Αντίστροφη μέτρηση για το φράγμα Πείρου Παραπείρου – Ο ρόλος του καιρού

Στην τελική φάση προετοιμασίας βρίσκεται η ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, για να ξεκινήσει τη διαδικασία κατάκλυσης του ταμιευτήρα Αστερίου του φράγματος Πείρου – Παραπείρου.

Η δρ. Βιβή Διαμαντοπούλου, γεωλόγος του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και εκπρόσωπος της ΕΥΔΕ, μιλώντας στην ημερίδα για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων στην Αχαΐα, που διοργάνωσαν το πλαίσιο της έκθεσης Patras IQ, το Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Aποβλήτων και ο Ελληνικός Υδατικός Σύνδεσμος, ανακοίνωσε ότι η κατάκλυση του ταμιευτήρα Αστερίου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 15 Μαΐου, αλλά υπό μια βασική προϋπόθεση.

Καθοριστικός παράγοντας όλων των ενεργειών από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Πελοπόννησος", θα είναι ο καιρός, καθώς οι τεχνικοί δεν θέλουν συνέχιση των έντονων βροχοπτώσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γρήγορο γέμισμα της λεκάνης του φράγματος και στην πρόκληση σοβαρών προβλημάτων ασφάλειας.

Επίσης, ένας ακόμα παράγοντας που προκαλεί ανησυχία και μπορεί να καθυστερήσει την εκκίνηση της κατάκλυσης, είναι η ύπαρξη χιονιού στις βουνοκορφές του Ερυμάνθου, το οποίο τροφοδοτεί τις πηγές και τα ποτάμια της περιοχής με νερό.

Μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε η δρ. Γεωλογίας Βιβή Διαμαντοπούλου, έχει συνταχθεί και εγκριθεί ο κανονισμός ασφαλείας του φράγματος, έχει δοθεί η σχετική άδεια από τη διοικητική αρχή Φραγμάτων για να γίνει η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής και καθήκοντα διευθυντή κατάκλυσης, ανέλαβε ο κ. Πετούνης, με μεγάλη εμπειρία από παρόμοια έργα σε φράγματα της ΔΕΗ.

Αν όλα πάνε καλά, στις 15 Μαΐου θα κλείσει η είσοδος της σήραγγας εκτροπής και το νερό θα αρχίσει να συγκεντρώνεται στον ταμιευτήρα Αστερίου. Από εκεί και έπειτα, όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου, για εργασίες που πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα, ενώ την ίδια στιγμή, η πλήρωση θα πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό, ώστε να προλάβουν τα συνεργεία να ολοκληρώσουν τις εργασίες σύνδεσης των φρεατίων εκκένωσης και υδροληψίας.

Πάντως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι μηχανικοί της ΕΥΔΕ ελπίζουν ότι τον Απρίλιο του 2020, η τεχνητή λίμνη Αστερίου θα είναι διαμορφωμένη σε μεγάλο βαθμό.


Πηγή