“ΟΧΙ στις εξορύξεις” από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς.

Κοινωνία “ΟΧΙ στις εξορύξεις” από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς.

Μετά το ομόφωνο ΟΧΙ του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων και των συμβάσεων παραχώρησης των θαλασσίων οικοπέδων του Ιονίου, ήρθε η σειρά και της Κεφαλονιάς, να εκφράσει το ηχηρό και θεσμικό “ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων“.

Έτσι, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, “πέρασε” το ψήφισμα με τις συνοπτικές θέσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ένα ψήφισμα που κατατέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος της Ανοικτής Συνέλευσης, Γεράσιμο Δημητράτο.

Σημειώνεται, ότι και η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Δημοτικό Σύμβουλο και υποψήφιο Δήμαρχο Αργοστολίου Γιάννη Κουρούκλη, κατέθεσε το δικό της ψήφισμα κατά των εξορύξεων, με τις δημόσιες θέσεις που έχει θέσει και διατυπώσει για το σύνολο των πολιτικών ζητημάτων των εξορύξεων.

Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, έρχεται μετά την έντονη κινητοποίηση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, αλλά και τα άλλα νησιά του Ιονίου κατά των εξορύξεων, ενώ το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ, έχει υπογραφεί από χιλιάδες κατοίκους σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Το συνοπτικό ψήφισμα που πλέον αποτελεί και Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αποτελεί μέρος των γενικότερων θέσεων της Ανοιχτής Συνέλευσης κατά των εξορύξεων, έχει ως εξής:

Οι κάτοικοι Κεφαλονιάς και Ιθάκης τασσόμαστε ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με όποιους όρους και αν αυτή προταθεί ή συμφωνηθεί.

Η παραπάνω δραστηριότητα:

  • Είναι άκρως ρυπογόνος με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον που ζούμε και τον πρωτογενή μας τομέα.
  • Είναι ασύμβατη με το ποιοτικό τουριστικό προϊόν που προσφέρουν τα νησιά μας και θα επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημία σ΄αυτόν τον τομέα.
  • Ενέχει το κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος εξαιτίας παραγόντων που αφορούν σε κάθε εξόρυξη, αλλά και της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής, ενώ η εταιρεία απαλλάσσεται αποζημίωσης όταν το ατύχημα προκληθεί από φυσικά αίτια.
  • Τα δημόσια έσοδα από τις εξορύξεις είναι πενιχρά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση για την οικονομία του τόπου και της χώρας.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την έμπρακτη δέσμευση όλων των αρμοδίων για την άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου“.

Πηγή: www.kefalonitikanea.gr


Πηγή