Βασίλειος Παναγόπουλος: Αλήθειες και ψέματα για τα απορρίμματα

Απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας για να ζητήσουμε την εκλογή μας οφείλουμε να διατυπώσουμε ξεκάθαρη πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Ζητήματα όπως η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός των κοινόχρηστων χώρων, η ασφάλεια, η διαθεσιμότητα των υποδομών (κολυμβητήριο, στάδιο, αίθουσες πολιτισμού και λοιπών δράσεων) η ρύθμιση του κυκλοφοριακού κ.λ.π., δεν επιλύονται με αυτονόητο τρόπο.

Η περιπέτεια της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ηχηρό παράδειγμα.

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στην οδυνηρή διαπίστωση ότι αρκεί μία ανίκανη δημοτική αρχή για να αναιρεθεί το πλεονέκτημα που παρέχει η εξασφάλιση νόμιμου αποδέκτη των απορριμμάτων του Δήμου μας.

Αυτό που κατά τη θητεία της δημοτικής αρχής την οποία υπηρέτησα ως Αντιδήμαρχος υπήρξε κορυφαίο πρόβλημα, η απουσία δηλαδή νόμιμου αποδέκτη των απορριμμάτων μας, πρόβλημα που μας υποχρέωσε να επιλέξουμε λύσεις ανάγκης, επιλύθηκε κατά την θητεία του κ.Λιατσή με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων διαχείρισης στην Τριανταφυλλιά.

Η παρούσα δημοτική αρχή, όμως παρότι οι συνθήκες είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκές δεν επωφελήθηκε διότι αντιμετώπισε το ζήτημα ευκαιριακά, χωρίς σχέδιο και υπευθυνότητα.

Αρκέσθηκε στις θριαμβολογίες για την αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και στους πανηγυρισμούς για την εξεύρεση αποδέκτη των σύμμεικτων απορριμμάτων, αξιώνοντας μάλιστα αναγνώριση για ένα έργο που δεν της ανήκει, ενώ «παρέλειψε» να ασχοληθεί όπως όφειλε με το ουσιώδες. Να εξασφαλίσει τα προαπαιτούμενα για την ομαλή διαχείριση, ήτοι την συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, κάδοι κ.λ.π.). Φθάσαμε έτσι στο σήμερα οπότε καλούμαστε να δεχθούμε μοιρολατρικά ότι τα απορρίμματα βρωμίζουν τις γειτονιές μας και αμαυρώνουν την εικόνα του Δήμου μας διότι δεν διαθέτουμε απορριμματοφόρα.

Ποιός ευθύνεται όμως γι’αυτό;

Ποιός άλλος από τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδήμαρχους ευθύνεται γι’αυτή την εγκληματική παράλειψη;

Με αυτό το δεδομένο ούτε η θριαμβευτική έξοδος του κ.Λιατσή από την τοπική πολιτική «σκηνή» ούτε οι πανηγυρικές «μεταγραφές» των συνυπευθύνων συνεργατών του (αντιδημάρχων κ.λ.π.) σε άλλους συνδυασμούς δικαιολογούνται.

Η κατάντια της πόλης και του Δήμου γενικότερα μαρτυρά για την ανικανότητά τους.

Το σημερινό πρόβλημα όμως με τα απορρίμματα ανακαλεί στην μνήμη μας εικόνες από το παρελθόν και με μια επιφανειακή αξιολόγηση οδηγεί στο συμπέρασμα που από μερικούς διατυπώνεται ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Η ισοπεδωτική αυτή αντίληψη αδικεί τις προσπάθειες που έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή στο παρελθόν υπό ιδιαιτέρως αντίξοες συνθήκες και απέδωσαν αποτελέσματα σωτήρια για την πόλη.

Επί των ημερών της δημοτικής αρχής στην οποία συμμετείχα ως Αντιδήμαρχος ο Δήμος μας δεν διέθετε, ούτε μπορούσε νομίμως να εξασφαλίσει, ελλείψει σχετικού νομικού πλαισίου, χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων.

Η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νομού που εξασφαλιζόταν με αγωνιώδη προσπάθεια και τελικά η δεματοποίηση ήταν μονόδρομος.

Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν τραγικές.

Οι λύσεις αυτές ήσαν προσωρινές και οφείλαμε να τις εφαρμόσουμε αποβλέποντας στο ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός που προέβλεπε τον χώρο υποδοχής στην Τριανταφυλλιά, θα ολοκληρωνόταν εγκαίρως.

Αυτό δεν έγινε.

Αποτέλεσμα της ολιγωρίας της κεντρικής κυβέρνησης και των γνωστών παλινωδιών είναι η παραμονή των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο Ποτόκι. Αυτά προορίζονταν να μεταφερθούν στο εργοστάσιο, που ακόμη περιμένουμε να κατασκευασθεί.

Η λύση της δεματοποίησης, εξάλλου, υποδείχθηκε στον Δήμο Πύργου από το αρμόδιο υπουργείο που χρηματοδότησε και την σχετική εγκατάσταση με προοπτική την απομάκρυνση των δεμάτων και την επεξεργασία τους στο ακόμη αναμενόμενο εργοστάσιο.

Δεν ευθύνεται επομένως η προηγούμενη δημοτική αρχή για την παραμονή των δεμάτων στο ΠΟΤΟΚΙ που σε κάθε περίπτωση αποτελούν «προϊόν» νόμιμης επεξεργασίας και όχι περιβαλλοντικό έγκλημα.

Η δαιμονοποίηση της δεματοποίησης οφείλεται αποκλειστικά στην κακόπιστη και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο κριτική.

Καμμία μόλυνση του εδάφους, των υδάτων κ.λ.π. δεν έχει εξακριβωθεί ότι έχει συμβεί στο ΠΟΤΟΚΙ. Οι επιστημονικές μετρήσεις που έχουν γίνει το αποδεικνύουν.

Σε κάθε περίπτωση ως δημοτική παράταξη έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό και άμεσο.

Ο Δήμος μας δεν θα ξαναζήσει τον εφιάλτη των σκουπιδιών.

Θα εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα αξιοποιήσουμε όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, θα δώσουμε έμφαση στην ανακύκλωση, θα αποκαταστήσουνε το ΠΟΤΟΚΙ με τον τρόπο που όλα τα ευρωπαϊκά κράτη κάνουν για τους χώρους εναπόθεσης δεμάτων.

Δεν υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύση.

Υπάρχουν ικανοί και μη ικανοί, ρεαλιστές και μη ρεαλιστές διαχειριστές των προβλημάτων.

Η επιλογή ανήκει στους πολίτες.

Παναγόπουλος Βασίλειος

Πολιτικός Μηχανικός Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Παράταξη ΜΠΟΡΟΥΜΕ-ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ


Πηγή