Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά στις ευθύνες της!

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Βαδίζοντας στο δρόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν, οι ανακοινώσεις υποψηφίων και συνδυασμών, δεν έχουν τελειωμό!. Διαβάζω στον έντυπο τύπο και βλέπω στα Social Media (Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης), έναν επικοινωνιακό «βομβαρδισμό» αυτοδιοικητικών συνδυασμών και δημοτικών συμβούλων! Μπαίνω στο facebook, μια καθημερινή, εντελώς συνηθισμένη, πλέον κίνηση, κι αντικρίζω δεκάδες χορηγούμενες («επί πληρωμή, βέβαια»!) αναρτήσεις με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σχεδόν απ’ όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς!

Και τι δεν βλέπει κανείς σ’ αυτές τις εκλογές! Ατέλειωτες χειραψίες με τους διεκδικητές του αξιώματος του Δημάρχου, μακροσκελή βιογραφικά, περιγραφές για την προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου, επαινετικά σχόλια για τον καθένα υποψήφιο Δήμαρχο! Βλέπω και διαβάζω, για πολιτικά πηγαδάκια, για αυτοδιοικητικά καφεδάκια, για προτάσεις κι αντιπροτάσεις, όσον αφορά τις υποψηφιότητες και γενικά όλο αυτό το ατέρμονο κουτσομπολιό που συνοδεύει τις τοπικές εκλογές. Κατ’ αρχήν, και για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης, δεκτά όλα αυτά και θεμιτά στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας.

Όμως, αγαπητοί μου αναγνώστες, δεν διερωτάστε κι εσείς, γι’ αυτό που συμβαίνει, δηλαδή, για το αυτονόητο; Που λέει, πως : αναζητούμε τους/τις πιο δημοφιλείς ή τους/τις πιο ικανούς/ές σε αυτοδιοικητικά ζητήματα! Ταυτόχρονα, είναι ευχάριστο και προπαντός επιβεβλημένο, να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τα κοινά, με τα του τόπου τους. Επίσης, είναι (εν μέρει) αποδεκτό να βλέπει, ήδη εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς να διεκδικούν και πάλι τη ψήφο του πολίτη. Αυτό που λείπει, όμως, και πρέπει να ψάξουμε όλοι μας να βρούμε, είναι, να μας πουν όλοι αυτοί οι υποψήφιοι/ες με ποιο τομέα μπορούν ν’ ασχοληθούν και ποια προβλήματα μπορούν να επιλύσουν για το όφελος του τόπου μας και του ίδιου του δημότη – πολίτη του νομού μας!

Πρέπει, λοιπόν, ν’ απαντήσουν στους συμπολίτες τους, ποια είναι «η χρηστικότητα κι η χρησιμότητα» των «τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων», δηλαδή, των ακαδημαϊκών, επαγγελματικών, επιστημονικών τους προσόντων, και φυσικά, πρέπει πρώτα να τα συνδέσουν με την πρακτική εφαρμογή στα χρόνια και λιμνάζοντα ζητήματα που ταλανίζουν τη Λευκάδα και τα νησιά της!

Δηλαδή, μπαίνω τώρα στον πειρασμό να ρωτήσω καλόπιστα, μπορεί ένας συνταξιούχος υπάλληλος ή ένας καθηγητής πληροφορικής, να γίνει μια μέρα αντιδήμαρχος καθαριότητας κι ένας αρχιτέκτονας ή εφοριακός να γίνει αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής; Για έναν όμως αμοιβαίο και καλόπιστο διάλογο, ας δεχτώ ότι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί!!! Ποιος είναι, όμως, ο πολιτικός σχεδιασμός που θα εφαρμόσει, το όραμα, οι ενέργειες, ο προγραμματισμός δράσης, η τεχνογνωσία για διεκδίκηση κονδυλίων; Ερωτήματα, σημαντικά κι επιβεβλημένα, που αβίαστα μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης – σύγκρισης, αλλά και στην επιλογή – απόφαση της ψήφου του δημότη – πολίτη του νομού στην κάλπη!

