Ομιλία του Άγγελου Τσιγκρή στο Άνω Καστρίτσι για την οικογένεια και τη σχολική βία

Ο δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας (πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης) Άγγελος Τσιγκρής -που ερεύνησε σε βάθος και ανέδειξε το πρόβλημα της σχολικής βίας στη χώρα μας- θα μιλήσει στο Άνω Καστρίτσι Πατρών (στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου), την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 11.30 πμ, με θέμα την παθολογία στην οικογένεια και τις συνέπειές της στη σχολική βία και τον εκφοβισμό. Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Με αφορμή την ομιλία του αυτή, ο συμπολίτης μας ειδικός επιστήμονας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανήλικους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά.

Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει…".

Ομιλία του Άγγελου Τσιγκρή στο Άνω Καστρίτσι για την οικογένεια και τη σχολική βία


Πηγή