Οι νέες σπηλαιολογικές αποστολές στην Κέρκυρα με τον σπηλαιολόγο René van Vliet. (Φωτ.)

Περιβάλλον Οι νέες σπηλαιολογικές αποστολές στην Κέρκυρα με τον σπηλαιολόγο René van Vliet. (Φωτ.)

Νέες σπηλαιολογικές αποστολές στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθούν από τις 16 Απριλίου μέχρι την 1 Μαΐου 2019, με Επικεφαλής τον Ολλανδό σπηλαιολόγο René van Vliet, ο οποίος πέρσι έκανε εξαιρετική δουλειά με πολλούς συνεργάτες του.

Μιλώντας στο Corfutvnews ο κ. René van Vliet για τις περασμένες σπηλαιολογικές εμπειρίες του στην Κέρκυρα δήλωσε ότι: «Το καλοκαίρι του 2018 και με τη βοήθεια που είχα από πολλούς Κερκυραίους καταφέραμε να επισκεφθούμε πολλά σπήλαια. Τα αποτελέσματα των προηγούμενων σπηλαιολογικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, βίντεο και πληροφοριών (στα αγγλικά), έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του SpeleoCorfu (www.speleocorfu.com).

Όλο τον χειμώνα συνέχιζα με τη θεωρητική πλευρά της έρευνάς μου. Σχεδόν κάθε εβδομάδα έπαιρνα τις νέες πληροφορίες για τα σπήλαια που ήταν άγνωστα για μένα. Μέχρι στιγμής μετράω 178 σπήλαια (σπηλιές, βάραθρα και κάβες). Σίγουρα υπάρχουν και άλλα».

Συνεχίζοντας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Corfutvnews πρόσθεσε ότι: «Η επίσκεψη και η εξερεύνηση των σπηλαίων ήταν το τελευταίο βήμα της έρευνάς μου η οποία αποτελείται από τη μελέτη παλαιών ελληνικών βιβλίων και τα αρχειακά υλικά, και τις προηγούμενες επιστημονικές έρευνες των σπηλαίων της Κέρκυρας, και το πιο σημαντικό τις συνομιλίες με τους κατοίκους της κάθε περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα Αρχεία Νομού της Κέρκυρας μου έστειλαν τους διαφορετικούς χάρτες από τον 18ο και τον 19ο αιώνα που δείχνουν την ύπαρξη των κάποιων «νέων» σπηλαίων. Οι λεζάντες των χαρτών – καμιά φορά στη βενετική γλώσσα – ήταν δύσκολοι να ερμηνευτούν. Μαζί με τους δύο ερευνητές, τον κ. Γιάννη Γαστεράτο και τον κ. Θεόδωρο Σκαλίτη, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα σπήλαια. Οι παλαιοί χάρτες δεν αποδίδονται εύκολα στην παρούσα τοπογραφική κατάσταση. Ελπίζω να μπορέσω να σας πω στις αρχές Μαΐου ότι τα ξεχασμένα σπήλαια αυτά θα έχουν βρει!».

Μια ερώτηση της πρακτικής έρευνας του Ολλανδού σπηλαιολόγου είναι τι θα βρεθεί κάτω από το παράθυρο αυτό που βρίσκεται στον πάτο της Σκοτεινής Γράβας στην Άνω Γαρούνα (Φώτ. René van Vliet).

Μιλώντας για τις νέες σπηλαιολογικές αποστολές στην Κέρκυρα επεσήμανε ότι: «Παρόλο πού μάζεψα πληροφορίες για 178 σπήλαια, υπάρχουν πολλά που πρέπει να επισκεφθούμε ακόμα. Αυτή τη στιγμή 108 σπήλαια είναι υπό εξέταση!

Η εύρεση των σπηλαίων στην Κέρκυρα δεν είναι τόσο εύκολη. Συχνά πρέπει να κοπεί η βλάστηση γύρω από τα σπήλαια. Σχεδόν πάντα δεν υπάρχει ένα μονοπάτι. Αρκετά μεγάλα σπήλαια που είναι γνωστά από παλιά είναι κλειστά με πυκνή βλάστηση πάνω από δεκαετίες! Χρειάζομαι τη βοήθεια των χωρικών ώστε να εξερευνήσω αυτά τα σπήλαια, για παράδειγμα στο όμορφο χωριό Σωκράκι.

Εκεί βρίσκονται οχτώ ή εννιά σπήλαια. Ένας χάρτης από το 1744 δείχνει ότι υπάρχουν ίσως όχι ένα αλλά δύο σπήλαια Βοϊδότρυπα! Τα μονοπάτια εκεί θα γεμίσουν με τη βλάστηση. ‘Όπως καταλαβαίνετε ζήτησα τη βοήθεια από τον πρόεδρο του χωριού σχετικά με τους καθαρισμούς.

Στις ερχόμενες αποστολές θα ξαναψάξω για τις ιστορίες των σπηλαίων όπως μύθοι, θρύλοι, δράκοι και τα φαντάσματα. Μοναδικές ιστορίες που πρέπει να κρατήσουν για το μέλλον. Στον βιαστικό χρόνο αυτό, με τις πολλές και γρήγορες αλλαγές, είναι σημαντικό να μη ξεχάσω τις ιστορίες από την εποχή των γιαγιάδων μας!

Ο μύθος της Τρύπας του Πελάου στον Αη Μαθαιά ότι το βαθύ σπήλαιο με 7 πατώματα που επικοινωνεί με την θάλασσα, θα λυθεί σύντομα (Φώτ. Αλέξανδρος Μελίδης).

Επίσης θα ξαναδώσω πολλή σημασία για το περιβάλλον των σπηλαίων. Τα σπήλαια έχουν μια πλούσια αλλά και ευάλωτη χλωρίδα και πανίδα όπως ο Κερκυραϊκός Σπηλαιόγρυλος Corfu cave cricket (Dolichopodasteriotisi) και τις νυχτερίδες. Πρόσφατα ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος Γιάννης Γαστεράτος ανακάλυψε περίπου 250 νυχτερίδες του είδους Τρανορινόλοφος (Rhinolophus ferrumequinum) στην Ανθρωπόγραβα στην Κληματιά ενώ τα τελευταία τρία χρόνια είδαme μόνο μία φορά μία ή δύο νυχτερίδες στο σπήλαιο εκείνο!»

Πολλοί Τρανορινόλοφοι κοντά στο δεύτερο πάτωμα στο σπήλαιο Ανθρωπόγραβα στην Κληματιά (Φώτ. Γιάννης Γαστεράτος).

Τέλος θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους τον βοήθησαν με τις προετοιμασίες των ερχόμενων αποστολών του. Μας είπε: «Οι νέες σπηλαιολογικές αποστολές πραγματοποιηθούν με την ευγενική χορηγία των: Γιαννή Γαστεράτο, Θεόδωρο Σκαλίτη, υπαλλήλων των Αρχείων Νόμου Κέρκυρας, Αλέξανδρο Μελίδη, Michelle Anthis, Αγγελική Σγούρου, Γιάννα Μιχαλά, Μαρία Νικολούζου, Δημήτρη Μαντήλα, Πάνο Χοντρογιάννη, Ιωάννη Παπουτσή, Γεώργιο Σούκερα, Αγγελική Πουλιάση, Γεώργος Χοντρογιάννης, Γεωργία Μιχαλά, Φίλιππο Παργινό,Σπύρο Συριώτη, Ευγένιο Λώμη, Ανδρέα Κορίκη, Θεόδωρο Νικομάνη, Γιώργο Κασταμονίτη, Θεόδορη Καρδάμη, Έλενα Λείσου, Σπύρο Μπάντιο, Μέρεντιθ Στραβοράβδη, Μαρία (Thomas Taverna Karousades), Ελένη Νεράντζη, Αριστείδη Τσιριμιάγκο, Βούλα Μπούκα, Βασίλη Καραμπάτο, Gertjan van Pelt (Canyonzone), Sander Suk, Eddo de Leeuw και πολλά άλλα άτομα».

Οι νέες σπηλαιολογικές αποστολές στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθούν από τις 16 Απριλίου μέχρι την 1 Μαΐου 2019! Αν έχετε μια πληροφορία για ένα (μικρό ή μεγάλο) σπήλαιο ή αν ξέρετε μια ιστορία για ένα σπήλαιο, μπορείτε να στείλετε ένα email (στα ελληνικά ή αγγλικά) στο info@speleocorfu.com αλλά και ένα μήνυμα στοFacebook: René vanVliet.


Πηγή