Χαρίτσης για τα αίτια της διάσπασης: «Η Κεφαλονιά αναπτύσσεται ανισομερώς»

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής στην επικείμενη διάσπαση πέντε δήμων ανά την επικράτεια μεταξύ αυτών και της Κεφαλονιάς η οποία διασπάται σε 3 δήμους.

Ο κ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κεφαλονιάς και έκανε λόγο για τις μορφολογικές της ιδιαιτερότητες, ενώ επεσήμανε πως αναπτύσσεται ανισομερώς

«Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε σεισμογενείς και σεισμόπληκτες περιοχές, όπως στην Κεφαλονιά, που συνδυάζει όχι μόνο τη νησιωτικότητα, αλλά και την ορεινότητα, να μην μπορούν να καλύψουν εδώ και τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς τις ζημιές, επειδή το νησί αναπτύσσεται τελείως ανισομερώς».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο λόγο που επιλέχθηκαν τα νησιά και οι περιοχές για την διάσπαση.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σάμος, για παράδειγμα, είναι κατά 92% ορεινή και ημιορεινή, η Κεφαλονιά έχει δύο μεγάλους ορεινούς όγκους και είναι το ορεινότερο νησί των Επτανήσων. Αυτά είναι μόνο κάποια ενδεικτικά παραδείγματα.

Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο, δηλαδή το στοιχείο της ορεινότητας, εκτός από τα τέσσερα νησιά, Λέσβος, Σάμος, Κέρκυρα και Κεφαλονιά, στη συγκεκριμένη διάταξη περιλαμβάνεται και ο Δήμος Σερβίων Βελβεντού, λόγω ακριβώς της ορεινότητας του Βελβεντού και των μεγάλων ανισοτήτων που παρήχθησαν στην πράξη από τη συνένωση των δύο πάλαι ποτέ «Καποδιστριακών» δήμων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην λειτουργικότητα των νέων δήμων που θα προκύψουν

«Μέχρι τώρα από την εγκατάσταση των νέων αυτοδιοικητικών αρχών μετά τις εκλογές του Μαΐου τον Σεπτέμβρη του 2019, οπότε και θα αρχίσουν να λειτουργούν οι νέοι Δήμοι, υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα έξι περίπου μηνών για να προετοιμάσουν οι υφιστάμενοι Δήμοι τη νέα κατάσταση.

Σ’ αυτόν τον πρώτο λόγο έχουν, βεβαίως, οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα πρέπει να συνδράμουν για να γίνει αυτή η μετάβαση ομαλά. Είναι αυτονόητο ότι από τη μεριά μας θα παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια σ’ αυτή την προσπάθεια».


Πηγή