ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας: Ψήφισμα στήριξης στον δίκαιο αγώνα των αναπληρωτών-συμβασιούχων εκπαιδευτικών

Για πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτών των μονίμων εκπαιδευτικών

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας εκφράζει την αγωνιστική συμπαράσταση στον αγώνα των αναπληρωτών-συμβασιούχων εκπαιδευτικών για πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτών των μονίμων εκπαιδευτικών.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς περικοπές σε εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία. Η κυβέρνηση έχει βάλει την Παιδεία, όπως και το σύνολο των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, στην «κλίνη του Προκρούστη» για να πιαστούν οι αντιλαϊκοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα. Συνεχίζει επάξια, την πολιτική της χρόνιας αδιοριστίας, τη μετατροπή της ζωής των εκπαιδευτικών σε λάστιχο, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων και στην εκπαίδευση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Άλλωστε και το προσοντολόγιο, που ψηφίστηκε, αποτελεί ένα βήμα στην καθιέρωση, έστω κι έμμεση, ατομικών συμβάσεων εργασίας (αφού καθένας θα διορίζεται με βάση διαφορετικά προσόντα, θα εξελίσσεται και διαφορετικά μισθολογικά κλπ) και στη διάλυση κάθε συλλογικής διεκδίκησης και συνείδησης. Αξιοσημείωτη είναι δε η στάση «αφωνίας» που τήρησε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις κινητοποιήσεις για μόνιμους διορισμούς.»

Και αυτή η σχολική χρονιά βρίσκει τις αναπληρώτριες και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να βιώνουν απίστευτες δυσκολίες, λόγω της χρόνιας αδιοριστίας, της συνεχούς περιπλάνησης από πόλη σε πόλη, από σχολείο σε σχολείο, με διαλυμένες συνεχώς τις οικογένειές τους, να μη μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σ’ αυτές τις συνθήκες και με την αβεβαιότητα για το πότε, πού και για πόσο θα εργαστούν, χωρίς σίγουρο κι αυτό ακόμα το επίδομα ανεργίας καθώς και με τον συνεχή φόβο της ανεργίας! Δεν πάει άλλο!

Σήμερα, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μόνιμη και σταθερή εργασία, να αμειβόμαστε καλύτερα και να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και δυνατότητα να συμμετέχουμε, όλες και όλοι, στην κοινωνική δραστηριότητα. Η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας να μην εξαρτάται από τους οικονομικούς περιορισμούς, από το πότε η συναδέλφισσα εκπαιδευτικός θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά από την ελεύθερη επιλογή του νέου ζευγαριού.

Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων στην εκπαίδευση δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της προστασίας της μητρότητας σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, καθώς οι συνάδελφοι δεν δικαιούνται ούτε μια παραπάνω μέρα άδειας (15 ημέρες αναρρωτικής).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, κατέθεσε τροπολογία, με την οποία θεσμοθετεί την άδεια ανατροφής και για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.

Μόνο που η άδεια αυτή είναι μόνο 3,5 μήνες, αντί για 9 που είναι για τις μόνιμες, και πρέπει να χωράει μέσα στην ίδια σύμβαση! Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ««ο χρόνος λήψης της εν λόγω άδειας ανατροφής τέκνου δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο, η διάρκειά της δεν μπορεί να παραταθεί, λήγει δε σε κάθε περίπτωση με τη λήξη της εργασιακής σχέσης της εκπαιδευτικούΚάπως έτσι βλέπει την «ισοτιμία» ο ΟΟΣΑ, τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η τροπολογία της είναι σύμφωνη με τις υποδείξεις του για «εξίσωση όλων των προνομίων και υποχρεώσεων για όλους τους Έλληνες εκπαιδευτικούς»!!!

Άλλa παράδειγματa άνισης μεταχείρισης των συμβασιούχων εκπαιδευτικών είναι ότι δεν δικαιούνται γονική άδεια αν το παιδί τους έχει συμπληρώσει το 16° έτος της ηλικίας του. Στην ουσία αυτό σημαίνει όταν το παιδί παρακολουθεί τη Β’ και Γ’ Λυκείου τάξεις που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικές είναι για το μέλλον του και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης οι αναπληρωτές κάθε χρόνο που προσλαμβάνονται είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν από την αρχή όλες τις ιατρικές βεβαιώσεις προκειμένου να προσληφθούν και ας εργάζονται για πάνω από ένα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση εμείς συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας για:

  • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα ΟΛΩΝ των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών! 30.000 μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων!
  • Πλήρης εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με των μονίμων και στη βάση αυτή εξίσωση των αδειών κύησης, λοχείας και ανατροφής!
  • Η μητρότητα είναι δικαίωμα για όλες τις γυναίκες, άρα και για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς!
  • Με τη δύναμη του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας!


Πηγή