Ηλεία: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για το νέο Λύκειο

Μέσω παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο αντιεκπαιδευτικό όπως το χαρακτηρίζουν νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις υποσχέσεις για διορισμούς μονίμων που δεν έγιναν πραγματικότητα ποτέ.

Ειδικότερα, για τα τεχνάσματα που επιχειρεί η κυβέρνηση να κάνει στον εκπαιδευτικό κόσμο, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος. Συγκεκριμένα, εστίασε στους «υποτιθέμενους στόχους» του νομοσχεδίου που δεν είναι άλλοι από το να εξαλείψει την παραπαιδεία και να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στα Πανεπιστήμια, χωρίς ωστόσο να μη συμβαίνει κανένα εκ των δυο. Αντ’ αυτού, οδηγεί τη γενική παιδεία σε σημαντική υποβάθμιση με την κατάργηση της Γ’ Λυκείου, την οποία και μετατρέπει σε προπαρασκευαστικό έτος για το Πανεπιστήμιο, διευρύνει μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές, δεν πλήττει την παραπαιδεία και υποβαθμίζει τη γενική παιδεία.

Από την πλευρά του, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Αλέκος Αρβανιτίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό, απαιτώντας παράλληλα και την άμεση απόσυρσή του. Επιπλέον, ο κ. Αρβανιτίδης μίλησε για τα αρνητικά στοιχεία που θα φέρει στη ζωή των παιδιών, αφού η γενική μόρφωση τους σταματά στη Β’ Λυκείου, με το «χαμένο» χρόνο της Γ’ Λυκείου να έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και να λειτουργεί ως φροντιστήριο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ακόμα διπλασιάζονται οι εξετάσεις και δεν μορφώνονται εν τέλει και τα παιδιά. Κλείνοντας, πήρε θέση και για τους γονείς των παιδιών που θα πρέπει να σπαταλήσουν ακόμα περισσότερα χρήματα για να μορφωθεί το παιδί τους, καθώς και για τη μη υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων της Κυβέρνησης για 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών που δεν έγιναν ποτέ και έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργούν τα σχολεία με χιλιάδες κενά κάθε χρόνο.

Η απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ηλείας ξεκίνησε από το 2ο Λύκειο, με πορεία προς τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Απαίτηση των εκπαιδευτικών είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου, την οποία θέλησαν να γνωστοποιήσουν και στον Διευθυντή Βασίλη Δημητρέλλο, ο οποίος όμως δεν βρισκόταν στο γραφείο του. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, οι αγώνες τους θα συνεχιστούν έως ότου το νομοσχέδιο καταργηθεί, γι’ αυτό και η συμπαράσταση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών είναι σημαντική και αναγκαία.


Πηγή