται» στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων αλλά όχι μόνο.
3. Να διαμορφωθεί ένα ξεχωριστό προϊόν τουριστικό και πολιτιστικό, όπως είναι οι γάμοι, στηριζόμενοι στο μύθο του Καζανόβα. Το κάνουν άλλοι ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί, τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού.
4. Όπως προτείνεται στην απόφαση που είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την χρήση του Σαν Τζιάκομο, ως μουσειακού χώρου, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δυο αίθουσες μια του Σπύρου Σαμάρα και μια του Ν.Χ Μάντζαρου και να επιστρέψει το πιάνο, το οποίο αν δεν κάνω λάθος, εκτίθεται στο Μουσείο της Παλαιάς Φιλαρμονικής. Μάλιστα οι αίθουσες αυτές κατάλληλα διαμορφωμένες, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, κατά τα πρότυπα άλλων μουσείων του εξωτερικού, όπως του μουσείου Βέρντι. Παλιοί αλλα και νέοι μουσικοί και χορωδοί ή σε συνεργασία με αντίστοιχα σωματεία και συλλόγους, θα μπορούσαν να λειτουργούν τους χώρους αυτούς, είτε εθελοντικά, είτε σε άλλη βάση.

5. Παράλληλα προτείνεται να λειτουργήσει και χώρος εκθετηρίου για να συνδεθεί το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας με την τοπική βιοτεχνία στις διάφορες μορφές της. Ο επισκέπτης του χώρου να μπορεί να βρίσκει βιβλιογραφία ή λευκώματα ή άλλα αντικείμενα με αναφορά στα προαναφερόμενα πρόσωπα ή να διατίθενται cd’s με έργα Σαμάρα ή Μάντζαρου. Θα μπορούσε η τοπική βιοτεχνία να δημιουργήσει μια σειρά αναμνηστικών αντικειμένων για να υποστηρίξει τη λειτουργία του μουσειακού χώρου και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.
6. Οι χώροι του Σαν Τζιάκομο προσφέρονται για να φιλοξενηθούν συλλογές που αυτή τη στιγμή δεν έχουν χώρο για να εκτεθούν.
7. Στους χώρους του Σαν Τζιάκομο υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται το καλωσόρισμα και η υποδοχή, καθώς και μικρές δεξιώσεις προς τιμήν σημαντικών και διάσημων επισκεπτών του νησιού. Η κατάλληλη δημοσιότητα αυτών των μικρών τελετών μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη για την εικόνα του νησιού και την προβολή της.
8. Επίσης ο ισόγειος χώρος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εντευκτήριο ή αναγνωστήριο, αφού διαμορφωθεί κατάλληλα.
9. Και να εμπνευστεί το Κερκυραϊκό Καρναβάλι από τον Καζανόβα και την Βενετσιάνικη ιστορία της πόλης.
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΑΒΡΑΜΗ ΩΣ HALL OF FAME. (ΠΑΡΚΟ)
Ένα κτίριο φάντασμα και ένας χώρος για πάρκο – ιστορίας διέξοδο για τους κατοίκους του νησιού και τα μικρά παιδιά της περιοχής και ελκυστικό χώρος για τους επισκέπτες του νησιού.
Δεν θα επεκταθώ.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Όσο και αν εκσυγχρονίζονται οι Φυλακές της Κέρκυρας φθάνει το πλήρωμα του χρόνου όπου ένα κτίριο του 19ου αιώνα θα βάλλει λουκέτο ως Σωφρονιστικό ίδρυμα. Πρέπει να ικανοποιηθεί το παγκερκυραικό αίτημα για την μετατροπή του σε μουσείο Εθνικής Συμφιλίωσης η Μουσείο της νεότερης ιστορίας μας και ως Συνεδριακό Κέντρο. Επίσης να αξιοποιηθεί ο λόφος των Φυλακών που έχει πλέον ζωτική σημασία για την πόλη, λείπουν τα πάρκα, θα μπορούσαν να γίνουν υπαίθρια θέατρα και επίσης χώρος παρκινγκ είτε υπόγειος, είτε επίγειος.
ΑΝΟΥΝΤΣΙΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Το δεύτερο σημαντικότερο ιστορικό γεγονός που δεν το έχουμε αναδείξει. Έχω γράψει επανειλημμένα δεν θα επεκταθώ, απλά να σημειώσω ότι η ναυμαχία της Ναυπάκτου θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική ναυμαχία παγκοσμίως γιατί τότε καταργήθηκαν τα κωπήλατα πλοία και καθιερώθηκαν τα ιστιοφόρα στις ναυμαχίες. Και το τονίζω γιατί υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να αναδείξουν σε κορυφαίο προορισμό το νησί μας.
ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΛΙΣΤΟΝ
Έχουμε το ένα από τα έξι Λιστόν στην Ευρώπη, τα άλλα 5 είναι Βενετία, Βερόνα, Ροβίγκο, Φεράρα και Παρίσι.
Ετήσιες εκδηλώσεις επιστημονικές, πολιτιστικές και επίσης γαστρονομίας και μόδας. Και για αυτή την πρόταση έχω γράψει επανειλημμένα
ΘΕΣΠΙΣΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Και τέλος. ΘΕΣΠΙΣΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Ε


Πηγή