Θεόδωρος Πετρούτσος: «Εκλογές με πολιτικό πολιτισμό»

Ο δήμος Ερύμανθου είναι ένας από τους δήμους της ευρύτερης περιοχής του νομού μας και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χωριών. Αυτό από μόνο του καθιστά δύσκολη τη διοίκηση ενός τέτοιου δήμου και, αν μη τι άλλο, χρειάζεται ανθρώπους που να το λέει η καρδιά τους.

Ο Θεόδωρος Πετρούτσος, γέννημα θρέμμα του δήμου, δημοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, έχει ζήσει από κοντά, «από μέσα» όπως λέμε, τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις να φέρει εις πέρας μία απαιτητική αποστολή.

Στις προσεχείς εκλογές ενώνει τις δυνάμεις του με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεόδωρο Μπαρή, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, σε μία προσπάθεια να βγει ο δήμος στο ξέφωτο…

Το κοινό τους σημείο δεν είναι μόνο το ότι είναι συνονόματοι, αλλά «μας ενώνει το ίδιο όραμα, κορωνίδα του οποίου είναι να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας», όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Πετρούτσος.

Σε μία εκ βαθέων συνέντευξη, απαντά ανεπιφύλακτα και χωρίς περιστροφές στα ερωτήματα που απασχολούν τους δημότες αλλά και τον ίδιο προσωπικά.

– Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τον κ. Θεόδωρο Μπαρή και την παράταξή του;

"Όταν καλείσαι να κάνεις μία επιλογή, τα πάντα υπόκεινται σε καθεστώς μέτρησης. Μπαίνουν σε μία ζυγαριά. Ο κ. Μπαρής έχει τη δική του διαδρομή και έχει ένα πλεονέκτημα σε ότι αφορά στη σύγκριση με τους άλλους υποψήφιους. Η διαφορά αποτυπώνεται σε μία φράση: «η μέρα με τη νύχτα».

Δεν αποτελεί δείγμα υπερβολής, αλλά όντας πραγματιστής, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυνατότητες του υποψήφιου δημάρχου. Άλλωστε, η εμπειρία είναι κάτι που αποκτιέται και ο κ. Μπαρής έχει την εμπειρία αλλά και τα μέσα επιτυχίας, πολλά από τα οποία καλούμαστε να του δώσουμε κι εμείς, οι συνεργάτες του. Η δουλειά που θα γίνει θα είναι ομαδική, μακριά από μικροπολιτικές και προσωπικά συμφέροντα.

Να αναφέρω μόνο, με κίνδυνο να μακρηγορήσω, πως έχει θητεύσει πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αρχηγός αντιπολίτευσης, ενώ και επί προσωπικού είναι ένας άνθρωπος καλλιεργημένος, με ισχυρή προσωπικότητα, σωστά δομημένος, γαλουχημένος να τα καταφέρνει ξεπερνώντας τους σκοπέλους, έχει παραστάσεις, διδάγματα, μπορεί να αντεπεξέλθει.

Ο υποψήφιος δήμαρχος είναι γνώστης της κατάστασης και των αναγκών του δήμου μας, έχοντας ως παράσημο την επί σειρά ετών θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο. Ποιος άλλος θα μπορούσε να εγγυηθεί τη συνέχιση του έργου των προηγούμενων εκλεγμένων και, σίγουρα, την αναδιαμόρφωση του δήμου μας;

Πιστεύω πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί να πάει τον Ερύμανθο ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα προς το μέλλον. Τον θεωρώ εγγυητή σταθερότητας και μπορεί να ενώσει όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας για το καλό όλων μας.

Και κάτι άλλο που έχει τη σημασία του. Πολλά πράγματα στη ζωή είναι θέμα timing. Ε, μετά την αποχώρηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δημιουργείται ένα κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί καθώς απαιτείται συνέχεια. Ε, για τον κ. Μπαρή ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Ειλικρινά, δε θα μπορούσα να βρω κάποιον καλύτερο, για να χρησιμοποιήσω μία λέξη που τα περικλείει όλα, να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Ήμουν αδιαπραγμάτευτος σχετικά με την επιλογή του προσώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εκτιμώ τους άλλους υποψηφίους. Ο κύβος ερρίφθη…

– Ποιες ευκαιρίες ανάπτυξης έχει χάσει κατά την τελευταία τετραετία ο Δήμος Ερυμάνθου και ποιο είναι το όραμά σας για την επόμενη ημέρα του Δήμου;

– Όσα ελαττώματα μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως δεν είμαι μηδενιστής. Δεν έχω αυτό το ελάττωμα. Ούτε ακυρώνω προσπάθειες, ούτε μηδενίζω, ούτε θα πω πως «μας παρέδωσαν καμένη γη να καλλιεργήσουμε», όπως, κατά κόρον, λένε πολλοί. Η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε αυτά που μπορούσε. Αν εκλεγεί η παράταξη που υπηρετούμε, καλούμαστε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Αν ευοδωθούν οι προσπάθειες εκλογής μας το βήμα θα μετατραπεί σε άλμα. Ένα άλμα προς το μέλλον.

