«Λαϊκή Συσπείρωση» για 21η Απριλίου ’67


Η Δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» (του δήμου Δυτικής Αχαΐας) κυκλοφόρησε την παρακάτω προκήρυξη:

«52 χρόνια συμπληρώνονται από τη μέρα επιβολής του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Καλούμαστε όλοι οι πολίτες να διδαχτούμε και να θυμίσουμε την προσφορά και την μνήμη των θυμάτων της Χούντας. Αποτίουμε φόρο τιμής στους μεγάλους αγώνες του λαού κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας.
Τονίζουμε ότι η Χούντα του 1967 δεν ξεπήδησε από το πουθενά. Γεννήθηκε από την Κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος. Βρήκε έτοιμο το ιδεολογικό – πολιτικό πλαίσιο, με κύριο χαρακτηριστικό τον αντικομμουνισμό και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού κράτους. Είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε τους σχεδιασμούς τους. Άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Η εγκαθίδρυση της Χούντας αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη πως η αστική τάξη προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, καταφεύγει σε κάθε μέσο: Εναλλάσσει την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος οδηγείται στο συμπέρασμα ότι οι αντιδραστικές, φασιστικές δυνάμεις είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.
Η πείρα και τα συμπεράσματα από την Πάλη κατά της Χούντας αποκτούν σημαντική και διαχρονική αξία. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι νοσταλγοί της Χούντας και απόγονοι των βασανιστών του ΕΑΤ – ΕΣΑ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή προσπαθεί να χύσει το ρατσιστικό της δηλητήριο.

Συγχρόνως, εν όψει και των ευρωεκλογών, στήνονται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι από άλλες δυνάμεις του Κεφαλαίου κάλπικα «προοδευτικά μέτωπα», για τη δήθεν αντιμετώπιση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την ΕΕ.
Πραγματικοί αντίπαλοι του Φασισμού δεν μπορούν να είναι εκείνοι, που κρατάνε τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ούτε εκείνοι που συγκυβέρνησαν με ακροδεξιούς και δεν παίρνουν μέτρα για να τελειώσει επιτέλους η Δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Αυτή τη μάχη δεν μπορούν να τη δώσουν ούτε δυνάμεις όπως η ΝΔ που ψαρεύουν στα σκοτεινά νερά της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Το ΚΚΕ είναι ο μόνος συνεπής αντίπαλος της ακροδεξιάς και του ναζισμού. Μπαίνει μπροστά για να απομονωθούν οι φασίστες από τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη και χωριό.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες και τους αγρότες, να συμπορευτούν μαζί του, για να δυναμώσει ο Αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και της εξουσίας του Κεφαλαίου. Είναι αυτές οι δυνάμεις που σήμερα επιβάλλουν τη φτώχια, της εξαθλίωση και την υπερεκμετάλλευση. Καταπατούν τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Οδηγούν τους λαούς σε πολεμικές περιπέτειες.

Για Κοινωνική Πρόοδο και Ευημερία, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο Λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον, Ψηφίζουμε «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο και της Περιφέρεια. Ψηφίζουμε κομμουνιστές για την Ευρωβουλή.»


Πηγή