Ήλιδα-Ολυμπία: Το μονοπάτι της εκεχειρίας – Γέφυρα του αρχαίου με το σύγχρονο

Μια ιδιαίτερη Εικαστική Έκθεση και μια ημερίδα αφιερωμένη στην Εκεχειρία και στους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από τη «Συμπολιτεία Ολυμπίας» με τίτλο: «Ίθι καλλίδρομε!» (Εμπρός καλλίδρομε!). Αρκετοί καλλιτέχνες αναμένεται να δώσουν το παρόν στην έκθεσή τους, όπου θα παρουσιάσουν τα μοναδικά τους έργα στο Φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου.

Ειδικότερα, σαράντα Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους σε εκδήλωση που διοργανώνει η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» με θέμα «Το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και ο ρόλος του στην ανάδειξη Ολυμπιακών Αξιών». Το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» ενώνει την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα) με την Αρχαία Ολυμπία (τόπος τέλεσης των Αγώνων). Πρόκειται για διαδρομή περίπου 50 χιλιομέτρων, που διέρχεται μέσα από μοναδικής ομορφιάς περιοχές της ημιορεινής Ηλείας. Ο «Δρόμος της Εκεχειρίας», που δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Μαΐου 2019.

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη», διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα στις 7 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ημερίδα για την Εκεχειρία και τις Ολυμπιακές Αξίες, με θέμα: «Το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και ο ρόλος του στην ανάδειξη Ολυμπιακών Αξιών. Το πρόγραμμα της ημερίδας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πλούσιο, αφού θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από την πρόεδρο της Συμπολιτείας Ολυμπίας Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη, το Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Κωνσταντίνο Φίλη και την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της εικαστικής έκθεσης «Ίθι Καλλίδρομε» Αννίτα Πατσουράκη, ενώ στο κομμάτι των δράσεων θα υπάρξει απαγγελία του ποιήματος «Φως της Ολυμπίας» του ποιητή Τάκη Δόξα από τον ηθοποιό Πάνο Σταθακόπουλο, ανάλυση του 12ου Ολυμπιόνικου του Πινδάρου αφιερωμένου στον Εργοτέλη και στον Δόλιχο Δρόμο από τον Δρ. Φιλοσοφίας Φώτη Χρήστου και ομιλία του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Καιρίδη. Το συντονισμό και την παρουσίαση της ημερίδας έχει αναλάβει η δημοσιογράφος Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα βραβευθούν απόγονοι Ελλήνων Ολυμπιονικών και δρομείς μεγάλων αποστάσεων, όπως του 1ου Χρυσού Ολυμπιονίκη Μαραθωνίου Δρόμου Σπύρου Λούη, του 1ου Νικητή Σύγχρονου Μαραθωνίου Δρόμου Χαρίλαου Βασιλάκου, του Νικητή Μαραθωνίου Βοστώνης Στέλιου Κυριακίδη, του Σύγχρονου Φειδιππίδη και Υπερδρομέα Μεγάλων Αποστάσεων Γιάννη Κούρου, της πρώτης Ελληνίδας που ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο άθλο Γεωργίας Χριστοδούλου και του Μαραθωνοδρόμου Ειρήνης και Συμφιλίωσης των Λαών Γρηγόρη Λαμπράκη, ενώ τέλος θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στην Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας για τη συμβολή της στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, Φάνης Πάλλη Πετραλιά.


Πηγή