Η Αγία Λαύρα άναψε πράγματι το φιτίλι της Επανάστασης του 1821 – Δείτε βίντεο

Δεκάδες τόνοι μελάνια έχουν χυθεί από τους ιστορικούς και τους ερευνητές για το πού και πότε ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, που οδήγησε τους Έλληνες στο να πάρουν τα καριοφίλια τους και να κερδίσουν με τις μάχες τους την απελευθέρωση τους.

Είναι ένα ζήτημα που έχει φέρει μεγάλες διαφωνίες, με την έναρξη της Επανάστασης να την διεκδικούν, η Καλαμάτα, η Μάνη, η Δημητσάνα, η Πάτρα και τα Καλάβρυτα. Η πιο γνωστή υπόθεση πάνω σε αυτό το θέμα τονίζει ότι η Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, όταν ο Μητροπολίτης Πατρών Γερμανός όρκισε τους αγωνιστές.

Ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες ακόμα ερευνητές που διαφωνούν με την παραπάνω άποψη. Ο Δρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας της Οθωμανικής περιόδου Δημήτριος Σταθακόπουλος, με έγγραφα και αρχεία, αποδεικνύει πως η ορκωμοσία των αγωνιστών που αποτέλεσε την συμβολική έναρξη της Επανάστασης του 1821, έγινε πράγματι στην θρυλική μονή της Αγίας Λαύρας.

Όχι όμως στις 25 Μαρτίου του 1821, αλλά στις 17, την ημέρα της εορτής του Αγίου Αλεξίου, ενώ μετά από 5νθήμερη μάχη στις 21 Μαρτίου απελευθερώθηκαν τα Καλάβρυτα.

Δείτε το ρεπορτάζ του Ant1news.

Υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα (βίντεο)


Πηγή