Πάτρα – Αρσάκεια: Εκσκαφείς στο προαύλιο των πρώην Αρσακείων και ήχοι από μαστορέματα των συνεργείων έχ […]

Οι εργασίες αποκατάστασης και ενεργειακής αναβάθμισης του εμβληματικού κτιρίου τραβούν το ενδιαφέρον των περαστικών, καθώς το θέαμα δεν είναι συνηθισμένο.

«Τι γίνεται εδώ;» μας ρώτησαν δύο κυρίες, βλέποντας να στεκόμαστε με τον φωτογράφο της «Π» Μενέλαο Μιχαλάτο στο κατώφλι του εργοταξίου. Για αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα από το 2006 που φιλοξενήθηκαν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η κίνηση στα πρώην Αρσάκεια ήταν περιορισμένη όπως και οι χρήσεις του ακινήτου. Μετά το 2006 φιλοξένησε τα γραφεία του κεντρικού διαμερίσματος, την δημοτική ιματιοθήκη, το βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ και κατά περιόδους εκδηλώσεις (νεανικά φεστιβάλ) και ποικίλες δράσεις (φοιτητικές εκλογές, εκλογές πολιτικών κομμάτων κ.ά.).

Η δημοτική αρχή επέλεξε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών να μεταφέρει στα πρώην εκπαιδευτήρια το δημαρχείο. Το έργο έχει αναλάβει η εταιρία «Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ» με έδρα την Αθήνα, προσφέροντας έκπτωση 53,99% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης. Ο προϋπολογισμός μελέτης ανερχόταν στα 4,0 εκατομμύρια ευρώ και με την έκπτωση το γενικό σύνολο είναι 1.840.363,77 ευρώ. Ο ανάδοχος υπέγραψε τη σύμβαση στις 20 Δεκεμβρίου και θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες εντός 720 ημερών από αυτή την ημερομηνία.

Τη μελέτη του έργου έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Εργου του Δήμου. Το οικόπεδο ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, είναι έκτασης 3.022,95 μ2 και βρίσκεται το οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ. 589) του παλαιού Σχεδίου Πόλεως μεταξύ των οδών: Μαιζώνος, Παρθενάκου, Κορίνθου και Γκότση.

Οι τεχνικές υπηρεσίες συνέταξαν μια ολοκληρωμένη πρόταση, με αυξημένες απαιτήσεις, σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση στα πρώην Αρσάκεια θα μετεγκατασταθούν οι εξής λειτουργίες του δήμου:

Στο ημιυπόγειο: Το αρχείο της πολεοδομίας, αίθουσα συνεδριάσεων, στη δεξιά πλευρά (με μέτωπο το κτίριο) η Διεύθυνση Προσόδων.

Στο ισόγειο του παλαιού σχολείου είναι χωροθετημένη η Διεύθυνση Έργων (τεχνικές υπηρεσίες).

Στον πρώτο όροφο χωροθετήθηκε η διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενώ θα υπάρχει και μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.

Στο δεύτερο όροφο θα είναι η διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, Διοίκησης, Προμηθειών.

Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1990 (ΦΕΚ 674/24.10.1990), με ζώνη προστασίας του τον αύλειο χώρο.

πηγη: pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    16 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία