Γέμισε σκαλωσιές η Πάτρα- Στο 100% η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας -ΦΩΤΟ

Τα πάνω της παίρνει και πάλι, μετά από περίπου μια δεκαετία καθίζησης, η οικοδομική δραστηριότητα στην Πάτρα και στις γύρω περιοχές. Όποιος κάνει μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις συνοικίες, θα διαπιστώσει ότι σε μια σειρά υφιστάμενων κτιρίων έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες.

Σε πολλά ακόμα σπίτια και γραφεία πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης στο εσωτερικό τους ενώ αρκετές είναι πλέον και οι νεοαναγειρόμενες οικοδομές. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων της Πάτρας δείχνουν ότι η άνοδος στην οικοδομική δραστηριότητα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα νεκρά χρόνια, αγγίζει το 100%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν 3 χρόνια, όταν είχαν γίνει εκλογές στο Συνδικάτο δεν υπήρχε ούτε μια καινούργια οικοδομή ενώ, πριν λίγες εβδομάδες που έγιναν και πάλι εκλογές, στην αχαϊκή πρωτεύουσα υπήρχαν περίπου 50 νέες.

Πέραν αυτών των «μικρών» δουλειών σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη ανακαίνιση του πρώην ξενοδοχείου «Μωρέα», η δραστηριότητα του Ανοικτού Πανεπιστημίου καθώς και μεγάλες δουλειές στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Παράλληλα, όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Δημήτρης Αγγελόπουλος, στην πόλη υπάρχει αρκετή δουλειά από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εξοικονομώ μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται ιδιοκτήτες σπιτιών για να προβούν σε εργασίες ενεργειακής τους αναβάθμισης. Οι παρεμβάσεις που καλύπτονται είναι πολλές και περιλαμβάνουν μονώσεις στις ταράτσες καθώς και προσθήκη «φενιζόλ» στις προσόψεις.

Παράλληλα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Συνδικάτου, στην πόλη γίνονται μαζικά και ανακαινίσεις παλαιών διαμερισμάτων τα οποία ουσιαστικά οι γονείς τα φτιάχνουν για τα παιδιά τους, με δεδομένο ότι πλέον δεν μπορούν να πάρουν δάνεια για την αγορά καινούργιων, όπως συνέβαινε κατά το "χρυσό" παρελθόν.

Πέραν αυτών, όπως μας επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τρέχουν δύο προγράμματα τα οποία ενδέχεται να έχουν συμβάλλει στην οικοδομική δραστηριότητα καθώς το προηγούμενο διάστημα αρκετοί Πατρινοί είχαν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής. Πρόκειται για:

1. Την ένταξη νέων τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014– 2020, και τον

2. Τον αναπτυξιακό Νόμο 4399/16 Προκήρυξη καθεστώτος ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Όλα αυτά αποκρυσταλλώνονται πανελλαδικά και στους οικοδόμους που βρίσκουν δουλειά οι οποίοι είναι σημαντικά περισσότεροι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πριν 3 χρόνια όσοι ήταν ενεργοί δεν ξεπερνούσαν τους 33.000 ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 40.000, βεβαίως τα νούμερα σε σύγκριση με πριν από 10 χρόνια προκαλούν σοκ, καθώς προ κρίσης έφθαναν τις 185.000.

Τέλος ο κ. Αγγελόπουλος θίγει και το θέμα του μεροκάμματου που παίρνει πλέον ένας μάστορας. Πλέον κυμαίνονται στα 40-50 ευρώ όταν παλαιότερα άγγιζε τα 70-80 ευρώ. «Θέλουμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αξιοπρεπή μεροκάμματα και όχι με τα 28 ευρώ που προβλέπει η ΓΣΕΕ και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    5 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία