Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας: Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Υγεία Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας: Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

O Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας «εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση για την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χθες στη Βουλή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” και ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα».

Όπως εκτιμά ο ΙΣΚ, «υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη ιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους.
Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή.
Είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού, που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή και να ενημερώσει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του ασθενούς, που σύντομα θα τεθεί σε ισχύ.
Οι πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να εκτελούνται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια από τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς».


Πηγή