Μεγάλη προσέλευση και εξαιρετικές εντυπώσεις στα εγκαίνια του Ναυτικού Μουσείου στην Σάμη (εικόνες)

Ένας απόφοιτος της θρυλικής Βαλλιανείου Επαγγελματικής Σχολής (ΒΕΣ) Ληξουρίου, μετά από δεκαετίες καταφέρνει να υλοποιήσει ένα όνειρο ζωής. Η αγάπη του για την ναυτοσύνη τον οδήγησε σε ταξίδια μακρινά, μέσα από την θέση του μηχανικού σε διάφορα πλοία. Τριάντα χρόνια αφιέρωσε στις θάλασσες ασκώντας το προαναφερόμενο επάγγελμα.

Ήρθε, κάποτε η ώρα, ο κυρ Σωτήρης Μαρκέτος, να επιστρέψει στον τόπο όπου μεγάλωσε, στον τόπο που γεννήθηκε η αγάπη του για την θάλασσα.

"Όταν τέλειωσε το σχολείο, σπούδασε στην Βαλλιάννειο Επαγγελματική Σχολή στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Ήταν τόσο μεγάλο το ταλέντο του στο σχέδιο που οι καθηγητές του έστειλαν ένα δείγμα της δουλειάς του σε πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Αγγλία, απ' όπου του πρότειναν να σπουδάσει εκεί με υποτροφεία, ναυπηγική. Ωστόσο, λόγω οικονομικών δυσχερειών της οικογένειάς του, δεν κατέστη ποτέ εφικτό και έτσι αποφάσισε να τελειώσει τις σπουδές του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έβγαλε ναυτικό φυλλάδιο και μπάρκαρε σε πλοίο με την ειδικότητα του μηχανικού.

Υπηρέτησε για πάνω από 30 χρόνια τη ελληνική ναυτιλία. Βιώματα, εμπειρίες, ακραίες συνθήκες, ατελειώτες θάλασσες παράλληλα με έναν "έρωτα" που δεν σταμάτησε ποτέ να τον συνεπαίρνει. Στις άδειές του, θα τον πετύχαινες πάντοτε όλο και κάτι να σχεδίαζε, όλο και κάποια βάρκα να έφτιαχνε."

Αρχίζει σιγά σιγά να στριφογυρνάει μιά ιδέα. Μιά ιδέα που τον οδήγησε σε ακόμα περισσότερα σχέδια πλοίων, μιά ιδέα όπου σήμερα τον οδήγησε σε μιά διαφορετική πόρτα. Την πόρτα του δικού του Ναυτικού Μουσείου.

Ενός Μουσείου γεμάτο από δικά του έργα. Ότι γνώρισε στα τριάντα χρόνια μπάρκου, τα αποτύπωσε αρχικά στα χαρτιά και αργότερα μετέτρεψε και εκτόνωσε αυτό το πάθος δημιουργικά, κατασκευάζοντας πλοία από ξύλο. Η λεπτομέρεια των έργων του, τα ατελείωτα δέκα χρόνια που ξόδεψε για να τα κατασκευάσει, αξίζουν επιβράβευση.

Ένα όνειρο ζωής με την στήριξη της οικογένειάς του, της συζύγου του Πόπη και το γιου του Μάκη, το έκανε πραγματικότητα.

Η δημιουργία και λειτουργία ενός ιδιόκτητου Ναυτικού Μουσέιου Σάμης, είναι πλέον γεγονός.

Οι πόρτες άνοιξαν σήμερα το απόγευμα στο κοινό και οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές!

Πραγματικά, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω την τελειότητα των έργων, την παραμικρή λεπτομέρεια την οποία έχει σκαλίσει, τα κατάρτια, τις τιμονιέρες, τις άγκυρες ακόμα και τα κανόνια.

Ο ίδιος ο κυρ Σωτήρης με καμάρι δεχόταν τα επαινετικά σχόλια του κόσμου.

Υπήρξε μεγάλη προσέλευση από όλο το νησί μας, την σημερινή ημέρα των εγκαινίων.
μεταξύ των οποίων και πολλά πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμμένα πολλοί υποψήφιοι Δήμου-Περιφέρειας στις εκλογές της 26ης Μαϊου.

Όμως ξεχώρισαν οι "δικοί" τους άνθρωποι, οι τοπικοί παράγοντες της Σάμης όπως ο Αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος ξανά στις εκλογές του Μαϊου κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας και ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, οι υποψήφιοι Δημάρχοι Σάμης κ. Στέλιος Σπαθής, κ. Μάκης Μονιάς, κ. Νίκος Αθανασάτος.

Κύριοι καλή επιτυχία στις εκλογές. Στην πράξη, όποιος από εσάς είναι ο νικητής, θέλουμε εμπράκτως να στηρίξετε την λειτουργία του (ιδιωτικού μεν, τεράστιας αξίας δε, για την Ναυτοσύνη της Σάμης) Ναυτικού Μουσείου. Χωρίς κομματικές ταυτότητες, η επιτυχής λειτουργία του Μουσείου αυτού θα αυξήσει τον τουρισμό.

Συγχαίρουμε την οικογένεια Μαρκέτου για την ίδρυση και λειτουργία ενός Μνημείου Ναυτοσύνης (δεν πρόκειται απλά για Μουσειακό χώρο).

Όσοι δεν μπορέσατε να παρευρεθείτε σήμερα, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το Μουσείο. Θα εντυπωσιαστείτε!

Πηγή: Lixouri.gr

nautiko mouseio samis kefalonias110nautiko mouseio samis kefalonias136nautiko mouseio samis kefalonias148nautiko mouseio samis kefalonias155nautiko mouseio samis kefalonias162nautiko mouseio samis kefalonias174nautiko mouseio samis kefalonias184nautiko mouseio samis kefalonias195nautiko mouseio samis kefalonias206nautiko mouseio samis kefalonias211nautiko mouseio samis kefalonias212nautiko mouseio samis kefalonias218nautiko mouseio samis kefalonias234nautiko mouseio samis kefalonias238nautiko mouseio samis kefalonias241nautiko mouseio samis kefalonias247nautiko mouseio samis kefalonias261nautiko mouseio samis kefalonias279nautiko mouseio samis kefalonias280nautiko mouseio samis kefalonias285nautiko mouseio samis kefalonias288nautiko mouseio samis kefalonias294nautiko mouseio samis kefalonias298nautiko mouseio samis kefalonias303nautiko mouseio samis kefalonias312nautiko mouseio samis kefalonias313nautiko mouseio samis kefalonias318nautiko mouseio samis kefalonias321nautiko mouseio samis kefalonias327nautiko mouseio samis kefalonias336nautiko mouseio samis kefalonias338nautiko mouseio samis kefalonias343nautiko mouseio samis kefalonias345nautiko mouseio samis kefalonias355nautiko mouseio samis kefalonias357nautiko mouseio samis kefalonias381nautiko mouseio samis kefalonias387


Πηγή