Το πέταγμα του Χαρταετού στους Μύλους και τον Άη Γιάννη

Όποιος δεν πέταξε ποτέ χαρταετό, δεν έστρεψε το βλέμμα όσο ψηλά χρειάζεται…

Μια παλιά, καλή συνήθεια των κατοίκων της πόλης, το πέταγμα του χαρταετού στους Μύλους και στον Άη Γιάννη την καθαρή Δευτέρα, τηρήθηκε και σήμερα και μάλιστα με τις ιδανικότερες συνθήκες αέρα.

Ζεστή αλλά συννεφιασμένη η σημερινή μέρα στη Λευκάδα. Ο καλός καιρός των προηγούμενων ημερών και η αργία του τριημέρου έγιναν αφορμή να γεμίσει η πόλη μας επισκέπτες. Σχεδόν… συνωστισμός επικρατούσε το μεσημέρι στα παραδοσιακά σημεία πετάγματος του Χαρταετού, στην παραλία των Μύλων και του Άη Γιάννη. Η παρουσία τόσου κόσμου θύμιζε καλοκαίρι.

Ζευγάρια με παιδιά, μικρές και μεγάλες παρέες, έχοντας σύμμαχο τον «σωστό» αέρα, αποδείχτηκαν δεξιοτέχνες σήμερα. Οι δεκάδες πολύχρωμοι αετοί ομόρφυναν τον ουρανό.

Το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για εξύψωση πνευματική και ψυχική. Το βλέμμα είναι στραμμένο στον ουρανό και το σκίρτημα χαράς που νιώθουμε, όταν καταφέρνουμε να τον δούμε να πετάει ψηλά, είναι πολύ μεγάλο. Ίσως γιατί κατά βάθος ευχόμαστε να μπορούσαμε να βρεθούμε κι εμείς μαζί του εκεί ψηλά.

Ο χαρταετός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Λέγεται πως εφευρέτης του ήταν τον 4ο αιώνα, ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα.

Το 1752, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, διαπίστωσε με την βοήθεια ενός αετού τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο.

Καλή Σαρακοστή.

Tags:Σαρακοστήχαρταετός


Πηγή