Κρέστενα: Υποτονική η κίνηση – Απογοητευμένοι δείχνουν οι έμποροι

Σε τραγική κατάσταση δείχνει να βρίσκεται η τοπική αγορά Κρεστένων και όμορων περιοχών, αφού η φετινή χρονιά αποδείχθηκε «πραγματικός εφιάλτης» για τον εμπορικό κόσμο. Ο φετινός απολογισμός της εορταστικής περιόδου ήταν άσχημος, με την κίνηση στην αγορά να χαρακτηρίζεται υποτονική και τους επαγγελματίες να μην έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν και ήλπιζαν για να περάσουν τη χρονιά τους.

Για την περίοδο των εορτών που δεν εξελίχθηκε όπως επιθυμούσαν, καθώς και για τις ελπίδες για αλλαγή της κατάστασης στο μέλλον, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων Τάσος Καρνάρος ανέφερε συγκεκριμένα: «Από την περίοδο των εορτών μέχρι σήμερα, παρατηρείται έλλειψη ρευστότητας στον κόσμο, γεγονός που φαίνεται στην αγορά της Κρέστενας και των όμορων χωριών που είναι σε μεγάλο μαρασμό. Έχουμε προβλήματα οικονομικά, αλλά ευελπιστούμε για ότι καλύτερο μελλοντικά. Βασιζόμαστε ιδιαίτερα στις αγροτικές περιουσίες, με το λάδι να παίζει σημαντικό ρόλο στην καθοδική πορεία φέτος. Σε Μακρίσια και Καλυβάκια υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Λείπουν λεφτά και φαίνεται έντονα στο τζίρο μας. Υπάρχουν καταστήματα ακόμα και χωρίς έσοδα ορισμένες μέρες. Θεωρώ ότι ίσως κάτι να αλλάξει, αλλά δεν υπάρχει αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες με τυχόν αύξηση εσόδων. Περιμένουμε κάποιες σοβαρές κινήσεις από το κράτος, αλλά δε νομίζω η αλλαγή να είναι άμεση στα οικονομικά στοιχεία. Το μόνο που βοηθάει στην Ελλάδα είναι η προεκλογική περίοδος, αλλά και πάλι είναι δύσκολα».

Απελπισμένοι οι έμποροι!

Την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξει καμία αλλαγή το επόμενο διάστημα που θα επιφέρει οικονομική ανάσα στην αγορά της Κρέστενας και των όμορων περιοχών, εξέφρασε ο εμπορικός κόσμος της περιοχής που είδε τη φετινή περίοδο των γιορτών να πέφτει σε πιο χαμηλά επίπεδα από άλλες χρονιές. Η βασική πηγή εσόδων για την περιοχή είναι η γεωργία, που φέτος υπέστη σημαντική καταστροφή εξαιτίας των καταστροφικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους περασμένους μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μειωμένα εισοδήματα για τους αγρότες και μειωμένη κίνησή τους στην τοπική αγορά, στην οποία δεν έπεσαν τα χρήματα που ήλπιζε ο εμπορικός κόσμος, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη ζωή τους και προκαλώντας «πονοκέφαλο» στη σκέψη για το μέλλον και το πώς θα ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους.

Σπύρος Γεωργούλιας-Συνταξιούχος έμπορος: «Υπάρχει μεγάλη πείνα, καθώς και έλλειψη κόσμου εδώ και παντού. Η οικονομική κρίση μας έχει οδηγήσει σ’ αυτό το σημείο. Ακόμα και οι καλλιέργειες φέτος δεν πήγαν καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει και από εκεί απώλεια εσόδων».

Πέτρος Γρηγορόπουλος-Έμπορος: «Η εικόνα δεν είναι καλή. Χρόνο με το χρόνο γίνεται χειρότερα, καθώς ο πληθυσμός λιγοστεύει και το χρήμα δε ρέει άφθονο. Αντιμετωπίζουμε ότι και η υπόλοιπη χώρα, αλλά αισιοδοξούμε ότι θα ξεκινήσει πλέον μια καλύτερη εικόνα απ’ αυτή γιατί δε γίνεται να χειροτερέψει περισσότερο. Η μειωμένη παραγωγή λαδιού φέτος έχει παίξει τεράστιο ρόλο, αφού αποτελεί κύριο εισόδημα και επηρεάζει ιδιαίτερα την αγορά και την καθημερινότητα των κατοίκων. Αισιόδοξοι είμαστε από ανάγκη, διότι δεν αντέχετε άλλο αυτή η εικόνα. Περιμένουμε κάτι καλύτερο, αλλιώς δε θα αντέξουμε τίποτα παραπάνω».

Δημήτρης Κυριαζής-Επαγγελματίας: «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχει δουλειά και ίσα που βγάζουμε τα έξοδα. Η περιοχή είναι κατά βάση αγροτική, με το λάδι φέτος να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα ποσοτικά και ποιοτικά. Όλα μοιάζουν τελειωμένα και δεν υπάρχει ελπίδα. Το μόνο που απομένει είναι να φύγουμε στο εξωτερικό».

Διονύσης Στρουμπάκος-Έμπορος: «Έχουμε πείνα στην περιοχή, διότι οι καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον προηγούμενο καιρό. Όλα δείχνουν χειρότερα. Δε βλέπω ελπίδα. Με επιδόματα δε σώζεται η κατάσταση. Ο κόσμος έχει ανάγκη από δουλειά. Είναι δυνατόν μ΄ αυτή την κατάσταση να έρθει να επενδύσει κανείς; Ας κοιτάξουν οι κυβερνόντες να αλλάξουν πρώτα τη φορολογία».

Θεοδώρα Κυριαζή-Έμπορος: «Η κίνηση είναι μηδενική καιρό τώρα. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μη γνωρίζουμε τα μελλούμενα. Η χρονιά για τις καλλιέργειες ήταν άσχημη. Πολλά παίζουν ρόλο και μας έχουν οδηγήσει εδώ. Τα έξοδα δεν καλύπτονται. Το μέλλον είναι αβέβαιο».


Πηγή