Παππού, τι είναι ο έρωτας, τι είναι ο γάμος;

Παππού, τι είναι ο έρωτας, τι είναι ο γάμος;
Διήγημα (1998)

Το πρωί που ξύπνησα το βάρος που ένιωθα στο κεφάλι μου από βραδύς δεν είχε αποσυρθεί. Σε ποιόν να μιλήσω, σκέφτομαι. Ένα είναι σίγουρο. Πως αν δεν βρω μία απάντηση και σήμερα, θα σκάσω. Μα, ο παππούς! Ναι! Μα πού να ‘ναι άραγε; Νάτος, τον βρήκα!

– Παππού, παππού, σε θέλω, πρέπει να σου μιλήσω.
– Τι συμβαίνει αγόρι μου; Έλα, κάθισε.
– Παππού είμαι μπερδεμένος, πολύ μπερδεμένος. Θέλω να με βοηθήσεις. Δυσκολεύομαι να το εξωτερικεύσω, ίσως γιατί μου φαίνεται αλλόκοτο και ξεπερασμένο, αλλά δεν με παίρνει άλλο. Νομίζω ότι εσύ δεν θα με παρεξηγήσεις.

– Γιατί να σε παρεξηγήσω αγόρι μου;
– Να νιώθω ενοχές, ενοχές για τον εαυτό μου.
– Παιδί μου, αυτό που μου λες δεν είναι κακό. Για συνέχισε.
– Οι ενοχές που νιώθω είναι λίγο περίεργες. Έχουν σχέση με τον έρωτα.
– Με τον έρωτα νεαρέ; Πολύ όμορφο πράγμα ο έρωτας. Για να νιώθεις όμως ενοχές σημαίνει ότι δεν αναφέρεσαι στον έρωτα, μα σε κάτι διαφορετικό.
– Δεν ξέρω, παππού, δεν καταλαβαίνω. Γι’ αυτό ήρθα να με βοηθήσεις. Πες μου τι είναι ο έρωτας.
– Αχ, εγγονέ μου! Ο έρωτας δεν είναι αντικείμενο, δεν περιγράφεται, μόνο να τον αισθανθείς μπορείς. Υπάρχουν πολλές απόψεις γι’ αυτό το συναίσθημα. Θα αναφερθώ στη συζήτηση που είχαν κάποτε ο Σωκράτης και κάποιοι φίλοι του σχετικά με τον έρωτα. Γιατί ακόμα και αυτός ο σοφός άνθρωπος δεν είχε κατασταλαγμένη γνώμη. Ποιος νομίζεις όμως, ότι του φανέρωσε μια λιγάκι διαφορετική αλήθεια;
– Δεν γνωρίζω παππού. Μήπως κάποιος από τους φίλους του;

– Όχι αγόρι μου. Μία γυναίκα, η Διοτίμα. Μην πάει ο νους σου στο πονηρό. Συνήθως οι άνθρωποι όταν αναφερόμαστε στον έρωτα, εννοούμε την σαρκική πράξη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Βέβαια, ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι προσθέτουν ότι το ζευγάρι συνδέεται με έναν ψυχικό δεσμό. Η Διοτίμα λοιπόν, ανέφερε ότι ο άντρας στα πρώτα του βήματα εξάπτεται όταν βλέπει μία όμορφη γυναίκα και του γεννάται η επιθυμία να ενωθεί μαζί της. Όμως, με τον καιρό αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν πολλές όμορφες γυναίκες, οι οποίες όλες τους μοιάζουν μεταξύ τους μέσα από την ομορφιά τους. Ο πόθος του τότε, μετατρέπεται σε θαυμασμό και σε σεβασμό του κάλλους και ξεκινά να ανιχνεύει τον εσωτερικό κόσμο της κάθε γυναίκας.