Η πολιτική, θέλει χρόνο, αφοσίωση, ενέργεια, προσπάθεια, σχεδιασμό, θέλει πρώτα αγάπη για τον τόπο. Θέλει γνώσεις γενικές και εξειδικευμένες. Θέλει εμπειρία, τόλμη κι αποφασιστικότητα. Όποιος ή όποια αποφάσισε ή αποφασίσει στο μέλλον, ν’ ασχοληθεί με τα κοινά, πρέπει νάχει καλά στο νου του/της, πως ο προσωπικός του/της χρόνος θα λιγοστέψει. Δεν μπορεί, νάναι και στο Δήμο και στις επιχειρήσεις – δουλειές του/της! Δεν μπορεί, να σκέφτεται το επιμίσθιο και μόνο και τα προβλήματα των δημοτών – πολιτών, που τον/την τίμησαν και ψήφισαν νάρχονται σε δεύτερη μοίρα!!! Για εκείνον/εκείνη, όμως, που τα μελέτησε όλα αυτά, η ενασχόληση με τα κοινά είναι ένα τολμηρό εγχείρημα, αλλά οι πολίτες θα του/της το αναγνωρίσουν και θα βρίσκονται στο πλευρό του/της. Αυτόν/αυτήν, όμως, που σκέφτηκε την προσωπική του/της προβολή, τη δημοφιλία του/της και τα ατομικά του/της οφέλη, τότε νάναι σίγουρος/ η πως θα βρεθεί αντιμέτωπος/η με την οργή, το θυμό και το χλευασμό από τους συμπολίτες ψηφοφόρους του/της.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, εμπεριέχει την ελπίδα για τον δημότη – πολίτη. Την ελπίδα, ότι θα περισώσει την τιμή και την αξιοπιστία της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Έτσι, η αμεσότητα με τον δημότη – πολίτη, θάπρεπε να δίνει τη δυνατότητα στον εκλεγμένο/η να προνοεί για ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, αλλά και για μια πιο στοχευμένη επίλυση των προβλημάτων του τόπου και κατ’ επέκταση των κατοίκων του.

Το νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, απαιτεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συνέργεια και συνεργασία. Μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει, είτε σε μια συνηθισμένη και χαοτική συνθήκη με αδιαφανείς συμφωνίες, είτε σε μια σύνθεση απόψεων μέσα από προοδευτικές και σύννομες διαδικασίες.

Η Λευκάδα, χρειάζεται εκλεγμένους αντιπροσώπους που θάχουν μια διαρκή, αληθινή κι έντιμη επικοινωνία με τον δημότη – πολίτη, κι όχι μόνο κατά τη διεκδίκηση της εκλογής τους!

Η Λευκάδα, δε θα πάει μπροστά με φαρομανητά, με φτηνές εκδηλώσεις για το «ονόρε» λίγων και προπαντός με το κόψιμο ατέλειωτων ολοχρονικών πιτών!!! Άλλο η πραγματική διασκέδαση, που έχει σημείο αναφοράς την γνήσια πολιτιστική μας κληρονομιά κι άλλο το φτηνό τζέρτζελο που γίνεται, για να περνάει η ώρα και να «εισπράττεται» αβίαστα το χειροκρότημα!

Η Λευκάδα, δεν θα πάει μπροστά με μερικά πλατιά χαμόγελα και με περισσότερα ψεύτικα χτυπήματα στην πλάτη!

Η Λευκάδα, ο τόπος μας, χρειάζεται μια ομάδα ικανών συμπολιτών μας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, με νέες ιδέες, χωρίς έπαρση, με καθαρή ματιά, χωρίς ανακολουθίες και μισόλογα, για να μπορέσει να διασφαλίσει μια υψηλή ποιότητα ζωής στους δημότες – πολίτες του νομού μας!

Η Λευκάδα, ο τόπος μας, χρειάζεται μια ομάδα ανθρώπων που θα προσελκύσει τους νέους μας και θ’ αναδείξει το νομό σ’ ένα Δήμο με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, σ’ ένα Δήμο που θ’ αξίζει να ζεις σ’ αυτόν! Όλα αυτά, αγαπητέ/ή υποψήφιε/α, έχεις τη δύναμη και τη δυνατότητα να τα προσφέρεις;


Πηγή