Στη φθορά και την εγκατάλειψη, η πλειοψηφία των νεοκλασικών κτιρίων της Πάτρας

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα που εκφράζουν την πολιτιστική ταυτότητα της Πάτρας είναι τα νεοκλασικά κτίρια που υπάρχουν σε αυτή την πόλη. Αυτά που έχουν απομείνει, γιατί τα περισσότερα έχουν γκρεμιστεί από τις δεκαετίες του '60 και του '70, αλλά και στη συνέχεια, δίνοντας τη θέση τους στις πολυκατοικίες, στο πλαίσιο μιας άναρχης αστικοποίησης που κατέστρεψε δεκάδες αρχιτεκτονικά στολίδια.

Ακόμα όμως και αυτά που έχουν διατηρηθεί και εξακολουθούν να υπάρχουν ως τις μέρες μας είναι σε κακή κατάσταση, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. "Τα περισσότερα έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ άλλα είναι σχεδόν ετοιμόρροπα" τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, Γιάννης Πανταζόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΣΑΝΑ αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 350 κτίρια στην Πάτρα που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού και άλλα περίπου 500 που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα από το αρμόδιο υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ. Στο σύνολό τους, προσθέτοντας και αυτά τα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικές για την Πάτρα (Γερμανού, Ερμού, Μαρκάτο κτλ) τα νεοκλασικά κτίρια που υπάρχουν ακόμα στην Πάτρα είναι γύρω στα 1.000.

Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά είναι σε κακή κατάσταση και μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί φως στον ορίζοντα για την διάσωσή τους. Την κυριότερη ευθύνη για αυτό την έχουν βασικά οι ιδιοκτήτες τους και το ζήτημα δεν έχει να κάνει απλώς και μόνο με την κρίση που έχει υποστεί τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης ο κατασκευαστικός κλάδος.

"Βασική αιτία για την εγκατάλειψη των νεοκλασικών κτιρίων είναι η αδιαφορία των ιδιοκτητών τους, αλλά και της ίδιας της πολιτείας, με δεδομένο ότι πολλά από αυτά ανήκουν σε φορείς, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε του κράτος. Οι φορείς δεν έχουν κάνει κάτι για να διασώσουν την ίδια την περιουσία τους και το γεγονός αυτό δείχνει ότι ως κοινωνία και ως πόλη δεν έχουν αντιληφθεί την αξία αυτών των κτιρίων".

Στη φθορά και την εγκατάλειψη, η πλειοψηφία των νεοκλασικών κτιρίων της Πάτρας

Οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και ο δρόμος έχει ανοίξει

Κι όμως, πλέον, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνταν για να προχωρήσει ένας ιδιοκτήτης νεοκλασικού ακινήτου στη συντήρηση και στην αναδιαμόρφωση του κτιρίου, έχουν αλλάξει και με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση οι διαδικασίες αυτές έχουν απλοποιηθεί. Εξάλλου και στον οικονομικό τομέα, πλέον, θα δίνονται ορισμένες σημαντικές διευκολύνσεις για όσους θέλουν πραγματικά να διασώσουν το νεοκλασικό τους κτίριο.

Παράλληλα, οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί έχουν αποκτήσει την ανάλογη τεχνογνωσία για να αναδιαμορφώνουν πλήρως και να ανακαινίζουν αισθητά τέτοια κτίρια, δίνοντάς τους μια σύγχρονη λειτουργικότητα που δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική τους. Με λίγα λόγια οι προϋποθέσεις υπάρχουν πλέον.

Στη φθορά και την εγκατάλειψη, η πλειοψηφία των νεοκλασικών κτιρίων της Πάτρας

Να καταλάβουμε ως πόλη την αξία των κτιρίων αυτών

"Σε όσες περιπτώσεις έχουν γίνει ανακαινίσεις και συντηρήσεις νεοκλασικών, λίγες δυστυχώς σε σχέση με το σύνολο των κτιρίων αυτών, τα αποτελέσματα είναι εξαίσια και έχουν συντελέσει στην αισθητική αναβάθμιση όλης της περιοχής τους" τονίζει ο κ. Πανταζόπουλος.

"Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από αυτή την αδιαφορία που μας χαρακτηρίζει και να καταλάβουμε όλοι μας, σε ατομικό, αλλά και σε συνολικό επίπεδο, ως πόλη, την αξία αυτών των κτιρίων και την σημαντικότητά τους, έτσι ώστε να τα διασώσουμε από τη φθορά που είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι κάποια στιγμή θα έχει ως αποτέλεσμα την κατεδάφισή τους".


Πηγή