Aχαΐα: Tα Καλάβρυτα θα τιμήσουν την εορτή της 25ης Μαρτίου

Όπως κάθε χρόνο και εφέτος, με λαμπρότητα, τον οφειλόμενο σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών και ηρώων του 1821 και με πατριωτική και Καλαβρυτινή περηφάνεια, θα γιορτασθούν και θα τιμηθούν, τα προεπαναστατικά γεγονότα που συνέβησαν, το Μάρτιο του 1821 στο Λιβάρτζι, στη Φροξυλιά Τουρλάδος και στη Χελωνοσπηλιά Λυκούριας, τα επαναστατικά γεγονότα της μάχης και της απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, στις 21 Μαρτίου 1821 και της κήρυξης και έναρξης της επανάστασης και της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, στην Αγία Λαύρα, που έχει καθιερωθεί, ως Εθνική Εορτή, στις 25 Μαρτίου, κάθε χρόνο.

Επίσης, θα γίνουν και εκδηλώσεις τιμής, μνήμης και αναστοχασμού στην Αθήνα, στις 22 Μαρτίου, με την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, στο Δροβολοβό Καμενιάνων, στις 23 Μαρτίου, τα αποκαλυπτήρια μνημείου ενδόξων Δροβολοβιτών, Ιερολοχιτών και Αγωνιστών του 1821, στα Καλάβρυτα, της ίδια ημέρα, το βράδυ, μουσικοποιητική εκδήλωση, με ωδές του Ύμνου εις την Ελευθερία, αφιερωμένη στους ήρωες του ’21 και τέλος, στις 13 Απριλίου στην Κέρτεζη, η εκδήλωση για τον Κερτεζίτη αγωνιστή Δημήτριο (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, με αφορμή την ευρεία ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων, για τις 25 Μαρτίου, δήλωσε: «Τα Καλάβρυτα και οι Καλαβρυτινοί, είμαστε πρωτοπόροι και στον Αγώνα του Έθνους, για την ελευθερία μας. Στα Καλαβρυτινά χώματα του Λιβαρτζίου, της Φροξυλιάς, της Χελωνοσπηλιάς, του Αγριδίου, πρωτοβρόντηξε το καρυοφύλλι. Στην Αγίας Λαύρα, κηρύχθηκε η επανάσταση και ορκίστηκαν οι αγωνιστές, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Τα Καλάβρυτα, ήταν η πρώτη πόλη, που, μετά από μάχη, απελευθερώθηκε. Καλαβρυτινοί πρόγονοί μας, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Με τις εκδηλώσεις του Δήμου μας, όπως αναλυτικά στο πρόγραμμα που εκδώσαμε, τιμούμε τους ήρωες του ’21 και τα συγκλονιστικά και καθοριστικά, για την ελευθερία της πατρίδας μας, γεγονότα, που έγιναν, τότε, στα μέρη μας.

Παράλληλα, αναστοχαζόμαστε και φέρνουμε στο νου μας ότι, η εθνική και πατριωτική ενότητα και ομοψυχία, είναι εκείνη που φέρνει τη νίκη, την επιτυχία, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ενότητα και ομοψυχία, που είναι απαραίτητες και στη σημερινή εποχή, με τους παντοειδείς (γεωπολιτικούς, οικονομικούς, κ.λπ.) κινδύνους, που περιβάλλουν την πατρίδα μας.

Σας καλώ, όλες και όλους, να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις μας, να τιμήσετε τους ήρωες και να ζήσετε την εθνική, πατριωτική και Καλαβρυτινή αύρα, στους, απαράμιλλου φυσικού κάλλους, τόπους, όπου, συνέβησαν τα ιστορικά, αυτά, γεγονότα, τις ημέρες αυτές του Μαρτίου 2019, που ξεκινά, η άνοιξη, χαίρεται και αναγεννάται η φύση και έρχεται η άνοιξη στις καρδιές μας.»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 – ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ
12:30
Αναπαράσταση Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης 1821, από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
13:30
Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
09:00
Πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, εμβατήρια στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.
10:15
– Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ.
– Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.
10:45
– Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων.
– Κατάθεση στεφάνων.
– Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη ενδόξων ηρώων.
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
11:15
Παρέλαση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. Καλαβρύτων και φιλοξενούμενων σχολείων προ των επισήμων.
11:30
Αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων "Πάνος Μίχος".

