Πάτρα: Θετικό το πρόσημο για την εστίαση το τριήμερο του Καρναβαλιού – Τα τρωτά σημεία

Το τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού ήταν ένα από τα καλά καρναβάλια των τελευταίων ετών, σε γενικές γραμμές και για την εστίαση. Παρά τα υπαίθρια πάρτι που έγιναν από τους χιλιάδες επισκέπτες και τον κόσμο που βρέθηκε στην Πάτρα τις μέρες του καρναβαλιού, είναι γεγονός ότι τα μαγαζιά δούλεψαν και υπήρχε σε γενικές γραμμές κίνηση.

Ο τζίρος βέβαια με βάση τον κόσμο που ήρθε στην Πάτρα θα μπορούσε να ήταν αρκετά μεγαλύτερος για τα καταστήματα, όμως έστω και έτσι, οι επαγγελματίες κατάφεραν το τριήμερο να καλύψουν κάποιες ζημίες των περασμένων μηνών και ένα μέρος των εξόδων τους και των υποχρεώσεων τους που τρέχουν.

Άλλωστε γνώριζαν από την αρχή στην εστίαση ότι ο μεγαλύτερος όγκος του κόσμου που θα ερχόταν στην Πάτρα είχε συγκεκριμένη ταυτότητα, τόσο σε ότι αφορά τις οικονομικές του δυνατότητες, όσο και την ηλικιακή του κατηγορία. "Σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση στην εστίαση για την πορεία που είχε το τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου.

"Τα πράγματα θα μπορούσαν σίγουρα να ήτα καλύτερα αν δεν υπήρχαν και φέτος ορισμένα φαινόμενα περασμένων ετών που παρατηρήθηκαν για ακόμα μία χρονιά". Τα τρία βασικά προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου και τον ΣΚΕΑΝΑ, σε ότι έχει να κάνει με το τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού, ήταν οι πλανόδιοι πωλητές, τα ηχεία που έβγαλαν ορισμένα καταστήματα, αλλά και η έλλειψη χημικών τουαλετών.

Σε ότι αφορά τα ηχεία το φαινόμενο ήταν για ακόμα μία χρονιά έντονο, ειδικότερα σε σημεία του κέντρου που είχαν συνωστισμό. "Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι χρειάζεται να προστατεύουμε το καρναβάλι μας. Τα ηχεία έξω κάνουν κακό τόσο στην εστίαση και στην αγορά, όσο και γενικότερα στην εικόνα του καρναβαλιού και δίνουν την δυνατότητα στους πλανόδιους πωλητές για να πουλάνε με το κιλό της μαυροδάφνες" τονίζει ο κ. Στεργίου.

Η έλλειψη τουαλετών ήταν κάτι που ένιωσαν στο πετσί τους οι επαγγελματίες της εστίασης, βλέποντας άσχετο κόσμο να μπαίνει στα μαγαζιά τους και το όλο θέμα διευκόλυνε ορισμένους επιτήδειους στο να προχωρήσουν σε μικροκλοπές.

Παίρνουν το χρήμα και φεύγουν από την πόλη

Όμως σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι πλανόδιοι πωλητές που είχαν έρθει από διάφορα μέρη εκτός της Πάτρας, ξέροντας ότι θα έχουν ένα εύκολο κέρδος αυτές τις μέρες.

"Οι περισσότεροι για να μην πω όλοι τους δεν είχαν καμία σχέση με την Πάτρα. Πήραν τα χρήματα που έβγαλαν το τριήμερο και δεν άφησαν τίποτα στην πόλη. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται επιτέλους να σταματήσει και μπορεί να σταματήσει με συντονισμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς" τονίζει ο κ. Στεργίου.

Πάντως, το κάλεσμα του ΣΚΕΑΝΑ για να συζητήσει όλη η πόλη πάνω στο ερώτημα του "τι καρναβάλι θέλουμε" είναι κάτι που ισχύει και θα πρέπει να γίνει άμεσα, μέσα στο επόμενο διάστημα, έτσι ώστε η Πάτρα να προετοιμαστεί κατάλληλα για να δοθεί εγκαίρως μία κατεύθυνση για τα επόμενα καρναβάλια, αλλά και να διορθωθούν οι όποιες αδυναμίες.


Πηγή