Ταπιόκα: τί είναι, πώς καταναλώνεται και ποια τα κυριότερα διατροφικά στοιχεία της?

Η ταπιόκα είναι ένα αμυλούχο προϊόν που παρασκευάζεται από τη ρίζα της κασάβα. Το είδος αυτό είναι ιθαγενές στη Βόρεια Περιοχή της Βραζιλίας και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική. Το φυτό μεταφέρθηκε από τους Πορτογάλους και Ισπανούς εξερευνητές στο μεγαλύτερο τμήμα των Δυτικών Ινδιών και τις ηπείρους της Αφρικής και Ασίας, συμπεριλαμβάνοντας τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν. Σήμερα, καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι βασική τροφή σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η ταπιόκα χρησιμοποιείται ως πυκνωτικός παράγων σε διάφορα τρόφιμα και διατίθεται ως ζεστή διαλυτή σκόνη (αλεύρι), γεύμα, προ-μαγειρεμένες λεπτό/χοντρές νιφάδες, ορθογώνια στικς και σφαιρικές «πέρλες». Είναι μια από τις πιο αγνές μορφές αμύλου που υπάρχει μέσα σε τροφές.

Η ταπιόκα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αμυλούχα και αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, με κάθε φλιτζάνι να περιέχει 23,9 γραμμάρια για ένα σύνολο 105 θερμίδων.

Οι άνθρωποι που περιορίζουν την κατανάλωση υδατανθράκων ή ανησυχούν για το πώς τα άμυλα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αντιλαμβάνονται την ταπιόκα ως ανθυγιεινή. Η αλήθεια είναι πως τα επίπεδά της είναι υψηλά στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά πόσο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Ας δούμε όμως 11 από τα βασικότερα διατροφικά στοιχεία γι΄ αυτό το τρόφιμο.

  1. Δεν προκαλεί αλλεργίες.

Η ταπιόκα δεν περιέχει γλουτένη, δεν περιέχει υπολείμματα ξηρών καρπών που προκαλούν αλλεργίες και δεν θα προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με κοιλιοκάκη και ευαισθησία σε γλουτένη. Το αλεύρι ταπιόκας μπορεί να βρεθεί σε πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη. Είναι μια καλή επιλογή για να το χρησιμοποιήσετε σε οικιακή χρήση στα μαγειρέματά σας στο σπίτι. Είναι επίσης μια εναλλακτική λύση στο άσπρο αλεύρι για να «δένετε» τις σούπες σας, τις σάλτσες ή να την χρησιμοποιείτε μέσα σε πίτες με λαχανικά για να απορροφά τα περιττά υγρά.

  1. Δεν έχει χοληστερόλη.

Η ταπιόκα είναι απαλλαγμένη από χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

  1. Έχει φυτικές ίνες.

Ένα φλιτζάνι ξηρά μαργαριτάρια ταπιόκας έχει περίπου 1,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Δεν είναι πολλά, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε την καθημερινή συνιστώμενη ποσότητα των 21 έως 38 γραμμαρίων. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της χοληστερόλης, η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

  1. Είναι ευκολοχώνευτη.

Η ταπιόκα είναι γνωστό πως είναι εύκολο για το στομάχι να τη χωνέψει. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι είναι πιο εύκολο να την χωνέψουν από τα κοινά αλεύρια που παρασκευάζονται από το άλεσμα σπόρων ή ξηρών καρπών. Η ταπιόκα τέλος μπορεί να ωφελήσει τις πεπτικές φλεγμονές ή επίσης συνίσταται σε περιπτώσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

  1. Βοηθάει την αύξηση του βάρους.

Αν χρειάζεται να πάρετε γρήγορα βάρος, η ταπιόκα μπορεί να σας βοηθήσει. Ένα φλιτζάνι ξηρές πέρλες ταπιόκας έχουν 544 θερμίδες και 135 υδατάνθρακες. Εάν τρώτε δυο κύπελλα από πουτίγκα ταπιόκα (που περιέχει επιπλέον θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος) την ημέρα και προσθέστε ταπιόκα και σε άλλα τρόφιμα, έχετε μια καλή πιθανότητα να ανεβείτε σε κιλά χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης πάρα πολύ λίπους και χοληστερίνης.

  1. Είναι πηγή ασβεστίου.

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για ισχυρά οστά και δόντια στον οργανισμό. Επίσης, βοηθά τα αγγεία και τους μυς να συστέλλονται και να διαστέλλονται, βοηθά τα νεύρα να στείλουν μηνύματα στο σώμα και τέλος βοηθά να μην δημιουργούνται θρόμβοι στο αίμα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση, χάνουμε καθημερινά ασβέστιο μέσω του δέρματος, του ιδρώτα, των ούρων και των περιττωμάτων. Το σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ασβέστιο αυτό που έχει χαθεί. Το ασβέστιο πρέπει να λαμβάνεται μέσω των τροφών που τρώμε. Ένα φλιτζάνι «πέρλες» ταπιόκας έχει 30 mg ασβεστίου, περίπου 3 % εκατό της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας που πρέπει να λαμβάνουμε. Και πάλι, δεν είναι ένα εντυπωσιακό ποσοστό, αλλά σίγουρα μετράει μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο στην την καθημερινή πρόσληψη που χρειάζεται να έχετε.

  1. Είναι χαμηλή σε νάτριο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ νάτριο. Ειδικά δεδομένου ότι το νάτριο είναι κρυμμένο σε σε επεξεργασμένα σνακ, σούπες και καρυκεύματα. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ταπιόκα περιέχει πολύ μικρή ποσότητα νατρίου. Ένα φλιτζάνι «πέρλες» ταπιόκας έχει μόλις 2 mg.

  1. Είναι πηγή φυλλικού οξέος.

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη που το σώμα χρειάζεται ώστε να δημιουργήσει το DNA αλλά και να κάνει την κυτταρική διαίρεση. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης κρίσιμο για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία. Ένα φλιτζάνι ξηρές «πέρλες» ταπιόκας έχει 6 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, το οποίο είναι 2 % εκατό της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης.

  1. Είναι πηγή μαγγανίου.

Ένα φλιτζάνι ξηρές «πέρλες» ταπιόκας παρέχει το 8% του μαγγανίου που χρειάζεται το σώμα κάθε μέρα. Το μαγγάνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο που βοηθά το σώμα να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, τη χοληστερόλη και τα αμινοξέα. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη των οστών και των συνδετικών ιστών.

  1. Είναι πηγή σιδήρου.

Η ταπιόκα είναι μια καλή πηγή σιδήρου. Ένα φλιτζάνι «πέρλες» ταπιόκας παρέχει πάνω από 13 % εκατό της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης. Ο σίδηρος βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματός. Αν δεν έχετε αρκετό σίδηρο, μπορεί να εμφανίσετε αναιμία με ανεπάρκεια σιδήρου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως δύσπνοια, κόπωση και θωρακικό άλγος.

  1. Βοηθάει στο αίσθημα πληρότητας για περισσότερες ώρες.

Οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες στην ταπιόκα γεμίζουν τον οργανισμό και δίνουν το αίσθημα πληρότητας για πολύ περισσότερες ώρες. Ενώ η ταπιόκα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τροφή με στόχο την απώλεια βάρους, μπορεί να καταστείλει την πείνα. Αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης τροφής.

The post Ταπιόκα: τί είναι, πώς καταναλώνεται και ποια τα κυριότερα διατροφικά στοιχεία της? appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή