Πρωτοποριακό έργο στο ΧΥΤΑ Φλόκα με αναβάθμιση του Βιολογικού

Στο τέλος του φτάνει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας της δημοτικής αρχής Δυτικής Αχαΐας και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την πλήρη βελτίωση της λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φλόκα, μέσω του έργου της αντίστροφης όσμωσης.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Με τη συγκεκριμένη τεχνική παρέμβαση, τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ σε μορφή βεβαρυμένου μετάλλου, μέσω από σύγχρονη και πρωτοποριακή επεξεργασία, θα μεταρέπονται σε υγρό στοιχείο, δηλαδή νερό άδρευσης, που θα είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο του περιβάλλοντος χώρου.

Με αυτό λύνεται διά παντός, το μοναδικό πρόβλημα του ΧΥΤΑ, τα στραγγίδια, το οποίο απαίτησε επί χρόνια, υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μη μολυνθεί το περιβάλλον.

Η αντίστροφη όσμωση, επιπλέον, συνδέεται άρρηκτα με τη κατασκευή του δεύτερου κυτάρρου και το Εργοστάσιο Βιομηχανικής Επεξεργασίας των αποβλήτων, που ακολουθεί.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Σπύρος Τραχάνης, μιλάει στην «Π» για μέτρο που προνοήθηκε από τον φορέα, αφού όπως λέει, «έτσι πρέπει να βλέπουν πλέον όλοι τέτοια θέματα».

Το κόστος του έργου θα φτάσει τις 917.000 ευρώ, για την προμήθεια της αντίστροφης όσμωσης, αλλά και της προβλεπόμενης αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του ΧΥΤΑ, κάτι επίσης πολύ σημαντικό.

Ακόμα, η χρηματοδότηση περιλαμβάνει και το ποσό των 357.000 ευρώ για διετή λειτουργίας του νέου συστήματος.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο διαγωνισμός, ο οποίος θα διενεργηθεί τις επόμενες ημέρες, θα είναι για πρώτη φορά διεθνής (αφού ο προϋπολογισμός ξεπερνά τις 200 χιλιάδες ευρώ), κάτι διαδικαστικά άκρως σημαντικό.

Οπως υπολογίζεται από τον ΦοΔΣΑ, την προσεχή Τετάρτη, θα βγει η προκήρυξη του διαγωνισμού, από τη στιγμή που έχουν εγκριθεί τόσο οι όροι όσο και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

«Είμαστε έτοιμοι. Δεν υπάρχει καμία απολύτως εκκρεμότητα» διαβεβαιώνει ο κ. Τραχάνης, ως πρωτεργάτης των αλλαγών που επέρχονται στο χώρο εναπόθεσης των σκουπιδιών της Δυτικής Αχαΐας, μέρους της Πάτρας, του Ερύμανθου και των Καλαβρύτων.

πηγη: pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    17 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία