«ITB Βερολίνο: Αξιοπρεπής παρουσία της Κέρκυρας, «φτωχός συγγενής» η Περιφέρεια», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Δήμος Κέρκυρας «ITB Βερολίνο: Αξιοπρεπής παρουσία της Κέρκυρας, «φτωχός συγγενής» η Περιφέρεια», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη Διεθνής Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο και τα μηνύματα είναι αμφίσημα.

Κατ’ αρχήν να πούμε γιατί θεωρείται από πολλούς η κορυφαία Τουριστική Έκθεση στη Ευρώπη και μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Γιατί εκτός του ότι συμμετέχουν σε αυτοί οι κορυφαίοι επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού, εκτός του ότι απευθύνεται στους προορισμούς σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ κοντά στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και θεωρείται βαρόμετρο για το πώς θα κυλήσει η νέα τουριστική περίοδος. Οι εκτιμήσεις για τη νέα τουριστική περίοδο θεωρείται ότι βρίσκονται πάντα πολύ κοντά στην πραγματική εικόνα του τουριστικού γίγνεσθαι.

Έτσι λοιπόν τα μηνύματα για τη να τουριστική περίοδο όσον αφορά την χώρα μας, αλλά και όσον αφορά τον τουριστικό μας προορισμό την Κέρκυρα είναι αμφίσημα. Υπάρχει η εκτίμηση ότι μετά το άνοιγμα των αγορών της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου και της Τυνησίας, θα υπάρξει μείωση γα τον τουριστικό μας προορισμό της χώρας μας, αλλά αυτή η μείωση θα είναι σε πολύ μικρά επίπεδα. Κάποιοι μάλιστα την θεωρούν και ω διόρθωση μετά το «ξεπέταγμα» που έκανε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και έφθασε από τα 16 εκατομμύρια ετησίως στα 32 εκατομμύρια τουρίστες. Συμπέρασμα που ακούγεται λογικό.

Τώρα όσον αφορά την παρουσία μας σε αυτή την μεγάλη έκθεση και σημαντική για εμάς τουριστική αγορά, αφού για την Κέρκυρα η Γερμανία ως χώρα προέλευσης τουριστών έρχεται δεύτερη μετά την Αγγλία και για την χώρα μας πρώτη.

Η παρουσία και η συμμετοχή της Κέρκυρας με αυτόνομο περίπτερο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά την συνεργασία Δήμου και Επιμελητηρίου, ήταν αξιοπρεπέστατη. Ένα περίπτερο με τα χρώματα της Κέρκυρας το οποίο πραγματικά «αγκάλιασαν» οι επαγγελματίες οι οποίοι έκαναν με άνεση τα ραντεβού τους και ήταν γεμάτο και τις 4 ημέρες της Έκθεσης. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν το μοναδικό αυτόνομο περίπτερο Δήμου και Επιμελητηρίου από την χώρα μας. Και αυτό λέει πολλά. Στον αντίποδα βέβαια για μια ακόμα φορά κέρδισε τις εντυπώσεις το μεγάλο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο οποίο φιλοξενήθηκαν και τα 23 νησιά της περιφέρειας. Όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε μεγάλη ή μικρότερη διεθνή τουριστική έκθεση.

Στο ερώτημα γιατί η Περιφέρεια Ιονίων νήσων δεν έκανε κάτι αντίστοιχο, την απάντηση νομίζω την έδωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος ο οποίος δήλωσε ότι «δεν κατορθώσαμε αυτά τα 5 χρόνια να συνεννοηθούμε. Είχαμε διαφορετική προσέγγιση». Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Κατά τα άλλα, επειδή σε 20 περίπου ημέρες ξεκινά η νέα τουριστική περίοδος και το νησί μας δεν είναι έτοιμο για να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες νομίζω ότι είναι η ώρα που πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε να διορθώσουμε τις … ανορθογραφίες στο βαθμό του εφικτού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 10-03-2019.


Πηγή