Οι Βρετανοί επέστρεψαν έγγραφο του Γρηγορίου Ε’ στην Αχαΐα. Είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Παναγίας της Χ […]

Ο τυχαίος εντοπισμός από καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κειμηλίων στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, τα οποία είχαν απομακρυνθεί παράνομα από την Ιερά Μονή Παναγίας της Χρυσοποδαρίτισσας στην Αχαΐα τον Απρίλιο του 1979, έληξε πριν από λίγες ημέρες, με την επιστροφή τους στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε η Δρ. Αναστασία Κουμούση διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ο εντοπισμός των χειρογράφων έγινε πριν από τρία χρόνια από καθηγητή του Πανεπιστημίου μας κατά τη μελέτη του ψηφιοποιημένου αρχείου της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

«Οταν με ενημέρωσε ο καθηγητής ότι εντόπισε τα χειρόγραφα, αμέσως έκανα την επιβεβαίωση με τα στοιχεία που είχαμε. Εμείς είχαμε τον κατάλογο της Ελληνικής Χωροφυλακής του 1979 που εκλάπησαν και είχαμε τις διαστάσεις τους. Επίσης διαθέτουμε τη δημοσίευση του Α. Τσελίκα ιστορικού – παλαιογράφου. Ετσι το αίτημα που καταθέσαμε το 2016 στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού για την επιστροφή τους ήταν απολύτως τεκμηριωμένο. Αυτοί ήρθαν σε επικοινωνία μέσω της πρεσβείας με τη διοίκηση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης η οποία θέλω να πω ότι ήταν θετική από την πρώτη στιγμή ».

Ετσι την περασμένη Τετάρτη παραδόθηκαν από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο τα τρία κειμήλια.

Πρόκειται για δύο Πατριαρχικά σιγίλλια του 18ου αι., τα οποία είχαν εκδοθεί από τους Οικουμενικούς Πατριάρχες, Προκόπιο Α΄(1786) και Γρηγόριο Ε΄(1798) και ανακηρύσσουν την πατριαρχική αξία της εν λόγω Μονής, καθώς και ένα τούρκικο φιρμάνι του 18ου αι., το οποίο ανήκε στην ίδια συλλογή.

Οι αρμόδιοι παράγοντες της Βρετανικής Βιβλιοθήκης συνεργάστηκαν άριστα με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια τα κειμήλια στην Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα κειμήλια αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείου Αθηνών και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, όπου θα εκτεθούν για κάποιες ημέρες, πριν επιστραφούν στην Ιερά Μονή Χρυσοποδαρίτισσας.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    24 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία