2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας: Το «επιχειρείν» στα χέρια των νέων!


Παρήγαγαν δικά τους προϊόντα για ένα… ‘Απολαυστικό γεύμα!’

Οι νέοι παίρνουν στα χέρια τους την ‘υπόθεση επιχειρηματικότητα’ και βάζουν τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, μαθαίνουν, εκπαιδεύονται, σχεδιάζουν και προετοιμάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας έχοντας όλα τα εφόδια που απαιτούνται προκειμένου να δώσουν νέα προοπτική στην χώρα.

Εν προκειμένω οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας είναι αυτοί που κατάφεραν για ακόμη μία χρονιά να ξεχωρίσουν, είναι αυτοί που μέσα από την δημιουργία της δικής τους Εικονικής Επιχείρησης μας κάνουν να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο…

Και στην έκθεση

Το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας συμμετείχε για 8η συνεχόμενη χρονιά στο πρόγραμμα ‘Νεανικής Επιχειρηματικότητας’ και στην έκθεση του προγράμματος Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων JAGreece(ΣΕΝ), αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κάθε χρόνο άλλωστε το σχολείο καταφέρνει να μας εκπλήσσει ευχάριστα και οι μαθητές με τους καθηγητές του μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι.

Όπως ανέφερε και ο διευθυντής του σχολείου Κώστας Κωνσταντούλας, το 2ο ΕΠΑΛ είναι από τα ελάχιστα, ίσως το μοναδικό δημόσιο σχολείο της χώρας που δραστηριοποιείται ανελλιπώς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα την τελευταία 8ετία.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας δίνει την δυνατότητα να συνδυάσουμε γνώσεις και δεξιότητες από διαφορετικές ειδικότητες του σχολείου μας και να τις «δέσουμε» και με το αναλυτικό πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

Η επιχείρηση

Φέτος οι μαθητές της Β’ Λυκείου, από τον Γεωτεχνικό τομέα και τον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης, δημιούργησαν την Εικονική Επιχείρηση «Il pasta @ Home» με πραγματικά προϊόντα και με σύνθημα: «Προωθώντας τα χρυσάφια του τόπου μας».

Η επιχείρηση αφορούσε στην παρασκευή ατομικής συσκευασίας ζυμαρικών, μαζί με την σάλτσα με διάφορες γεύσεις και το μυρωδικό ελαιόλαδο, για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα, γι’ αυτό άλλωστε τα προϊόντα συνοδεύονται και με την συνταγή μαγειρικής!

Για άλλη μια χρονιά ο Γεωτεχνικός τομέας ανέλαβε ένα μέρος της παραγωγής και της επεξεργασίας των τροφίμων, ενώ ο τομέας Οικονομίας και Διοίκησης ανέλαβε το λογιστικό μέρος και το marketing και management. Τα παιδιά καθόρισαν ρόλους, δημιούργησαν τα προϊόντα, τα λογότυπα και το υλικό για την έκθεση, μοίρασαν μετοχές και τέλος έκλεισαν με τον ισολογισμό της επιχείρησης.

«Η προσπάθεια μας κάθε χρόνο είναι να δημιουργούμε εικονική επιχείρηση με πραγματικά προϊόντα, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν αύριο μετά την αποφοίτηση τους ως επαγγελματίες των τομέων που σπουδάζουν. Τα προϊόντα κατασκευάζονται αποκλειστικά με τα «χρυσάφια» του τόπου μας δηλαδή το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, και τα βιολογικά προϊόντα που παράγει η γη της Ηλείας με στόχο οι μαθητές μας να συνειδητοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν στα χέρια τους και να το αξιοποιήσουν ως αυριανοί επαγγελματίες» εξηγεί ο κ. Κωνσταντούλας.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των εξόδων συμμετοχής στην έκθεση, το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας βρίσκει πάντα τρόπο να λαμβάνει μέρος και φέτος μπορεί να μην απέσπασε κάποιο βραβείο, ωστόσο το περίπτερο της έκθεσης συγκέντρωσε τα βλέμματα και οι μαθητές διέθεσαν τα προϊόντα τους, προσφέροντας… ‘ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ!’.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και βοήθησαν τα παιδιά είναι από τον Γεωτεχνικό τομέα η Κατερίνα Αγγελάκη, η Παναγιώτα Κοτσέτα και η Ξανθή Μπογόρδου και από τον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ο Ιωάννης Μανδραβέλης, η Διονυσία Πατσούρη, η Βασιλική Γιωτοπούλου και η Δήμητρα Σεϊντή.

Να σημειωθεί ότι το σχολείο όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώνει και διαχέει τεχνογνωσία στα αντίστοιχα θέματα τόσο από τη συμμετοχή και σε άλλα εγχώρια προγράμματα όσο και από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+.


Πηγή