Βουπρασία: Δεν έλιωσε το χαλάζι και οι αγρότες ακόμα περιμένουν…

Σπύρος Κούγιας: «Ο ΕΛΓΑ δεν απαντά στις κλήσεις μας!» – Θεοφάνης Κουρεμπές: «Αυτός είναι ο λόγος που καθυστερούν οι αποζημιώσεις»

Μπορεί την περασμένη Κυριακή νωρίς το απόγευμα να σημειώθηκε ισχυρή χαλοζόπτωση σε περιοχές της Βουπρασίας και να προκλήθηκαν ζημιές σε υπαίθριες καλλιέργειες, ωστόσο μέχρι και χθες το μεσημέρι ο ΕΛΓΑ δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον για να επισκεφθεί την περιοχή.

Το χαλάζι δεν έχει λιώσει ακόμη!

«Από την Δευτέρα το πρωί μέχρι και σήμερα Τρίτη καλούμε τηλεφωνικά το γραφείο του ΕΛΓΑ στην Πάτρα αλλά δεν απαντά κανείς» δηλώνει στην «Πατρίς» ο παραγωγός Σπύρος Κούγιας και συνεχίζει: «Την Κυριακή περίπου στις 4.15 το απόγευμα οι περιοχές Κουγέϊκα, Καπελέτο, Μαλίκι επλήγησαν από ισχυρή χαλαζόπτωση και υπαίθριες πατάτες, φράουλες, καρπούζια και ότι άλλο υπήρχε, υπέστη ζημιά. Μέχρι και σήμερα Τρίτη όπως βλέπετε το χαλάζι δεν έχει λιώσει και εμείς περιμένουμε από τον ΕΛΓΑ στην Πάτρα να απαντήσεις στις κλήσεις μας…Θα έρθουν ελεγκτές και πότε;»

“Δεν απαντά στις κλήσεις μας ο ΕΛΓΑ στην Πάτρα” δηλώνει ο Σπύρος Κούγιας

Μέτρα προστασίας

Η βόρεια Ηλεία ιδιαίτερα, πλήττεται συχνά από χαλάζι. Δύο είναι τα μέτρα προστασίας των αγροτών από το χαλάζι: η εναέρια προστασία η οποία δεν είναι πάντα αποτελεσματική ειδικά όταν τα χαλαζοφόρα νέφη είναι σε χαμηλό υψόμετρο.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας είναι τα δίχτυα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές από τον Τύρναβο (που επισκέφθηκε ύστερα από την χαλαζόπτωση του Σαββάτου), λέγοντας ότι σύντομα θα «τρέξει» πρόγραμμα (δεύτερο κατά σειρά) επιδότησης των παραγωγών για την τοποθέτηση τέτοιων διχτυών.

Στο αίτημα αγροτών να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ στο 100% όλες τις ζημιές, ο κ.Κουρεμπές απάντησε ότι καμία ασφαλιστική στον κόσμο δεν αποζημιώνει τα πάντα στο 100% και ότι αυτό θα σήμαινε μεγάλα ποσά αποζημιώσεων και άρα πολύ μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες.

Επίσης επανέλαβε ότι ήδη, ξεκίνησαν οι αναλογιστικές μελέτες που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στον Κανονισμό, σε συνάφεια και με τις κλιματικές αλλαγές.

Θεοφάνης Κουρεμπές: «Ξεκίνησαν οι αναλογιστικές για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ»

Που οφείλονται οι καθυστερήσεις

Για την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ο Φάνης Κουρεμπές απάντησε ότι σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για τον τρέχον έτος στη διάρκεια του χρόνου ξεπερνιέται και οι εγκρίσεις των νέων ποσών καθυστερούν. Οφείλεται, επίσης, στα μεγάλα ποσά που χρωστούσε ο Οργανισμός στους αγρότες από το 2014 και τα οποία «βρήκε» με την ανάληψη της διοίκησης του ΕΛΓΑ και η εξόφλησή τους είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να σημειώνονται καθυστερήσεις.


Πηγή