Αποχαιρετιστήριο μήνυμα του πρώην Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Γκούση.

Κοινωνία Αποχαιρετιστήριο μήνυμα του πρώην Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Γκούση.

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα έδωσε στην δημοσιότητα ο Κώστας Γκούσης με αφορμή την αποχώρηση του από την θέση του Περιφερειακού Διευθυντή εκπαιδευσης.

Στο μήνυμα τονίζει τα εξης: «Με την ευκαιρία της αποχώρησής μου μετά από τέσσερα χρόνια θητείας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους με τους οποίους συνεργαστήκαμε με σκοπό να κρατήσουμε ψηλά το Δημόσιο σχολείο και την εκπαίδευση στην Περιφέρειά μας.

Ήταν μια δύσκολη περίοδος μέσα στην κρίση που περνούσε η χώρα μας, με μικρές δυνατότητες οικονομικής υποστήριξης, με μεγάλες ελλείψειςδιαχρονικά, στις υποδομές, σε μια δεκαετία απουσίας μόνιμων διορισμών και με πολλά κενά, ιδιαίτερα στα σχολεία της περιφέρειας μας και των νησιωτικών περιοχών.

Σε θεσμικό επίπεδο, μέχρι πέντε χρόνια πριν βιώναμε τη συνεχή υποβάθμιση της εκπαίδευσης και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Σε αυτό το περιβάλλον απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε το αυτονόητο, να ανοίγουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα, με τα βιβλία και τους εκπαιδευτικούς να περιμένουν τους μαθητές, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ρόλο και το έργο των εκπαιδευτικών και του σχολείου.

Στην κατεύθυνση των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ήταν καθιέρωση και υποστήριξη Ενιαίου τύπου Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα, η ενίσχυση της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, η υποστήριξη των σχολείων μας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και η ίδρυση τμημάτων ένταξης, τάξεων υποδοχής και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, υποστηρίζουν πάγιες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπλέον η ουσιαστική αναβάθμιση και υποστήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης προσφέρει στους μαθητές μας τη γνώση και τη δυνατότητα για επαγγελματική ανάπτυξη και περεταίρω σπουδές.

Τα παραπάνω, τα οποία αποτελούν μέρος των αλλαγών που είχαμε, δεν έγιναν ούτε εύκολα ούτε ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Απαιτήθηκε, σε θεσμικό επίπεδο να παραχθεί μεγάλο νομοθετικό έργο από την πολιτική ηγεσία, αλλά και μεγάλη προσπάθεια από όλους εμάς, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή και την υλοποίηση του κάθε μέτρου, και με αυτή την έννοια το αποτέλεσμα είναι συλλογικό.

Αναγνωρίζουμε ότι κατά την εφαρμογή έγιναν και λάθη, καθυστερήσεις και υπήρξαν κάθε είδους εμπόδια και προβλήματα. Όμως το αποτέλεσμα δεν έχει μόνο θετικό πρόσημο, αλλά έχει βάλει τις βάσεις και την προοπτική για συνεχή αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνεργαστήκαμε και υποστήριξαν την κοινή προσπάθεια και όλους τους εκπαιδευτικούς και γενικότερα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου ο καθένας από το ρόλο του συμβάλει κλατά το μέρος που του αναλογεί.

Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτεία για την τιμή που μου έκανε να μου αναθέσει κατά την προηγούμενη τετραετία τα καθήκοντα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και να συγχαρώ το νέο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρο Αγγελόπουλο για την αξιοκρατική επιλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο σημαντικό και δύσκολο έργο του».


Πηγή