Η απελθούσα δημοτική αρχή άφησε το δικό της αποτύπωμα, ωστόσο σίγουρα χάθηκαν ευκαιρίες. Και στην καθημερινή μας ζωή χάνονται ευκαιρίες αλλά το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Κοιτάμε μπροστά, προσωπικά έτσι έχω μάθει να πορεύομαι και δεν «κλαίω πάνω από το χυμένο γάλα».

Η ουσία έγκειται στο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να παραδώσουμε ένα δήμο ο οποίος θα κάνει υπερήφανους τους δημότες του και, προπάντων, θα τους υπηρετεί. Αυτό είναι το όραμά μου.

– Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας και σε ποιους τομείς εσείς θα εστιάσετε την προσπάθειά σας για την ανάκαμψη της περιοχής και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

Θα μπορούσαμε να αναλωθούμε σε διάφορα, αλλά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός να λέω πολλά, να εννοώ λίγα και να κάνω λιγότερα.

Θα αναφέρω όμως ένα παράδειγμα. Ένα έργο πνοής είναι το φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Η διεκπεραίωσή του, σε συνδυασμό με το αυτοκινητοδρόμιο, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για μένα και για όλους μας. Το αυτοκινητοδρόμιο είναι κάτι ουτοπικό, σεβαστό, η κατασκευή του δεν εναπόκειται μόνο στις δυνάμεις μας και στη βούλησή μας, θα το παλέψουμε με όλο μας το είναι, ωστόσο το φράγμα έχει μπει στην τελική ευθεία. Έχουμε μπει στο φίνις και θα πρέπει να τερματίσουμε.

Είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας που θα αλλάξει το ρου της ιστορίας του δήμου.

Αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για το επιχειρείν της ευρύτερης περιοχής. Επιγραμματικά να αναφέρω πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και το κυριότερο θα δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να μείνουν στον τόπο τους όχι αναγκαστικά, γιατί έχει σημασία, αλλά κατ’ επιλογή.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, όπως και πολλοί άλλωστε. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω από το δικό μου μετερίζι με κύριο άξονα την ανάπτυξη του δήμου, την αξιοποίηση της περιοχής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

– Τι θα μπορούσατε να υποσχεθείτε στους δημότες, για την καθημερινότητα, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του Δήμου Ερυμάνθου;

Η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη του δήμου έρχεται μέσω του παραδείγματος που ανέφερα παραπάνω αλλά και από άλλα επιμέρους, ίσως μικρότερου βεληνεκούς, έργα.

Η καθημερινότητα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, δεν την υπηρετούμε, ως δήμος, στον υψηλότερο βαθμό. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εστιάσουμε. Όχι στο να υποσχόμαστε διάφορα και ανάλογα με το που τα λέμε.

Η καθημερινότητά μας θα αλλάξει προς το καλύτερο αν μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο μας. Φρέσκες ιδέες, νέα μυαλά, μεγαλύτερη αντοχή, διαφορετικός τρόπος σκέψης. Αρκεί να έχουν τα εργαλεία. Στη μάχη δεν πας με ξυλάκια.

Οι νέοι θα μας πάνε μπροστά, ένα βήμα παραπέρα. Εκεί θα εστιάσουμε, εκεί θα δώσουμε βαρύτητα.

Επίσης, μην ξεχνάμε, πως είμαστε μία αγροκτηνοτροφική περιοχή. Θα πρέπει να εστιάσουμε και σε αυτό το κομμάτι. Να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, όχι αυτές που θεωρούνται παρωχημένες. Να υπάρξει ενημέρωση και μία ορθολογική πρόταση ώστε ο κόσμος να έχει εναλλακτικές λύσεις και όχι να μπερδευτεί. Πηγαίνουμε με το ρεύμα της εποχής μας και όχι κόντρα σε αυτό. Καλώς ή κακώς, ο κόσμος αλλάζει. Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε αλλιώς θα είμαστε ουραγοί.

Η ζωή του δημότη να γίνει πιο εύκολη, να ανέβει το βιοτικό του επίπεδο, να του δοθεί η δυνατότητα να ανεβάσει το εισόδημά του.

Η πρόσβαση στα χωριά του δήμου είναι δύσκολη, οι δρόμοι θα πρέπει να είναι πιο λειτουργικοί προς το χρήστη, τα σκουπίδια είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που όμως πρέπει να λυθεί με κάθε τρόπο, υπάρχουν ζητήματα άρδευσης, ύδρευσης. Πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά, παίζουμε τις καθυστερήσεις.

– Σε ποιον τομέα θεωρείτε ότι θα φανείτε προσωπικά χρήσιμος στη νέα Δημοτική Αρχή;

Σε όποιον τομέα επιλεχθώ, άλλωστε στην τοπική αυτοδιοίκηση, πολύ περισσότερο, ισχύει το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Σε μία μικρή κοινωνία ο καθένας θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες που δημιουργούνται και να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις, έχοντας ως επιπλέον κίνητρο το ότι ζει σε αυτόν τον τόπο. Όλα αυτά, βέβαια, μέσα από διακριτούς ρόλους και με αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση τη γνώση του αντικειμένου.

– Τι αποτύπωμα σας αφήνει η μέχρι τώρα εκλογική αναμέτρηση

Μέρες που είναι να ευχηθώ φώτιση και υγεία σε όλο τον κόσμο και να έχουμε καλές εκλογές με πολιτικό πολιτισμό. Αυτό επιθυμώ. Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    25 Απριλίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία