Ομογένεια: Στην τελική ευθεία για την Παρέλαση. (Φωτ.)

Κοινωνία Ομογένεια: Στην τελική ευθεία για την Παρέλαση. (Φωτ.)

Ραντεβού την Κυριακή στην 5η Λεωφόρο, για την παρέλαση της επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, έδωσαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, με σύσσωμη την ομογένεια, κατά την διάρκεια της τελευταίας και πανηγυρικής πανομογενειακής συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνου Κούτρα, της Προξένου, Λάνας Ζωχιού, του Διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Αντιπτεράρχου Γρηγορίου Πρεζεράκου, καθώς και της Κερκυραϊκής αντιπροσωπείας, παρουσία του Δημάρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Γιώργου Χονδρογιάννη, μελών της Διοίκησης αλλά και των μελών της Φιλαρμονικής Μάντζαρος, όλοι έδωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή.

H παρουσία του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, της ηγεσίας της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» και του δημάρχου της Κέρκυρας Κωνσταντίνου Νικολούζου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, της Προξένου, Λάνας Ζωχιού, του Διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Αντιπτεράρχου Γρηγορίου Πρεζεράκου, του Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς, Συνταγματάρχη Ροδόλφου Δημητρόγλου, του πολιτειακού γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη και των εκπροσώπων των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων προκάλεσε ενθουσιασμό στους ηγέτες της Ομοσπονδίας, στα στελέχη της επιτροπής παρελάσεως και στους εθελοντές, που για τέσσερις και πλέον μήνες εργάζονται άοκνα για την προετοιμασία των εκδηλώσεων του Μήνα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της ίδιας της Παρελάσεως που θα λάβει χώρα αυτή την Κυριακή στην 5η Λεωφόρο.

Στα πρόσωπα των ηγετών και των εθελοντών διέκρινε κανείς την χαρά και την ικανοποίηση, διότι ανάμεσά τους ήταν και πολλοί από τους χορηγούς της παρελάσεως, μεταξύ των οποίων και η Νάνσυ Παπαϊωάννου, πρόεδρος της «Atlantic Bank» και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως.

Η “Atlantic Bank”, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρος Γαλάτουλας, «προσέφερε το ποσό των $25.000 το οποίο είναι το υψηλότερο που προσφέρθηκε από τις τράπεζες για τη φετινή παρέλαση και συνέβαλε στην υλοποίηση και του οικονομικού στόχου της παρέλασης».

Η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας δια στόματος του διευθυντή του Γραφείου Αμύνης, πτέραρχου Γρηγόρη Πρεζεράκου, η ελληνική πολιτεία δια στόματος του γενικού Προξένου, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα, η τοπική αυτοδιοίκηση δια στόματος του Δημάρχου Κερκύρας, Κωνσταντίνου Νικολούζου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, ο πολιτικός κόσμος της ομογένειας, δια του υπαρχηγού της πλειοψηφίας στην Πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης Μιχάλη Γιάνναρη, και οι ηγέτες της Ομοσπονδίας και της επιτροπής παρελάσεως εξέπεμψαν μηνύματα ενότητας και υπενθύμισαν στους τριακόσιους και πλέον ομογενείς που παρέστησαν στη συγκέντρωση, ότι η ομογένεια αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας και συνάμα την ασπίδα της.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος και ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Πέτρος Γαλάτουλας και Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ κάλεσαν τους ομογενείς να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις του τετραημέρου που θα ξεκινήσουν σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι με την έπαρση της σημαίας στον ιστό της Ομοσπονδίας στο Bowling Green στο Μανχάταν και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Δευτέρας, 15 Απριλίου με τις ομιλίες που θα λάβουν χώρα στο Ηπειρώτικο Σπίτι και στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια. (Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Ημερολόγιο των Αναμνήσεων).

Ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, επεσήμανε ότι είναι η τρίτη χρονιά που θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Πολιτεία στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την 198η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και στην παρέλαση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρέλαση θα είναι μια από τις καλύτερες.

