Διάλογος παρατάξεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων- Η θέση της Α.ΚΙ.Δ.Α.


Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις προτάσεις της παράταξης «Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα», η ΑΚΙΔΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά την δημοσιοποίηση του προγράμματος της παράταξης «ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ» για την καθαριότητα και την ανακύκλωση του Δήμου μας και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να διέπεται με αντιπαράθεση απόψεων και προτάσεων ουσίας και όχι ανούσιων εξαγγελιών, κρίνεται σκόπιμο να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις και παρατηρήσεις.

Αν και γίνεται συχνά επίκληση στο ζήτημα της ανακύκλωσης, δεν αναφέρεται όμως πουθενά, με ποιο συγκεκριμένο τρόπο και με ποια μέσα πρόκειται να υλοποιηθεί. Με πόσα «ρεύματα» ανακύκλωσης και ποια στάδια μπορεί να επιτευχθεί, ώστε να φτάσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης που προβλέπονται στον Εθνικό Σχεδιασμό;

Στόχος μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής ανακύκλωσης, σύμφωνα με τις σύγχρονες και επικρατούσες διεθνείς επιστημονικές μεθόδους, είναι το μοντέλο της «Αποκεντρωμένης Ανακύκλωσης». Αυτή η μέθοδος προβλέπει, ανάκτηση των απορριμμάτων στην πηγή και όχι στον ΧΥΤΑ, που σκοπό έχει πρώτον να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα απορριμμάτων που πηγαίνει σ’ αυτόν και δεύτερον να μεγιστοποιηθεί η εξοικονόμηση δαπανών για τον Δήμο.

Επίσης, στις προτάσεις δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στη δημιουργία Πράσινων Σημείων, όπως προβλέπει και υποχρεώνει, αν και προβληματικός, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, αλλά και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου μας, που ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα γι’ αυτό. Σχέδιο που υπερψηφίστηκε και από τους δημοτικούς συμβούλους που αποχώρησαν από την Δημοτική αρχή και σήμερα βρίσκονται στην παράταξη «ΟΡΑΜΑ».

Δεν προτείνεται τίποτα για τους τόνους πλαστικών από τις αγροτικές καλλιέργειες που μπορούν να προσφερθούν για ανακύκλωση, την οικιακή κομποστοποίηση αλλά και την αποκομιδή των κομμένων κλαριών.

Καμία πρόταση για την περισυλλογή των αδρανών υλικών.

Καμία πρόταση για τον καθαρισμό των ακτών μας από τα απορρίμματα. Ακτές και παραλίες τις οποίες και σωστά θεωρούμε ως το σημαντικότερο κεφάλαιο για την τουριστική προβολή της περιοχής μας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αφεθεί στον εθελοντισμό μόνο.

Η υπογειοποίηση των κάδων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το κέντρο της Αχαγιάς, το οποίο πρόσφατα αναπλάσθηκε, έχει τεράστιο και δυσβάσταχτο κόστος, τόσο οικονομικό όσο και χωροταξικό. Προτιμότερο θα ήταν, σε πρώτη φάση, οι πόροι αυτοί να προοριστούν για εξοπλισμό ανακύκλωσης.

Το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο στο Φλόκα σίγουρα αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και χρειάζεται ειδική αναφορά. Πως όμως, σκέφτονται και θέλουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο «Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα»; Στα χέρια ιδιώτη ή στα χέρια των ΟΤΑ; Γιατί στις προτάσεις τους, γίνεται αναφορά μόνο στην διαδικασία της αποκομιδής, που πολύ σωστά πρέπει να μείνει στα χέρια του Δήμου, αποφεύγεται όμως η οποιαδήποτε νύξη στο ποιος θα το διαχειρίζεται; Και ρωτάμε μήπως επιθυμούν να τον αναλάβει κάποιος ιδιώτης;

Υπάρχει ανάγκη να χωροθετηθούν άμεσα νέοι χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων σε άλλους Δήμους, προκειμένου να μην γίνει η Δυτική Αχαΐα χώρος ταφής υπολειμμάτων όλου του νομού;

Οι κάτοικοι ενοχλούνται από την εικόνα με τους γεμάτους κάδους που όμως για να υπάρξει αναστροφή της κατάστασης χρειάζεται σχεδιασμός και προτάσεις συγκεκριμένες με εμπλοκή και της κοινωνίας. Όταν μπροστά στην αγανάκτηση των κατοίκων εξαιτίας της σημερινής αναποτελεσματικής κατάστασης διαχείρισης των απορριμμάτων από την Δημοτική Αρχή, οι προτάσεις που παρουσιάζονται είναι γενικές και αόριστες, η αγανάκτηση αυτή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Ειδικά για την πόλη της Κάτω Αχαΐας αλλά και της Τοπικής Κοινότητας των Σαγαιΐκων υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα, όπως ζήσαμε πρόσφατα. Η μισή πόλη να μην έχει κάδους και η περιοχή των Σαγαιΐκων να πνίγεται στους καπνούς από την καύση καλωδίων.

Επίσης είναι επιβεβλημένο όλοι μας να κατανοήσουμε πως οι σύγχρονες αντιλήψεις για την διαχείριση των απορριμμάτων, και όχι σκουπιδιών όπως λαθεμένα αναφέρονται, ακολουθούν δρόμους που οδηγούν στην ανάκτηση πρώτης ύλης από αυτά και μάλιστα καλής ποιότητας, σε αντίθεση με τη σημερινή πρακτική του θαψίματος στο ΧΥΤΑ ή στο ανεξέλεγκτο πέταμα. Συνεπώς ακόμα και η χρήση της λέξης σκουπίδια σε ένα κείμενο θέσεων, σημαίνει λάθος προσέγγιση.

Περισσότερα σε λίγες ήμερες με το πρόγραμμα της ΑΚΙΔΑ.

Κουνάβης Παναγιώτης

Υποψήφιος Δήμαρχος της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ


Πηγή