Ανακαλύπτει ότι η αληθινή ομορφιά προέρχεται από μέσα μας και εκδηλώνεται στη συνέχεια προς τα έξω. Προτιμάει λοιπόν, να ερωτευτεί μία γυναίκα η οποία έχει εξαίρετη ψυχή, κι ας μην είναι πολύ όμορφη στην εμφάνισή της. Βλέπεις, η μαγεία του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου είναι ασύγκριτη σε σχέση με την σαρκική εμφάνιση. Όταν λοιπόν, γεμίζει η ψυχή και η σάρκα από ομορφιά, τότε αισθάνεται την ανάγκη να ενωθεί με την γυναίκα μέσα στο κάλλος, για να φανερώσουν την ανθρώπινη αθανασία που μεταφέρουν, μισή ο καθένας μέσα του. Τότε εκδηλώνεται ο πραγματικός έρωτας. Γι’ αυτό παιδί μου, δεν πρέπει να ντρέπεσαι για τις ορμές και τους πόθους που έχεις. Είναι ένα μέρος της εκπαίδευσής μας την οποία μας έδωσε ο Δημιουργός μας, ώστε να υψωθούμε σαν ψυχές και να ξεπεράσουμε την ύλη που φοράμε στον κόσμο αυτό.

– Και ο γάμος παππού; Ποιος είναι ο ρόλος του γάμου; Μην με παρεξηγείς που σε ρωτάω, αλλά δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από έννοιες που δεν έχω κατανοήσει.

– Παιδί μου, ο γάμος είναι ένα από τα μυστήρια που έχουν δοθεί από τους Πατέρες της εκκλησίας του Χριστού, τα οποία μας βοηθάνε στον αγώνα που κάνουμε για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πρώτα, πιο κοντά στο Θεό. Δεν είναι ούτε θεσμός, ούτε παράδοση, ούτε ένα τυπικό, ούτε ένα χαρτί με το οποίο αποφεύγεις την κοινωνική κατακραυγή, αν θες να συζήσεις με τον άνθρωπό σου και να φέρετε στον κόσμο παιδιά. Είναι ασέβεια προς το Θεό αν τα πιστεύουμε όλα αυτά.

– Τότε, τι είναι;

– Με το μυστήριο του γάμου το ζευγάρι ορκίζεται μπροστά στο Θεό, ότι θα ζήσουν μαζί την υπόλοιπη ζωή τους. Καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει πιο βαρύς όρκος από αυτόν που δίνεις μπροστά στο Θεό σου. Βέβαια, και Αυτός καθώς είναι πανάγαθος, δέχεται τυχόν λάθη που μπορούν να συμβούν, αλλά και αυτά οφείλουμε να τα αποκαλύψουμε για να συναισθανθούμε τις ενοχές μας μπροστά στον όρκο που δώσαμε. Ο Θεός λοιπόν, μέσω του μυστηρίου αυτού μας θέτει κάτω από την προστασία Του σαν ζευγάρι, και όχι σαν μοναδικά πρόσωπα όπως πριν, για να μας βοηθάει στη ζωή μας, όπως ο πατέρας τα παιδιά του. Παιδί μου, την ώρα εκείνη, όπως και σε όλα τα μυστήρια, υπάρχει η παρουσία του ίδιου του Θεού. Εάν δεν πιστεύεις σε αυτό, τότε είναι ορθότερο να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να μην λάβεις μέρος σε αυτό. Επίσης, αν δεν είσαι σίγουρος για την αγάπη που αισθάνεσαι για τη γυναίκα σου, τότε και πάλι είναι αξιοσέβαστο να μην λάβεις μέρος σε αυτό, γιατί εφόσον κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, κοροϊδεύεις και τον ίδιο τον Θεό. Μην ξεχνάς, ότι ο Θεός είναι μέσα μας, στον κάθε ένα από εμάς. Γι’ αυτό ποτέ μην κρύβεσαι από τον εαυτό σου. Είναι σαν να κρύβεσαι από τον Θεό και όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν γίνεται.

– Παππού, μακάρι να ερωτευτώ και να αγαπήσω τόσο ολοκληρωμένα. Μακάρι να συναισθανθώ το μυστήριο του γάμου.
– Στο εύχομαι με όλη μου την καρδιά παιδί μου!

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Tags:Μαργέλης Κωνσταντίνοςτι είναι ο γάμοςτι είναι ο έρωτας


Πηγή