«Η σημερινή πανομογενειακή αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών σας. Οι καρποί θα φανούν την Κυριακή», επεσήμανε ο Δρ. Κούτρας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία των Ευζώνων.

Ο πτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος επεσήμανε ότι η συμμετοχή των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στις εκδηλώσεις της ομογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Μέσω της ομογένειας, η Ελλάδα προβάλλει τα επιτεύγματά της σε όλο τον κόσμο και εισπράττει πολλά περισσότερα από αυτήν ως χώρα. Γι αυτήν την ομογένεια λοιπόν, δεν θα ήταν δυνατόν η Προεδρική Φρουρά να απουσιάζει», πρόσθεσε.

Ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, Ροδόλφος Δημητρόγλου, επεσήμανε ότι είναι η τρίτη φορά που παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις της ομογένειας και μεταξύ άλλων τόνισε: «Να είστε σίγουροι ότι, με το βήμα μας, θα… «σπάσουμε» την 5η Λεωφόρο».

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, ο οποίος μίλησε μετά την παρουσίαση των Ευζώνων επεσήμανε ότι κατάγεται από τα Καλάβρυτα και ότι προ δύο δεκαετιών όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά ήταν ο μόνος και σήμερα εν έτη 2019 η ομογένεια έχει έξι τέκνα της στην Βουλή και στη Γερουσία. Παράλληλα απένειμε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και στον πρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρο Γαλάτουλα τη διακήρυξη, μέσω της οποίας η Γερουσία ανακηρύσσει το Μάρτιο ως Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς για την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και συνάμα τέως πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης μιλώντας εκ μέρους των ηγετών των ποντιακών οργανώσεων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την απόφαση της Ομοσπονδίας να αφιερώσει την παρέλαση στα 100 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία. Παράλληλα τόνισε ότι στις εκδηλώσεις συμμετέχει και ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης, ο οποίος έχει έρθει από τη γενέτειρα για έναν κύκλο εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία.

Ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», Σωκράτης Ανθής, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς το Δήμο Κέρκυρας, το Εμπορικό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία και προσωπικά το Νίκο Μπάρδη για την κάλυψη των εξόδων, για την υποδοχή και τη φιλοξενία της Φιλαρμονικής.

«Να είστε σίγουροι πως την Κυριακή η Φιλαμρμονική Μάντζαρος, με τα μπλε και άσπρα της στολής της θα σας κάνει να νοιώσετε πολύ υπερήφανοι που είστε Έλληνες», τόνισε ο κ. Ανθής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου και κάλεσε τους ομογενείς να παρελάσουν ενωμένοι στην 5ηΛεωφόρο και να προβάλλουν τα επιτεύγματα της ομογένειας και της Ελλάδας. Επεσήμανε ότι η παρέλαση της ομογένειας διαφέρει από όλες τις άλλες που διοργανώνονται στην 5η Λεωφόρο και τόνισε ότι είναι μια από τις πιο καθαρές και συνάμα μια από τις πιο πειθαρχημένες και καθιστούν πανεύκολο το έργο της Υγειονομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας.

Αναφερόμενος στην παρέλαση των Ευζώνων επεσήμανε ότι αποτελούν το σύμβολο του έθνους και ότι μόνο στην ομογένεια βλέπεις τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά να παρελαύνουν με τις στολές του Εύζωνα και της Αμαλίας.

«Την ώρα που θα παρελάσουν οι Εύζωνες πρέπει να σταματήσει η μουσική, ούτως ώστε στην 5η Λεωφόρο να ακουστεί μόνο το κραχ των τσαρουχιών τους», επεσήμανε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Αρχιεπίσκοπος.

Αμέσως μετά, στο Σταθάκειο αντήχησε το «Υπερμάχω Στρατηγό» και ο Εθνικός μας Ύμνος.

Φωτογραφίες: Σταμάτης Καταπόδης.


Πηγή