ΑΔΕΔΥ: Εξαιρούν μόλις 4 από τα νέα ακίνητα που ενέταξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο υπερταμείο

Εξαιρούν μόλις 4 από τα νέα ακίνητα που ενέταξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο υπερταμείο και κρατούν στο Νομό τα 15 της τελευταίας ένταξης, με όσα υπήρχαν προηγούμενα!

Και χώροι σχολείων στη λίστα (Ξενία, Ράγια)!

Να αντισταθούμε στην πρόκληση!

Το ανέκδοτο με το Χότζα, για το «πόσα χωράνε σε μια λίστα», θυμίζει η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εξαιρέσει, επιλεκτικά, λίγα μόνο ακίνητα από το σύνολο όσων προορίζονται προς πώληση ή «αξιοποίηση» μέσω του υπερταμείου. Συγκεκριμένα πανελλαδικά εξαιρεί 2.330 ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τη στιγμή που η προϋπάρχουσα «πλούσια» λίστα εμπλουτίστηκε από την κυβέρνηση με 10.119 ακίνητα. Αλήθεια, μπορεί κανείς να πανηγυρίζει γι’ αυτό; Στην Κεφαλονιά εξαιρούνται μόλις 4 ακίνητα από τα 18 νέα που εντάχθηκαν: η Πλατεία Ριζοσπαστών, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου και ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Κράνης. Από αυτούς η Ιακωβάτειος και το Μουσείο έχουν εγκαταλειφθεί από το διπλό σεισμό του 2014 και δεν λειτουργούν, ενώ κινδυνεύουν και με ενδεχόμενη κατάρρευση… Για τέτοιο ενδιαφέρον μιλάμε… Κι αυτή η εξαίρεση έγινε κάτω από τη γενική κατακραυγή και την παρέμβαση του κινήματος. Τι ικανοποίηση μπορεί να αισθάνεται ο λαός μας, όμως, όταν παραμένουν, ως «νέες εισαγωγές» στη λίστα χώροι όπως η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), τα παλιά υπαλληλικά, τα δικαστήρια, ο υδροβιότοπος του Κουτάβου, το δάσος στο λόφο του Αγίου Αθανασίου στο Αργοστόλι και εκείνο στο ύψος του θαλασσόμυλου, ο περιβάλλον χώρος του μνημείου των νεκρών της ιταλικής μεραρχίας Aqui που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς ναζί; Πώς να σωπάσει κανείς όταν στη λίστα περιλαμβάνονται και χώροι στους οποίους βρίσκονται σχολεία (Ξενία: 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, 4ο Δημοτικό) ή προορίζονται για σχολεία (Ράγια);

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι, παρά την επισήμανση και το κάλεσμα δράσης που απευθύναμε, Περιφερειακή Αρχή Ιονίων (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) και Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ), εγκατέλειψαν στην κυριολεξία τους προαναφερθέντες χώρους, όπως και άλλους που είχαν ενταχθεί στη λίστα της «αξιοποίησης» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (Τραπεζάκι, Ράγια, Ξενία, υπαλληλικά κλπ.). Παρότι, ανάμεσα στα άλλα κριτήρια εξαιρέσεων, αναφερόταν ότι δεν μεταβιβάζονται «όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών», κρίσιμοι χώροι αφέθηκαν στη «μοίρα» τους. Αντί να πάρουν μέτρα για να αποδοθούν στο λαό αυτά που το δημοσιοϋπαλληλικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα στο Νομό έχει διεκδικήσει, όπως εστίες για φοιτητές, δημόσιους υπάλληλους ή σχολεία (σε υπαλληλικά, Ξενία, Ράγια κλπ.), διευκολύνουν τις κυβερνήσεις και το υπερταμείο στο έργο τους.

Αλλά, πώς να κινηθεί η τοπική διοίκηση σε μια τέτοια διεκδικητική κατεύθυνση, αφού είτε έχει χαιρετήσει τις αναμενόμενες επενδύσεις σε μια σειρά από ακίνητα (πχ. η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς για πολυτελές ξενοδοχείο στο Τραπεζάκι) είτε έχει δράσει προσχηματικά. Η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων, η οποία κατά το αντιμνημονιακό παρελθόν της ήταν λαλίστατη, τώρα περιορίστηκε σε μία άνευρη διαμαρτυρία και αυτό στην αρχική φάση των νέων εντάξεων. Στη συνέχεια η σιωπή ήταν απόλυτη. Επιπλέον, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτω από την πίεση του κινήματος, έχει πάρει στο παρελθόν θετικές αποφάσεις (πχ. για την ανάγκη δημιουργίας κατοικιών στα υπαλληλικά που θα φιλοξενήσουν αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους ή για την ανάγκη να αποδοθούν οι χώροι του Ξενία για τη δημιουργία σχολικών υποδομών), καμία συστηματική προσπάθεια για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ τώρα βοήθησε την κυβέρνηση να κινηθεί απρόσκοπτα.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ συνεχίζει να διεκδικεί, ακόμη πιο δυναμικά, ότι η δημόσια περιουσία, ο φυσικός και πνευματικός πλούτος του Νομού, δεν είναι για εκποίηση!!! Τα ακίνητα αυτά πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν «εγγύηση» για την αποπληρωμή των ντόπιων και ξένων δανειστών του κρατικού χρέους. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά και τοπικά από το 2012 μέχρι το 2015 είχε βγει στα κάγκελα και κατάγγελλε τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας. Πρωτοστατούσε στην δημιουργία επιτροπών αγώνα για το κάθε δημόσιο ακίνητο που ήταν στο κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα, που ήρθε η «μεταμνημονιακή» εποχή, οι μνημονιακές υποχρεώσεις είναι εδώ. Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση κάνει τη βρώμικη δουλειά και σε αυτόν τον τομέα, με τη σιωπηρή ή εκκωφαντική προσυπογραφή όλων των δυνάμεων που ομνύουν στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης. Εμείς δεν θα υποστείλουμε τις σημαίες του αγώνα!! Τώρα ξεσκεπάζεται ότι οι εκ των υστέρων διαψεύσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις υπουργείων περί επανεξέτασης ήταν στάχτη στα μάτια, όπως άλλωστε και εκείνες της κ. βουλευτού, στη λογική βγάζω 4 κρατάω 15 + όλα τα προηγούμενα!!! Δεν συναινούμε να γίνει ούτε μισό ακίνητο βορά στην κερδοφορία. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει η προοπτική να «ξεσπιτωθούν» σχολεία…

Καλούμε τα σωματεία του δημοσίου και τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουν ως πρόκληση της κυβέρνησης την αύξηση της λίστας του υπερταμείου με 15 ακίνητα στο Νομό, αλλά και την κατάσταση εγκατάλειψης στην οποία έχουν περιέλθει όσα εξαιρέθηκαν. Ως πρόκληση και όσων πολιτικών δυνάμεων συναινούν αλλά και όσων δρουν ως «εξαπτέρυγά» τους στην τοπική διοίκηση και αλλού. Ο λαός δεν έχει πει την τελευταία λέξη και έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τη θέση του με πολλούς τρόπους. Ο αγώνας συνεχίζεται!!!

Αργοστόλι 4/03/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου


Πηγή