Πύργος: Μαθήματα ζωής! – Σεμινάριο ανανηπτών καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης

Τρόπους επαναφοράς όσων παθαίνουν ανακοπή καρδιάς, μοιράστηκαν οι εκπαιδευτές της ελληνικής εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας σε πιστοποιημένο Σεμινάριο Ανανηπτών Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή BLS, που έλαβε χώρα χθες το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου ΓΕΛ Πύργου. Υπεύθυνη για τη διοργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή του σεμιναρίου ήταν η Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας Πάτρας.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν περιορισμένος, με μόνο 36 άτομα να συμμετέχουν στο σεμινάριο που είναι πιστοποιημένο με αντίστοιχη βεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Ο διευθυντής του εν λόγω προγράμματος και νοσηλευτής στο επάγγελμα, Γιώργος Κηπουργός, εστίασε στα θετικά που προσφέρει η γνώση της τεχνικής επαναφοράς ενός ανθρώπου από ανακοπή σε χώρους εκτός του νοσοκομείου. Αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή ενός ανθρώπου η δυνατότητά του να αναγνωρίζει πότε ένας άνθρωπος βρίσκεται σε ανακοπή. Στη συνέχεια, εξήγησε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που τυχαίνει σε περιστατικό ανακοπής, αφού θα πρέπει να υπάρξει άμεση επικοινωνία με την εξειδικευμένη προνοσοκομειακή φροντίδα, δηλαδή το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια να προσφέρει άμεσα βοήθεια. Ωστόσο, μίλησε και για την πιθανότητα ένας άνθρωπος να ζήσει ύστερα από ανάνηψη με το ποσοστό να ξεπερνά το 60% και με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή το 70%. Επιπλέον, στάθηκε στη σημασία της παρουσίας ανθρώπων του εκπαιδευτικού τομέα, αφού από τους 36 οι 25 ήταν εκπαιδευτικοί, υποστηρίζοντας πως αυτοί με τη σειρά τους ενδεχομένως να περάσουν σε επίπεδο γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων αυτό που έμαθαν στο σεμινάριο και στους μαθητές τους. Τέλος, δε θα μπορούσε να μη σχολιάσει και τις παλαιότερες αντιλήψεις που επικρατούσαν και οι οποίες αναφέρουν ότι η ανακοπή ισούται με θάνατο, κάτι το οποίο με τις συγκεκριμένες τεχνικές που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο δεν ισχύει.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας Τίτα Τερζή, έσπευσε να ευχαριστήσει πρώτα το Διευθυντή του 4ου ΓΕΛ Πύργου κ. Ανδρουτσόπουλο για τη συνεργασία του και την παραχώρηση αίθουσας, ενώ στάθηκε και στο σημαντικό έργο των 15 εκπαιδευτών που πρόσφεραν πολύτιμες πληροφορίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών που μπορούν ανά πάσα στιγμή να συμβούν στο σχολείο και στη ζωή.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο ξεκίνησε από τις 8:30 το πρωί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι, με ενδιάμεσο διάλειμμα στο οποίο έγινε αξιολόγηση των εκπαιδευτών και των ομάδων που είχαν αναλάβει στην αρχή του σεμιναρίου.


Πηγή