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
10:00
Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, θα παραδώσει το Λάβαρο της Επανάστασης και στεφάνι δάφνης στον πρώτο δαφνοδρόμο, για να μεταφερθεί στην Πάτρα προς στέψη του ανδριάντα του ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Πατρέων.

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 – ΑΘΗΝΑ (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής – Αίθουσα Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)
11:00
Εκδήλωση για τον ετήσιο εορτασμό της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, σε συνεργασία, με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Αθηναίων και Καλαβρύτων.
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 – ΔΡΟΒΟΛΟΒΟ – ΚΑΜΕΝΙΑΝΟΙ (Πλατεία του Δροβολοβού)
9:00
Θεία Λειτουργία στη μνήμη των ενδόξων Δροβολοβιτών Φιλικών, Ιερολοχιτών και Αγωνιστών του 1821, στον Άγιο Χαράλαμπο Δροβολοβού.
11:30
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου των ενδόξων Δροβολοβιτών Φιλικών, Ιερολοχιτών και Αγωνιστών του 1821, στην πλατεία του Δροβολοβού.
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Αίθουσα της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων)
19:30
Ωδές από τον Ύμνο της Ελευθερίας του Διονυσίου Σολωμού, από την Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας.
Εκδήλωση με τη συνεργασία του Συλλόγου Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων και την Ιόνιο Βιβλιοθήκη του Αιγίου.
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 – ΑΘΗΝΑ
11:00
Συμμετοχή Καλαβρυτινών μαθητών στη μεγάλη μαθητική παρέλαση, που θα γίνει στην Αθήνα, προ του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 – ΦΡΟΞΥΛΙΑ – ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑ
09:30
– Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λυκούριας.
09:45
– Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τουρλάδας.
10:30
– Τρισάγιο στο Μνημείο Φροξυλιάς.
– Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη ενδόξων ηρώων.
– Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
– Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών, από παραδοσιακό δημοτικό συγκρότημα.
11:00
Μετάβαση στο Μνημείο της Ελευθερίας στη Χελωνοσπηλιά.
11:10
Τρισάγιο στο Μνημείο της Χελωνοσπηλιάς.
11:15
Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη ενδόξων ηρώων – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
11:30
Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρόεδρο του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών, κ. Σωκράτη Μούσιο.
11:35
Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες της Τ.Κ. Λυκούριας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας.
11:45
Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας», του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κλειτορίας και από μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας.
12:15
Αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Λυκουριωτών «Πηγές Λάδωνα».

Οι εκδηλώσεις της Χελωνοσπηλιάς θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του Συλλόγου Λυκουριωτών «Ο Προφήτης Ηλίας» και της Ομοσπονδίας «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» και οι εκδηλώσεις Φροξυλιάς θα πραγματοποιηθούν, με τη συνεργασία των Συλλόγων: του Προοδευτικού Συλλόγου των Απανταχού Τουρλαδέων «Ο Άγιος Ανδρέας», του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος», του Εξωραϊστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Βρώσθαινας, της Ένωσης Κρινοφυτινών «Οι Άγιοι Θεόδωροι» και της Ομοσπονδίας Συλλόγων «ο Αρχαίος Κλείτωρ».

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 – ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ
07:00
Θεία λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας.
10:15
Τέλος παράταξης στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών 1821 στην Αγία Λαύρα.
10:25
– Άφιξη επισήμων.
– Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων.
– Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη ενδόξων ηρώων.
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
11:15
Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας.
11:30
Ομιλία.
11:50
Αναπαράσταση Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης 1821 από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
12:40
Στρατιωτική Παρέλαση.
12:50
Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.
14:30
Απονομές στους νικητές του 42ου Ποδηλατικού Γύρου «Θυσίας» στη διαδρομή Πάτρα – Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα, στη Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων.

Κυριακή, 13 Απριλίου 2019 – ΚΕΡΤΕΖΗ (Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου)
9:30
Μνημόσυνο στη μνήμη του Αγωνιστή του 1821, Δημητρίου (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου.
10:10
Εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και στην πλατεία Στριφτόμπολα.

Για το φετινό εορτασμό των επετείων, προβλέπονται:
Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών από τις 8:00 το πρωί της 20ης μέχρι της δύσεως του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2019.
Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 20ης έως και της 25ης Μαρτίου 2019 των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.

– Τελετάρχες ορίζονται ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτριος Χουλιάρας και η Βοηθός Δημάρχου, κ. Ανδριάνα Αναστασοπούλου-Πεντζιά.


Πηγή