Βόρεια παραλιακή ζώνη – Το «φιλέτο» της Πάτρας που έχει αφεθεί στην τύχη του

Σε κακή κατάσταση βρίσκεται η περιοχή του βορείου τμήματος της παραλιακής ζώνης της Πάτρας.

Πρόκειται για το τμήμα εκείνο της παραλιακής ζώνης που είναι μέσα στα σχέδια του δήμου για διαμορφώσει ως βόρειο πάρκο και να αντισταθμίσει το νότιο πάρκο της Πάτρας.

Όταν λέμε βόρειο πάρκο στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας εννοούμε το τμήμα που εκτείνεται από τα Πελεκανέικα και φτάνει έως το κολυμβητήριο της Αγυιας, πριν από το Έλος και την Πλαζ. Για την διαμόρφωση ενός πάρκου στο βόρειο τμήμα της παραλιακής ζώνης της Πάτρας που για πολλούς αποτελεί και το φιλέτο της πόλης έχουν ακουστεί αρκετές προτάσεις.

Προτάσεις που μιλούν για πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμους, αξιοποίηση των γύρων χώρων του, σύνδεση του με το Έλος της Αγυιάς, αλλά και με την περιοχή της Πλαζ και πολλά ακόμα σχέδια που έχουν την δυναμική για να αναδείξουν την περιοχή. Η ουσία όμως είναι ότι τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει και μέχρι ώρας δεν έχει βρεθεί κάποιο πρόγραμμα για την χρηματοδότηση και την αξιοποίηση του κομματιού αυτού.

Είναι ενα τμήμα της παραλιακής ζώνης που πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί αφού είναι παράλληλο και ταυτόσημο με την τουριστική ανάπτυξη της αχαϊκής πρωτεύουσας. Βλέπετε το βόρειο πάρκο της Πάτρα ς- που για την ώρα βέβαια δεν υπάρχει -συνδέεται άμεσα με την Μαρίνα της Πάτρας και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Ούτε όμως η Μαρίνα είναι σε καλή κατάσταση και χρειάζεται ασφαλώς αναδιαμόρφωση.

Που καταλήγουμε; Ένα φιλέτο της παραλιακής ζώνης της Πάτρας που μπορεί να προσελκύσει πάνω του επενδύσεις και τουρισμό, παραμένει εδώ και χρόνια στα μαύρα του τα χάλια. Ακόμα και το Πάρκο των Μεσογειακών Αγώνων που είχε εγκαινιαστεί πριν από ακρετά χρόνια από τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, όταν η Πάτρα διεκδικούσε την διοργάνωση, είναι εγκαταλειμμένο.

Σήμερα βέβαια η Πάτρα κέρδισε την διοργάνωση που είχε χάσει τότε, όμως οι Παράκτιοι θα βρουν τον Αύγουστο το Πάρκο των Μεσογειακών Αγώνων σε μία εικόνα που σίγουρα δεν θα κοσμεί την πόλη. Αλήθεια δεν μπορεί να γίνει μία παρέμβαση τουλάχιστον γαι να βελτιωθεί ο χώρος αυτός εν όψει των αγώνων;

(Η φωτογραφία είναι από την σελίδα «Πάτρα, αυτά που δεν λέγονται»).


Πηγή