«Μύλος» στις εφορίες της Πάτρας για το επίδομα ενοικίου – Δικαιούχοι καταγγέλλουν «πονηρούς» ιδιοκτήτες

"Μύλος" επικρατεί καθημερινά στις εφορίες της Πάτρας, με αφορμή τις αιτήσεις για το περιβόητο επίδομα στέγασης για τους ενοικιαστές ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι, από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησε η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, σε καθημερινή βάση οι εφορίες κατακλύζονται από εκατοντάδες φορολογούμενους, που σπεύδουν να κάνουν τροποιητικές δηλώσεις και να καταθέσουν ή να ανανεώσουν μισθωτήρια συμβόλαια, καθώς και από δικαιούχους του επιδόματος.

Οπως είναι γνωστό, προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος ενοικίου είναι να υπάρχει στο taxisnet ενεργό μισθωτήριο, με διάρκεια λήξης τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Επειδή, όμως, πολλές μισθώσεις έχουν λήξει και παραταθεί σιωπηρώς ή δεν έχουν δηλωθεί στο taxisnet για ευνόητους λόγους, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζονται πλέον από τους ενοικιαστές να σπεύσουν για την ανανέωση, όμως οι πρώτοι έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, λόγω εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Σε άλλες περιπτώσεις, δικαιούχοι του επιδόματος καταγγέλλουν «πονηρούς» ιδιοκτήτες, που όταν μαθαίνουν ότι οι ενοικιαστές τους δικαιούνται το επίδομα ενοικίου, ζητούν αναπροσαρμογή προς τα πάνω για το μίσθωμα.

Ορισμένοι εκμισθωτές, βρίσκοντας στην ανάγκη τους δικαιούχους ενοικιαστές, λόγω της προϋπόθεσης για μισθωτήριο μέσω TAXIS που είναι σε ισχύ έως τουλάχιστον τις 30/09/2019, ζητούν αύξηση του μισθώματος για να ανανεώσουν το μισθωτήριο συμβόλαιο.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

Επιπλέον, στην πλειονότητά τους όσοι απευθύνονται στις εφορίες τις τελευταίες ημέρες, είναι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον μια πενταετία, αφού και αυτοί είναι δικαιούχοι του πολύτιμου επιδόματος των 70 – 210 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, οι εν λόγω δικαιούχοι του επιδόματος πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους εφορίες για να δηλώνουν άδεια διαμονής, στοιχεία διαβατηρίων και άλλα έγγραφα, προκειμένου οι αιτήσεις τους να επιβεβαιώνονται από το αρμόδιο γραφείο της περιφέρειας.

Φαίνεται, όμως, ότι οι ρυθμοί επικύρωσης των φακέλων από την Περιφέρεια δεν είναι τόσο γρήγοροι, με αποτέλεσμα τα αιτήματα αλλοδαπών να συσσωρεύονται και οι υπάλληλοι της εφορίας, να είναι αυτοί που γίνονται αποδέκτες της έντασης από τους αλλοδαπούς δικαιούχους.

Είναι ενδεικτικό το ότι, μέχρι σήμερα από το αρμόδιο τμήμα της Γ΄ ΔΟΥ Πατρώνέχουν περάσει πάνω από 1500 φορολογούμενοι, εκ των οποίων το 70% είναι μετανάστες υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    26 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία