ΔΙΕΚ Λευκάδας: Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα του τμήματος «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων»

Με σκοπό να έρθουν σε άμεση επαφή με το πρακτικό μέρος των σπουδών τους και να εγκλιματιστούν με το μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον τους, σπουδαστές του τμήματος «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων» του ΔΙΕΚ Λευκάδας, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα το Σάββατο 16/02 και την Κυριακή 17/02/2019 στα πλαίσια του μαθήματος «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα»

Την 1η ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο. Οι καταρτιζόμενοι ήρθαν σε επαφή με τα σημαντικότερα ευρήματα της χώρας, τα οποία παρουσιάστηκαν μέσω εργασιών που τους είχαν ανατεθεί. Εν συνεχεία ακολούθησε συζήτηση μέσω της οποίας έγιναν κατανοητές οι διαφορές των περιόδων από τα Προϊστορικά έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Τη 2η ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Νέο Μουσείο και τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, στην αρχαία αγορά και στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Τους δόθηκε έτσι η ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν την οργάνωση της αρχαίας Αθήνας (αρχαία Αγορά), τους τόπους λατρείας (ιερός Βράχος), τα ταφικά έθιμα (Κεραμεικός) και τους χώρους ψυχαγωγίας (θέατρο Διονύσου και Ηρώδειο).

Λόγω της προβληματικής χρηματοδότησης των Δημόσιων ΙΕΚ της χώρας από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς κατάρτισης, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με έξοδα των συμμετεχόντων σπουδαστών και εκπαιδευτών.

Η Διεύθυνση του ΔΙΕΚ Λευκάδας συγχαίρει τους σπουδαστές και τις εκπαιδεύτριες τους Μαρία Γκέκα και Βαρβάρα Μάλλιου για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν και να πραγματοποιήσουν αυτή την ιδιαίτερα εποικοδομητική εκπαιδευτική εκδρομή.

Λίγα λόγια για το επάγγελμα: O απόφοιτος του ΙΕΚ στην ειδικότητα «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» βάσει της θεωρητικής και τεχνικής του κατάρτισης μπορεί να εργάζεται φυλάσσοντας με ζήλο, επιμέλεια, υπευθυνότητα και φροντίδα τα μνημεία και τα έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτά είναι της πρώιμης αρχαιότητας, της ύστερης, Βυζαντινά, μοντέρνα η σύγχρονα.

Ο Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων προστατεύει τα μνημεία, τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα έργα τέχνης, τα πολιτιστικά αγαθά, τις συλλογές, τα εκθέματα και εν γένει την περιουσία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, από πράξεις και καταστάσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα τους ή/και από την πιθανότητα μερικής ή /και συνολικής απώλειας τους.

Επίσης, μεταξύ άλλων, επιτηρεί τους χώρους τις ώρες που είναι ανοικτοί για το κοινό. Με ευγένεια και διακριτικότητα μεριμνά για την εφαρμογή των κανόνων επίσκεψης, την ασφαλή περιήγηση και παραμονή των επισκεπτών και την ομαλή λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Tags:ΔΙΕΚ Λευκάδας


Πηγή