62 χιλ. θα διανύσουν οι αθλητές του Φίλανδρου, προς τιμήν του μεγάλου αρχαιολόγου Βίλχελμ Νταίρπφελντ

Ανακοίνωση του Συλλόγου για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδρίου «Βίλχελμ Νταίρπφελντ«

17 Μαρτίου 2019
Πρώτη ιστορική διαδρομή Βίλχελμ Νταίρπφελντ

62 χιλιόμετρα θα διανύσουν οι αθλητές του Φίλανδρου,(Φίλανδρος Α.Σ Filandros) του αθλητικού σωματείου της Λευκάδας, μία διαδρομή υπέρβασης των σωματικών δυνάμεων και ορίων, προς τιμήν του μεγάλου αρχαιολόγου Βίλχελμ Νταίρπφελντ.

Θα περάσουν από σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους που εντόπισε ο σπουδαίος ερευνητής,ο οποίος έδωσε στο νησί μας την παγκόσμια ιστορική του ταυτότητα.

Εκκίνηση στις 9:00 από το Ακρωτήρι Λευκάτας – Ναός του Απόλλωνα και τερματισμός στην αρχαία Νήρικο- Αρχαίο Θέατρο που πρώτος εντόπισε ο Νταίρπφελντ.

Σπηλιά του Εύμαιου – Εύγηρος, Λιμάνι του Φόρκυνος– Σύβοτα, Ιερό των Νυμφών – Αγία Κυριακή, Βασιλικοί Τάφοι στο Στενό – Νυδρί, Κήποι του Λαέρτη – Περιγιάλι,Σκάλα του Οδυσσέα – Λυγιά, οι ενδιάμεσες στάσεις.

Στους τόπους της ιστορικής αυτής διαδρομής θα υπάρχει αφηγητής ο οποίος θα δίνει τις αντίστοιχες ιστορικές πληροφορίες. Στην σπηλιά του Εύμαιου και στο λιμάνι του Φόρκυνος, θα γίνει απαγγελία αντίστοιχων στίχων της Οδύσσειας, όπως ο Φίλανδρος έχει προτείνει.

Στον τάφο του Βίλχελμ Νταίρπφελντ ομάδα αθλητών και εθελοντών από το Νυδρί θα είναι εκεί για να συναντήσουν τους μεγάλους δρομείς και να τους συνοδεύσουν στο προϊστορικό νεκροταφείο στο Στενό – Νυδρί και από εκεί στην προτομή του αρχαιολόγου στο λιμάνι.

Εκτιμώμενη ώρα άφιξης των αθλητών στο Νυδρί: 14:00

Συνδιοργανωτής του αγώνα ο Δήμος Λευκάδας, ο οποίος στηρίζει ηθικά και υλικά το σπουδαίο αυτό εγχείρημα.

Ο Σύλλογος μας εμπνέει με τις δράσεις του την τοπική κοινωνία.
Το γλυπτό Νόστος/Βίλχελμ Νταίρπφελντ αποτελεί τον πυρήνα έμπνευσης των αθλητών.
Ο επίσημος αγώνας θα διεξαχθεί στα εγκαίνια του γλυπτού με κορυφαίους αθλητές από όλον το κόσμο.

Ο λογότυπος του αγώνα απεικονίζει την κάτοψη του μνημείου Νόστος /Β. Νταίρπφελντ -Γλύπτης: Francesco Risola- Δήμητρα Καββαδά δημιουργός του λογότυπου και της αφίσας του αγώνα – μέλος του Συλλόγου Β. Νταίρπφελντ.

Η πρώτη αυτή δοκιμαστική διαδρομή θα αποτελέσει και την έναρξη ενός καθοριστικού θεσμού για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας, αλλά και της χώρας μας.

Γιατί ο Νταίρπφελντ υπήρξε κεντρικό πρόσωπο του πολιτισμού και της ιστορία μας.

Σύλλογος για τον Πολιτισμό & το Περιβάλλον Νυδρίου “ Βίλχελμ Νταίρπφελντ”

Tags:Βίλχελμ ΝταίρπφελντΦίλανδρος


Πηγή