Πάτρα: Η οικοδομή επανέρχεται από το «κώμα»!

Βγαίνει η οικοδομή από το τέλμα της οικονομικής κρίσης; Και όμως όλα δείχνουν, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες, ότι υπάρχει φως στην άκρη ενός σκοτεινού τούνελ που είχε βάλει για μία περίπου δεκαετία στο σκοτάδι, ένα κλάδο από τον οποίο ζούσαν δεκάδες επαγγέλματα και οικογένειες. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι ο κατασκευαστικός κλάδος και ειδικότερα αυτός της οικοδομής επανέρχεται στην κατάσταση που ήταν πριν. Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και μέσα στην Πάτρα βλέπει κανείς καινούργιες οικοδομές να φτιάχνονται, εικόνα που τα προηγούμενα χρόνια δεν συναντούσες πουθενά.

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΟΙ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΕΙΣ

Η μορφή του κλάδου η οποία, σύμφωνα με τα όσα μας λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Οικοδόμων, βρίσκεται σε άνοδο, είναι αυτή των αναπαλαιώσεων. Παλαιά διαμερίσματα, σπίτια που δεν είχαν προχωρήσει σε κάποια ανακαίνιση, συντηρούνται και φτιάχνονται σχεδόν από την αρχή, κάτι που δίνει την δυνατότητα σε αρκετά επαγγέλματα του κλάδου να επιστρέψουν στην ενεργό δράση, να κάνουν μεροκάματα, εκεί που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν δουλειά. Όλο αυτό το διάστημα πάντως της ύφεσης της οικοδομής δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναγκάστηκαν και έφυγαν εντελώς από τον κλάδο, κάνοντας διάφορα άλλα επαγγέλματα. Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. "Πριν από τα χρόνια της κρίσης τα οικοδομικά ένσημα που αφορούν καθαρά την οικοδομή και όχι τα συναφή επαγγέλματα, ήταν σε πανελλήνια κλίμακα ,183.000. Πριν από τρία χρόνια η καταμέτρηση αυτή έδειξε ότι τα ένσημα είχαν μειωθεί στις 33.000" τονίζει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος. "Αντίστοιχη είναι η μείωση που είχε υποστεί ο κλάδος της οικοδομής όλα αυτά τα χρόνια".

Η «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Με βάση τα ίδια στοιχεία πριν από τρία χρόνια στην Πάτρα δεν υπήρχε καμία καινούργια οικοδομή.

"Τον Δεκέμβρη, σε ό,τι αφορά την Πάτρα, η καταμέτρηση έδειξε ότι υπήρχαν 50 καινούργιες οικοδομές να κατασκευάζονται, εκ των οποίων οι τρεις – τέσσερις είναι πολυκατοικίες. Αυτό δείχνει ότι έχει ξεκινήσει μία ανάκαμψη στον χώρο. Στην Αθήνα δε η ανάκαμψη αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με εξειδικευμένα κατασκευαστικά συνεργεία να έχουν αναλάβει την ανέγερση νέων κτιρίων και οικοδομών". Ωστόσο, η διαφορά, σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την κρίση, έχει να κάνει με τον ρόλο της οικοδομής στην αναβάθμιση και στην αναδιαμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. " Ο κατασκευαστικός κλάδος και η οικοδομή είχε έναν πρωταρχικό ρόλο στην οικονομία. Αυτό είναι γνωστό. Πλέον όμως η κρίση έχει αλλάξει το σκηνικό σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του κάθε κλάδου. Η οικοδομή και ο κατασκευαστικός κλάδος δείχνει να έχει έναν δευτερεύοντα ρόλο στην οικονομία, λειτουργώντας κυρίως υποστηρικτικά σε άλλους κλάδους, όπως ο τομέας των νέων τεχνολογιών, της βιομηχανίας, των ξενοδοχειακών μονάδων, της εστίασης και του τουρισμού".

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΝΣΗΜΑ

Το νέο σκηνικό που έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται στην οικοδομή πλέον φαίνεται από τους αριθμούς και τα στοιχεία. «Τα οικοδομικά ένσημα από 33.000 που ήταν πριν από τρία χρόνια, έχουν ανέβει στα 55.000, ενώ το νούμερο θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν γινόταν το μακελειό που γίνεται και σε αυτόν τον χώρο με την μαύρη εργασία. Το μεροκάματο επίσης για τον εξειδικευμένο τεχνίτη που είχε πέσει στα 30 ευρώ, πλέον ανέβηκε στα 45 ευρώ».

Η οικοδομή φαίνεται να επανέρχεται από το κώμα αν και ο δρόμος για ολική επαναφορά είναι κάτι παραπάνω από μακρύς. "Έτσι και αλλιώς ένα μεγάλο ποσοστό της οικοδομικής έξαρσης που υπήρξε τα χρόνια πριν από την κρίση ήταν πλαστό. Όλοι έπαιρναν δάνεια από τις τράπεζες και έφτιαχναν σπίτια και πολυκατοικίες. Πλέον το πεδίο για την οικοδομή είναι διαφορετικό, όμως ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα από την πορεία θα δούμε τι κατάληξη θα έχει και που θα οδηγήσει"

πηγη: dete.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    17 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία