ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2019:Στις 2 μ.μ. ξεκινά η Μεγάλη Παρέλαση στην οποία 35.000 καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους […]

Η ώρα της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού έφτασε και όλα είναι έτοιμοι για να πυροδοτηθεί η έκρηξη χαράς και κεφιού, να φυσήξει ο άνεμος της φαντασίας της δημιουργίας και της σάτιρας και να συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους, Πατρινούς και επισκέπτες ανεξαρτήτου ηλικίας σε ένα πρωτόγνωρο ξεφάντωμα.

Στη μεγάλη Παρέλαση προπορεύονται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν τα πληρώματα με τα άρματα και τις κατασκευές τους. Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ…

Η Δημοτική Μουσική στη κορυφή της παρέλασης θα ακολουθείται από τα άρματα του Δήμου: Βασιλιάς Καρνάβαλος, που για μια ακόμα φορά την ιδέα, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του υπογράφει ο Πέτρος Βρυώνης (υπεύθυνος του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων), σατιρίζει την αστική δημοκρατία, η οποία στηρίζεται στο δίπολο Σοσιαλοφλαουτίστες-Τυμπανοφιλελέ.

Στη μέση (στο κέντρο) ο Καρνάβαλος με το σκήπτρο στο χέρι και πάνω σε αυτό την Αστική Δημοκρατία με τη μορφή κουκουβάγιας.

Στο άλλο χέρι του ένας Παρλαπίπας με τη μορφή παπαγάλου που κρατά το μικρόφωνο τηλεοπτικού σταθμού, συμβολίζει τα τηλεοπτικά ΜΜΕ.

Το άρμα της φετινής Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού, που θα υποδεχτεί την πανέμορφη Αναστασία Ψαρρού, η οποία θα μοιράσει χαμόγελα σε όλους στις παρελάσεις, αποτελεί και αυτό δημιουργία του Πέτρου Βρυώνη. Το άρμα της Βασίλισσας φέτος θα είναι η Ανάπτυξη με τη μορφή ενός εξωπραγματικού τέρατος, του γορίλα Κινγκ Κονγκ, που φορά στο λαιμό ένα περιδέραιο με νεκροκεφαλές αλλά και… ΔΕΗ, και καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Στο μπροστινό μέρος του άρματος μέσα από ντουλάπια και συρτάρια που ο γορίλας σαρώνει, ξεπηδούν οι συνέπειες της Ανάπτυξης: «ακραία φτώχια», «αύξηση ανεργίας», «ακρωτηριασμός μισθών και συντάξεων», «ξενιτεμός ολόκληρης γενιάς νέων επιστημών», ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου», «φορολογική αφαίμαξη λαϊκών στρωμάτων» κ.ά. Πίσω από τον γορίλα υπάρχει ένα φλεγόμενο ηφαίστειο και τα οικοδομήματα μιας πολιτείας, που συμβολίζει την φλεγόμενη Ευρώπη. Το κεφάλι του γορίλα θα κινείται και το στόμα με τα σουβλερά δόντια θα ανοιγοκλείνει. Μέσα στο ηφαίστειο θα υπάρχει ειδικός μηχανισμός, που θα δημιουργεί καπνούς που θα βγαίνουν από την κορυφή του.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από την επιστροφή του άνθινου άρματος. Ο Νίκος Λιβάνης δημιούργησε ένα άρμα για τον ερχομό της Άνοιξης. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό άρμα, που θα υποδεχτεί την περσινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού Όλγα Κατσάρα.

Κεντρικό στοιχείο του άρματος είναι ένα τεράστιο παγώνι, ενώ υπάρχουν παγώνια και παπαγάλοι. Στο άρμα θα υπάρχουν 7 μικρά παιδιά, 3 εκ των οποίων θα βρίσκονται σε μια κούνια που θα αιωρείται από τις μύτες δύο παπαγάλων. Η κατασκευή του άρματος με τις περίπλοκες συνθέσεις, τα γήινα χρώματα σε αποχρώσεις των πουλιών έγινε με φελιζόλ και θα υποδεχτεί 40.000 γαρύφαλλα δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα.

«Πόλεμος και Ειρήνη» είναι ο τίτλος του δεύτερου άρματος, που δημιούργησε ο Νίκος Λιβάνης. Είναι ένα σατιρικό άρμα, που συμβολίζει τους πολέμους του οικονομικού κεφαλαίου, που γίνονται στο όνομα της παγκόσμιας ειρήνης. Τα οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από τους πολέμους και την παραγωγή των όπλων.

Οι δημοφιλείς ήρωες των παιδικών χρόνων ενέπνευσαν τον Δημήτρη Ντζουμάνη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του άρματος «Σούπερ Ήρωες». Μπροστά-μπροστά ο Θορ ακολουθούμενος από τον Μπάτμαν, τον Σπάιντερμαν και τον Σούπερμαν και όλοι μαζί έχουν πάρει παραμάζωμα τα… Υψηλά Καπέλα, τους έχοντες τα οικονομικά κεφάλαια. Πιο πίσω το Κάστρο της Πάτρας, που από τα χέρια του φεύγουν κεραυνοί. Στην μπροστινή πλευρά του άρματος ο Φάρος της Πάτρας, που συμβολίζει το θαλάσσιο μέτωπο και βρίσκεται πάνω σε ένα από τα… Υψηλά Καπέλα, έχει δεχτεί στο κούτελο το σφυρί του Θορ.

Ακόμη θα παρελάσουν άρματα του σοκολατοπόλεμου, που θα συνεχίσουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο γλυκαίνοντας τους θεατές σε πεζοδρόμια, μπαλκόνια της Κορίνθου και στην πλατεία Γεωργίου Α΄.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    10 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία