ΚΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης: «Όταν η σίτιση και η στέγαση είναι εμπόρευμα»

Στον αέρα βρίσκεται η σίτιση εκατοντάδων σπουδαστών στην Κεφαλονιά, καθώς απειλείται με κλείσιμο το εστιατόριο του ΤΕΙ, αφού η διοίκησή του δεν πλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο αυτό.

Θέτονται τα εξής σοβαρά ζητήματα:

  1. Για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές τινάζοντας στον αέρα μία από τις βασικότερες ανάγκες των σπουδαστών;
  1. Για ποιο λόγο να είναι η σίτιση εργολαβία και να μην είναι δωρεάν και καθολική παροχή της πολιτείας;

Η αιτία του προβλήματος είναι το "δικαίωμα" που έχει παραχωρήσει, εδώ και 20 χρόνια, το κράτος μέσω των κατευθύνσεων της ΕΕ, στην ιδιωτική πρωτοβουλία για τα βασικά δικαιώματα των σπουδαστών στην σίτιση και στη στέγαση, τα οποία και συνεχίζουν να τους τα δίνουν με βασικό στόχο την ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η κατάσταση ειδικά στη σίτιση συνεχώς χειροτερεύει είτε μιλάμε για την ποιότητα, την ποσότητα, είτε την ίδια την ύπαρξή της. Ενώ αποδείχθηκαν ψευδεπίγραφες οι δηλώσεις για αναβάθμιση των σπουδών λόγω της συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αφού καμία μέριμνα δε βελτιώθηκε για τις φοιτητικές ανάγκες.

Και αυτό το πρόβλημα όπως και όλες οι ελλείψεις στις σχολές και τη φοιτητική μέριμνα είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, της πολιτικής των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, που για τα κέρδη των λίγων υποβαθμίζει την εκπαίδευση και τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών. Δε μπορούμε να αφήνουμε τις σπουδές και τη ζωή μας να κρίνονται από τα κέρδη του κάθε ιδιώτη. Για τους εργολάβους εμείς και οι ανάγκες μας είμαστε βάρος!

Όλο και περισσότεροι σπουδαστές αποκλείονται από το δικαίωμα στη δωρεάν και ποιοτική σίτιση, να πληρώνουν για ένα πιάτο φαΐ!

Επίσης, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να διεκδικηθεί από τους σπουδαστές η ανέγερση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ φοιτητικής στέγης μιας και το πρόβλημα αυτό που, έτσι και αλλιώς υπήρχε, τα τελευταία τρία χρόνια έχει γιγαντωθεί, σε βαθμό που μεγάλο κομμάτι σπουδαστών να μην μένει στο νησί γιατί δεν βρίσκει σπίτι, ή αν βρίσκει, η τιμή του να είναι απαγορευτική.

«Η δωρεάν ποιοτική σίτιση είναι δικαίωμά μας!»

Διεκδικούμε – Απαιτούμε:

  • Δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους του φοιτητές και σπουδαστές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια!
  • Φοιτητικά εστιατόρια στην ευθύνη των ιδρυμάτων – αύξηση των κρατικών δαπανών για τη φοιτητική μέριμνα!
  • Να φύγουν οι ιδιώτες εργολάβοι από τη σίτιση!
  • Να παρθούν έκτακτα μέτρα για να σιτιστούν δωρεάν όλοι οι σπουδαστές των ιδρυμάτων που τα εστιατόριά τους είναι κλειστά!
  • Ανέγερση εστιών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όλων των σπουδαστών.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ


Πηγή